EL COMTE ARNAU amb Lluis Soler –
VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques –Â
Per Imma Barba & Miquel GascĂłn –Â
Ahir diumenge una altra nit mĂ gica al Teatre Grec, dins del 15Ă© San Miguel MASiMAS Festival. LluĂs Soler ens va regalar la posada en escena del poema del Comte Arnau de Josep Maria de Sagarra.
L’any 2005 va ser estrenat en el Festival Grec sota la direcciĂł, com ara, d’Antoni Calvo, desprĂ©s de quÚ l’any 2000 LluĂs Soler va treballar el poema de Josep Maria de Sagarra per portar-lo al pĂșblic. Va fer gira per diverses poblacions de Catalunya i es va presentar al Romea l’any 2007 i a la Biblioteca de Catalunya l’any 2008.
LluĂs Soler ha adaptat els 10.000 versos del text original per extreure’n 1.500 versos, en un exercici de sĂntesi que contĂ© la substĂ ncia dramĂ tica del poema.
La tria necessĂ riament i volgudament elimina molts personatges de la histĂČria original per centrar l’acciĂł en els tres protagonistes del poema i el mite: el Comte Arnau, Elvira la seva dona i mare dels seus fills i Adalaisa l’abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses a la que sedueix, i en explicar les relacions que els uneixen. Dota a cada personatge d’un registre diferent i una veu caracterĂstica per evocar en nosaltres a cada un dels personatges.
En paraules de l’actor “El vers de Sagarra tĂ© la culpa de tot: Ă©s molt directe, corre com una seda i Ă©s a partir d’aquĂ d’on surten les ganes de portar l’escenari el comte Arnau“.
LluĂs Soler i Antonio Calvo presenten el text en vers i en hendecasĂl·labs. Un faristol, un llibre i una encertadĂssima il·luminació sĂłn els Ășnics elements escenogrĂ fics que aconsegueixen, amb la seva sobrietat, destacar la força de la paraula. Un privilegi. Un entorn enorme que s’ha fet Ăntim i cĂ lid amb les seves paraules.
El comte Arnau és un personatge llegendari de la literatura catalana sobre el que han escrit a mĂ©s de Sagarra, autors com Joan Maragall, Ăngel GuimerĂ , Jacint Verdaguer, Joan Oliver o Joan Brossa. Un noble ric, un senyor feudal del RipollĂšs que maltractava els seus vassalls i seduĂŻa les donzelles. Mai complia les promeses que havia fet i no dubtava en eliminar aquells que contravenien els seus desitjos. Va ser castigat a cavalcar durant tota l’eternitat com una Ă nima en pena sobre un cavall negre, al qual sortien flames per la boca i els ulls.
âEl comte Arnauâ de Josep MarĂa de Sagarra Ă©s una de les obres mĂ©s importants de la literatura trobadoresca catalana i parteix dâuna cançó popular a la Catalunya pirinenca a finals del segle XVI.
Un teatre no gaire ple (potser menys de la tercera part), on la paraula s’ha imposat des del primer moment amb la seva capacitat per recrear l’acciĂł. El silenci en l’auditori ha estat total, ni estossecs, ni mĂČbils han entorpit en cap moment aquesta hora d’autĂšntica poesia. AdmiraciĂł i respecte per una persona capaç de comunicar i transmetre l’emoció de les paraules fent gala d’una memĂČria realment admirable.
Segons LluĂs Soler nomĂ©s cal “algĂș que el diu en veu alta i algĂș que se l’escolta. No hi ha cap altra voluntat, la mĂ gia de la paraula sense cap mena de filtre que la pugui desfigurar“.
En acabar, en LluĂs Soler ens ha obsequiat amb dos poemes satĂrics de Sagarra âactualitzatsâ i âVinyes Verdesâ que ens han fet aplaudir dempeus.