– Teatre (326) –聽FRIDA KAHLO. VIVA LA VIDA (馃悓馃悓馃悓馃悓)- Sala F猫nix – 05.08.2017

FRIDA KAHLO. VIVA LA VIDA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n –聽

Magdalena聽Carmen聽Frieda聽Kahlo聽Calder贸n, m茅s coneguda com a FRIDA KAHLO (1907-1954), va ser una reconeguda pintora mexicana, que va viure bona part de la seva vida a l’ombra de l’artista Diego Rivera, un destacat muralista fam贸s per la seva tend猫ncia a plasmar obres d’alt contingut social en edificis p煤blics de la ciutat de M猫xic.

A la Sala F猫nix hem pogut veure aquest mon貌leg protagonitzat per l’actriu mexicana Marisol聽Salcedo, que encarna el personatge de聽Frida聽Kahlo, amb la pres猫ncia permanent d’un retrat de Diego Rivera a l’esquerra de l’espai esc猫nic. Ella est脿 celebrant el “dia dels morts” una celebraci贸 molt popular a M猫xic… envoltada de calaveres pintades de colors i de la seva estimada “Catrina”, mentre espera a uns “convidats” molt especials.

Repassa davant nostre la seva tempestuosa vida al voltant del dolor constant, per貌 tamb茅 amb la seva gran for莽a per viure el m茅s intensament possible… una vida que en bona part est脿 sotmesa a una passi贸 desbocada pel seu gran amor, Diego Rivera, al que admira i estima profundament fins al punt de no saber viure sense la seva companyia, la seva mirada, les seves car铆cies.

Un text molt ben constru茂t per聽Humberto聽Robles, que resumeix molt b茅 els pensaments les angoixes i les ganes de viure, malgrat les adversitats d’aquesta artista, que s’ha convertit avui en dia en un s铆mbol de la cultura mexicana.

Una聽excel路lent聽interpretaci贸,amb聽un llenguatge聽aut猫nticament聽mexic脿 (com no podria ser d’un聽altra聽manera), expressions que reconeixem clarament com d’aquella cultura i un extraordinari moviment esc猫nic que malgrat el petit espai de la Sala F猫nix, sap treure-li tot el seu profit, en un costant di脿leg amb el p煤blic, on no existeix en cap moment la quarta聽paret.

Tot aix貌 recolzat per un bon treball d’il路luminaci贸, acurad铆ssim maquillatge i un excel路lent vestuari, que ens mostra imatges molt conegudes i molt semblants a les que tots guardem en la nostra mem貌ria d’aquesta artista…. celles juntes, robes de colors vius, diadema de flors al voltant del seu front…

Frida聽Kahlo聽va desenvolupar la seva pintura a partir de la influ猫ncia de diferents estils com el realisme, el surrealisme i el simbolisme. Va saber copsar tot el que tenia al seu voltant 鈥損intures, fotografies, gravats, exvots, exposicions, llibres i viatges鈥, i aix貌 la va ajudar a definir un estil pict貌ric propi.

Durant tota la seva vida va tenir una salut fr脿gil, patint poliomielitis聽als sis anys聽i un greu accident de tr脿nsit amb un聽tramvia聽als divuit anys que va fer que hagu茅s de sotmetre’s a multitud d’operacions quir煤rgiques. La majoria de les seves pintures les va fer estirada al seu llit i al bany. No obstant aix貌, la seva gran for莽a i energia per a viure li van permetre una important recuperaci贸.

Frida admirava Diego Rivera i li va ensenyar obres seves per saber-ne la seva opini贸, i aquest va quedar impressionat per aquests treballs. Es van casar l’any 1929,聽聽malgrat l’oposici贸 de la fam铆lia de Frida, que el trobava massa comunista, i massa gran per a Frida perqu猫 Diego tenia 21 anys m茅s que ella.

El matrimoni va metaforitzar-se com “la uni贸 entre un elefant i un colom“, perqu猫 Diego era enorme i ob猫s, mentre que ella era petita i prima. D’altra banda, Frida mai va poder tenir fills a causa de les seves lesions, q眉esti贸 que va trigar molts anys a acceptar.

La seva relaci贸 va consistir en amor, aventures amb altres persones, vincle creatiu, odi i un divorci el聽1939聽per despr茅s tornar-se a unir.Ser la dona d’en Diego 茅s la cosa m茅s meravellosa del m贸n. Jo deixo que jugui al matrimoni amb altres dones. Diego no 茅s el marit de ning煤 i mai no ho ser脿, per貌 茅s un gran company“.

Ahir amb la sala absolutament plena, va ser l’煤ltima representaci贸 d’aquesta proposta a la Sala F猫nix, per貌 pels que encara no l’heu pogut veure, ahir ens van confirmar a la sortida de la Sala, que tornar脿 al mes de setembre durant una setmana, del 21 al 24 d’aquest mes. No us la聽perdeu !!!

Dramaturgia:聽Humberto Robles
Direcci贸:聽Carles Solsona
Interpretaci贸:聽Marisol Salcedo
Escenograf铆a:聽Teatr3s/Mexcat –聽T茅cnic de Son:聽Daniel Miras – Disseny de llums:聽Lupillo Arreola –聽Vestuari:聽Margarita Hern谩ndez

______________________

En l’acc茅s d’entrada a la Sala F猫nix estan exposades els originals d’una s猫rie de il.lustracions i pintures realitzades per l’artista Maria Hesse, que van servir per fer el llibre “Fida Kahlo, una biografia”.

Curiosament una d’aquestes obres apareix Frida聽Kahlo聽jugant amb uns聽cargols….. i evidentment vaig pensar聽d’immediat聽que seria una excel路lent pintura per acabar d’arrodonir aquesta cr貌nica.

Deixa un comentari