– Voltar per la Literatura – QUADERNS (🐌🐌🐌🐌) de Ramona Solé – 04.08.2017- (L36)

QUADERNS de Ramona Solé – 

Per Imma Barba

Aquest és el primer llibre d’aquesta escriptora lleidatana autora del blog “Tumateix llibres“, i el setze llibre de l’editorial “Llibres del Delicte” especialitzada a publicar novel·la negre en català.

Estem davant d’una novel·la coral on tots els habitants d’un petit poble lleidatà tenen coses a dir. La Sara és una escriptora que ha patit una forta depressió, en ser abandonada per la seva parella, i pateix agorafòbia. La seva editora i amiga, Diana, l’ajuda a traslladar-se al poble on havia nascut i viscut de petita perquè pugui recuperar-se.

Dues nenes veïnes, la visiten i comparteixen amb ella uns quaderns on anoten els moviments que observen en els veïns del poble.

De mica en mica, l’escriptora tornarà a tenir ganes d’escriure sobre alguns dels fets observats per les nenes i començarà a fer preguntes. Fins que un bon dia, desapareix i la vida tranquil·la del poble es veu greument alterada. La recerca per trobar-la destapa alguns secrets que no haurien de sortir a la llum.

Una novel·la de secrets i silencis on els afers del passat, que estaven enterrats, lluiten per tornar a sortir i desfer les mentides i els malentesos que els guardaven.

L’autora manté el suspens de la desaparició de l’escriptora i paral·lelament ens va descobrint les dobles vides de molts dels personatges del poble, el mosso d’esquadra, el metge, la propietària de la fonda …

Un bon retrat dels pobles on les xafarderies formen part de la quotidianitat, on els veïns es relacionen amb un posat amable i formal i on les rancúnies i les enveges van per sota com aigües soterrades que només esperen el moment de brollar.

Els arguments paral·lels que va desenvolupant i uns personatges ben construïts, m’han tingut enganxada fins al final. Una novel·la que m’ha agradat molt.

Ramona Solé va néixer a Lleida el 1968 i és una addicta a la lectura i en el seu blog creat el 2007 parla assíduament de llibres. Ha participat en diversos reculls de relats i microrelats i aquesta és la seva primera novel·la.

Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: març 2016
idioma: Català – Pàgines : 245

Leave a Reply