JORDI SAVALL – IBN BATTUTA El viatger de l’Islam –
VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques –
Per Imma Barba & Miquel Gascón –
I tot arriba a la seva fi, i el Festival Grec 2017 també ha posat punt final amb aquest concert de Jordi Savall i la seva formació Hespèrion XXI.
El concert de Jordi Savall i Hespèrion XXI al Teatre Grec és el primer a Catalunya amb la primera part del programa “Ibn Battuta. El viatger de l’Islam” que ja s’ha pogut veure a França I al Líban. La segona part d’aquest concert tindrà lloc el dia 12 d’agost al Monestir de Poblet en el marc del V Festival de Música Antiga.
L’escriptor àrab Ibn Battuta és considerat com el més gran viatger de tots els temps. Nascut a Tànger el 1304, va viatjar durant més de 30 anys del Marroc fins als extrems de la Xina i els límits de l’Àfrica negra.
Ibn Battuta (“el fill de l’aneguet”) va iniciar el seu viatge a l’edat de vint-i-un anys, visità Egipte, Palestina i Síria abans de fer cap a Medina i la Meca. Prosseguí fins a Àsia central, l’Iraq i Pèrsia per retornar més tard a Aràbia recorrent Oman i el Iemen. Travessà el Mar Roig, Sudan i de nou a la costa per embarcar a Somàlia i navegar per l’Oceà Índic fent parada gairebé a totes les colònies comercials que els àrabs havien establert a la costa oriental d’Àfrica i a l’illa de Zanzíbar.
Reprenent el camí del nord arribà fins a Constantinopla per endinsar-se després a l’Afganistan i al Pakistan actual (país del Sind). Va viure Durant set anys a l’Índia, visita les Maldives i Ceilan. Viatja a Bengala, Indonèsia i Xina. De tornada al Marroc visita Sardenya, les restes de l’Al-Andalus per finalment travessar el desert del Sàhara i arribar fins a Tombouctou al cor de Mali des d’on retorna al seu país natal, escrivint les seves memòries a la ciutat de Fès. Era l’any 1354 i havia viatjat durant 30 anys.
Nosaltres, l’Imma i jo, ens considerem uns grans viatgers i hem tingut la sort de conèixer bona part dels països i ciutats de les que en parla Ibn Battuta, malgrat que evidentment no pas com ell i si com simples turistes; ens apassiona la música, l’arquitectura i la cultura del món Islàmic i hem intentat viatjar sovint al llarg dels anys (ja en tenim forces), per conèixer-la de primera mà. Segurament aquesta és la causa principal de què aquest concert ens ha arribat a fascinar.
Convertit en el prototip de rodamón i mestre en els relats de viatges, el seu llibre “Testimoni preciós de països exòtics i de viatges insòlits” ha inspirat aquest concert.
Un meravellós viatge musical, dirigit per Jordi Savall, a través d’alguns dels països i les cultures que conformen el viatge d’Ibn Battuta. I ho fa acompanyat dels músics de Hespèrion XXI i la col·laboració de solistes turcs, siris, marroquins, grecs, italians i catalans.
La música s’alterna amb texts seleccionats pel poeta, hebraista, traductor i director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, recitats per l’actor Jordi Boixaderas.
Composicions musicals anònimes, cants àrabs i otomans, temes tradicionals de Síria, Iemen o Mali, … ens han transportat en el temps i en l’espai.
Un magnífic concert. Una magnífica cloenda.
____________________________________________________
Aquest concert, la primera part del programa IBN Battuta és titula Del Marroc a l’Afganistan (1300-1336) i es composa dels següents apartats:
I.
1300 – Anatòlia
1.Taksim-Dansa del vent
1304- Neix a Tànger Ibn Battuta
-
Moaxaja Billadi askara min aadbi Llama
1303-1304- Expedició a Orient de la Companyia Catalana
-
Quant ai lo mon consirat (Anònim s.XIII)
II.
1311-1315 – Apogeu de l’Imperi musulmà de Mali
-
Kouroukanfouga (Anònim instrumental)
1324-Mort de Marco Polo
-
Lamento di Tristano.
1325- Marroc-Egipte
-
L’Alcorà: Bismi Al.la ar Rahman
-
Dansa del Nil: Kevokê
III.
1326- Caire-Jerusalem-Damasc
-
A Damasc (Síria)
1326- Mort d’Otman I
-
Ni havent
1326- Aràbia: La Meca
-
Sal.latu Al.là
IV.
1326-1327- Iraq-Pèrsia
-
Chahamezrab (anònim)
-
Neveser
1328-1330- Iemen-Zanzíbar
-
Awal (anònim instrumental)
V.
1329- Batalla de Pelekanon
-
En to stavro pares tosa
-
Taksim-Makäm-1 Muhayyer Küme
1331- Oman i el Golf Pèrsic
-
Mawal Sap’awi, Ala Al-Aqiqa, Beiny wa Beinak
VI.
1332-1333 – Anatòlia
-
Dansa sufí (instrumental)
1334- Ucraïna i Constantinoble
-
Tillirkotissa
VII.
1334-1335 – El centre d’Àsia
-
Laïli Djân