– Grec2017 – Concert (M17) – JORDI SAVALL – IBN BATTUTA El viatger de l’Islam – Teatre Grec聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – 31.07.2017

JORDI SAVALL – IBN BATTUTA El viatger de l’Islam

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n –聽

I tot arriba a la seva fi, i el Festival Grec 2017 tamb茅 ha posat punt final amb aquest concert de Jordi Savall i la seva formaci贸聽Hesp猫rion聽XXI.

El concert de Jordi Savall i聽Hesp猫rion聽XXI al Teatre Grec 茅s el primer a Catalunya amb la primera part del programa “Ibn聽Battuta. El viatger聽de l’Islam” que ja s’ha pogut veure a Fran莽a I al L铆ban. La segona part d’aquest concert tindr脿 lloc el dia 12 d’agost al Monestir de Poblet en el marc del V Festival de M煤sica Antiga.

L’escriptor 脿rab聽Ibn聽Battuta聽茅s considerat com el m茅s gran viatger de tots els temps. Nascut a T脿nger el 1304, va viatjar durant m茅s de 30 anys del Marroc fins als extrems de la Xina i els聽l铆mits聽de l’脌frica聽negra.

Ibn聽Battuta聽(“el fill de l’aneguet”) va iniciar el seu viatge a l’edat de vint-i-un anys, visit脿 Egipte, Palestina i S铆ria abans de fer cap a Medina i la Meca. Prossegu铆 fins a 脌sia central, 聽l’Iraq i P猫rsia per retornar m茅s tard a Ar脿bia recorrent Oman i el Iemen. Travess脿 el Mar Roig,聽Sudan聽i de nou a la costa per embarcar a Som脿lia i navegar per l’Oce脿 脥ndic fent parada gaireb茅 a totes les col貌nies comercials que els 脿rabs havien establert a la costa oriental d’脌frica i a l’illa de Zanz铆bar.

Reprenent el cam铆 del nord arrib脿 fins a Constantinopla per endinsar-se despr茅s a l’Afganistan i al Pakistan actual (pa铆s del Sind). Va viure Durant set anys a聽l’脥ndia, visita les Maldives i Ceilan. Viatja a Bengala, Indon猫sia i Xina. De tornada al Marroc visita Sardenya, les restes de l’Al-Andalus聽per finalment travessar el desert del S脿hara i arribar fins a Tombouctou al cor de Mali des d’on retorna al seu pa铆s natal, escrivint les seves mem貌ries a la ciutat de F猫s. Era l’any 1354 i havia viatjat durant 30 anys.

Nosaltres, l’Imma i jo, ens considerem uns grans viatgers i hem tingut la sort de con猫ixer bona part dels pa茂sos i ciutats聽de les que聽en parla聽Ibn聽Battuta, malgrat que evidentment no pas com ell i si com simples turistes; ens apassiona la m煤sica, l’arquitectura i la cultura del m贸n Isl脿mic i hem intentat viatjar sovint al llarg dels anys (ja en tenim forces), per con猫ixer-la de primera m脿. Segurament aquesta聽茅s聽la causa principal de qu猫 aquest concert ens ha arribat a fascinar.

Convertit en el prototip de聽rodam贸n聽i mestre en els relats de viatges, el seu llibre “Testimoni preci贸s de pa茂sos聽ex貌tics聽i de viatges ins貌lits” ha inspirat aquest concert.

Un meravell贸s viatge musical, dirigit per Jordi Savall, a trav茅s d’alguns dels pa茂sos i les cultures que conformen el viatge d’Ibn聽Battuta. I ho fa acompanyat dels m煤sics聽de Hesp猫rion聽XXI i la col路laboraci贸 de solistes turcs, siris, marroquins, grecs, italians i catalans.

La m煤sica s’alterna amb texts seleccionats pel poeta, hebraista, traductor i director de l’Institut Ramon Llull, Manuel聽Forcano, recitats per l’actor Jordi聽Boixaderas.

Composicions musicals an貌nimes, cants 脿rabs i otomans, temes tradicionals de S铆ria, Iemen o Mali, …聽ens聽han transportat en el temps i en l’espai.

Un magn铆fic concert. Una聽magn铆fica聽cloenda.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________________________________

Aquest concert, la primera part del programa IBN Battuta 茅s titula Del Marroc a l鈥橝fganistan (1300-1336) 聽i es composa dels seg眉ents apartats:

I.
1300 鈥 Anat貌lia
1.Taksim-Dansa del vent
1304- Neix a T脿nger Ibn Battuta
 1. Moaxaja Billadi askara min aadbi Llama
1303-1304- Expedici贸 a Orient de la Companyia Catalana
 1. Quant ai lo mon consirat (An貌nim s.XIII)
II.
1311-1315 鈥 Apogeu de l鈥橧mperi musulm脿 de Mali
 1. Kouroukanfouga (An貌nim instrumental)
1324-Mort de Marco Polo
 1. Lamento di Tristano.
1325- Marroc-Egipte
 1. L鈥橝lcor脿: Bismi Al.la ar Rahman
 2. Dansa del Nil: Kevok锚
III.
1326- Caire-Jerusalem-Damasc
 1. A Damasc (S铆ria)
1326- Mort d鈥橭tman I
 1. Ni havent
1326- Ar脿bia: La Meca
 1. Sal.latu Al.l脿
IV.
1326-1327- Iraq-P猫rsia
 1. Chahamezrab (an貌nim)
 2. Neveser
1328-1330- Iemen-Zanz铆bar
 1. Awal (an貌nim instrumental)
V.
1329- Batalla de Pelekanon
 1. En to stavro pares tosa
 2. Taksim-Mak盲m-1 Muhayyer K眉me
1331- Oman i el Golf P猫rsic
 1. Mawal Sap鈥檃wi, Ala Al-Aqiqa, Beiny wa Beinak
VI.
1332-1333 鈥 Anat貌lia
 1. Dansa suf铆 (instrumental)
1334- Ucra茂na i Constantinoble
 1. Tillirkotissa
VII.
1334-1335 – El centre d鈥櫭sia
 1. La茂li Dj芒n

Direcci贸 musical: Jordi Savall
Selecci贸 texts: Manuel Forcano
Interpretaci贸 musical: Jordi Savall (Vi猫le, Rabec)
Hesp猫rion XXI : Moslem Rahal (Ney), Yurdal Tokcan (Ud), Hakan G眉ng枚r (Kanun), Nedyalko Nedylakov (Kaval), Ha茂g Sarikouyoumdjian (Duduk, Belul), Gaguik Mouradian (Kamantche), Dimitri Psonis (Santur, Saz), Ballak茅 Sissoko (Kora), Guillermo P茅rez (Organetto), Pedro Estevan (Percussi贸), David Mayoral (Percussi贸)
Solistes: Meral Azizoglu (Cant), Waed Bouhassoun (Cant, Ud), Driss el Maloumi (Cant, Ud), Hamam Khairy (Cant, Riq, Sonalls), Katerina Papadopolou (Cant), Llu铆s Vilamaj贸 (tenor), Furio Zanasi (bariton)
Int猫rpret: Jordi Boixaderas (recitador)
Durada: 110 minuts

Leave a Reply