– Grec2017 – Concert (M17) – JORDI SAVALL – IBN BATTUTA El viatger de l’Islam – Teatre Grec (🐌🐌🐌🐌🐌) – 31.07.2017

JORDI SAVALL – IBN BATTUTA El viatger de l’Islam

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

I tot arriba a la seva fi, i el Festival Grec 2017 també ha posat punt final amb aquest concert de Jordi Savall i la seva formació Hespèrion XXI.

El concert de Jordi Savall i Hespèrion XXI al Teatre Grec és el primer a Catalunya amb la primera part del programa “Ibn Battuta. El viatger de l’Islam” que ja s’ha pogut veure a França I al Líban. La segona part d’aquest concert tindrà lloc el dia 12 d’agost al Monestir de Poblet en el marc del V Festival de Música Antiga.

L’escriptor àrab Ibn Battuta és considerat com el més gran viatger de tots els temps. Nascut a Tànger el 1304, va viatjar durant més de 30 anys del Marroc fins als extrems de la Xina i els límits de l’Àfrica negra.

Ibn Battuta (“el fill de l’aneguet”) va iniciar el seu viatge a l’edat de vint-i-un anys, visità Egipte, Palestina i Síria abans de fer cap a Medina i la Meca. Prosseguí fins a Àsia central,  l’Iraq i Pèrsia per retornar més tard a Aràbia recorrent Oman i el Iemen. Travessà el Mar Roig, Sudan i de nou a la costa per embarcar a Somàlia i navegar per l’Oceà Índic fent parada gairebé a totes les colònies comercials que els àrabs havien establert a la costa oriental d’Àfrica i a l’illa de Zanzíbar.

Reprenent el camí del nord arribà fins a Constantinopla per endinsar-se després a l’Afganistan i al Pakistan actual (país del Sind). Va viure Durant set anys a l’Índia, visita les Maldives i Ceilan. Viatja a Bengala, Indonèsia i Xina. De tornada al Marroc visita Sardenya, les restes de l’Al-Andalus per finalment travessar el desert del Sàhara i arribar fins a Tombouctou al cor de Mali des d’on retorna al seu país natal, escrivint les seves memòries a la ciutat de Fès. Era l’any 1354 i havia viatjat durant 30 anys.

Nosaltres, l’Imma i jo, ens considerem uns grans viatgers i hem tingut la sort de conèixer bona part dels països i ciutats de les que en parla Ibn Battuta, malgrat que evidentment no pas com ell i si com simples turistes; ens apassiona la música, l’arquitectura i la cultura del món Islàmic i hem intentat viatjar sovint al llarg dels anys (ja en tenim forces), per conèixer-la de primera mà. Segurament aquesta és la causa principal de què aquest concert ens ha arribat a fascinar.

Convertit en el prototip de rodamón i mestre en els relats de viatges, el seu llibre “Testimoni preciós de països exòtics i de viatges insòlits” ha inspirat aquest concert.

Un meravellós viatge musical, dirigit per Jordi Savall, a través d’alguns dels països i les cultures que conformen el viatge d’Ibn Battuta. I ho fa acompanyat dels músics de Hespèrion XXI i la col·laboració de solistes turcs, siris, marroquins, grecs, italians i catalans.

La música s’alterna amb texts seleccionats pel poeta, hebraista, traductor i director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, recitats per l’actor Jordi Boixaderas.

Composicions musicals anònimes, cants àrabs i otomans, temes tradicionals de Síria, Iemen o Mali, … ens han transportat en el temps i en l’espai.

Un magnífic concert. Una magnífica cloenda.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

____________________________________________________

Aquest concert, la primera part del programa IBN Battuta és titula Del Marroc a l’Afganistan (1300-1336)  i es composa dels següents apartats:

I.
1300 – Anatòlia
1.Taksim-Dansa del vent
1304- Neix a Tànger Ibn Battuta
 1. Moaxaja Billadi askara min aadbi Llama
1303-1304- Expedició a Orient de la Companyia Catalana
 1. Quant ai lo mon consirat (Anònim s.XIII)
II.
1311-1315 – Apogeu de l’Imperi musulmà de Mali
 1. Kouroukanfouga (Anònim instrumental)
1324-Mort de Marco Polo
 1. Lamento di Tristano.
1325- Marroc-Egipte
 1. L’Alcorà: Bismi Al.la ar Rahman
 2. Dansa del Nil: Kevokê
III.
1326- Caire-Jerusalem-Damasc
 1. A Damasc (Síria)
1326- Mort d’Otman I
 1. Ni havent
1326- Aràbia: La Meca
 1. Sal.latu Al.là
IV.
1326-1327- Iraq-Pèrsia
 1. Chahamezrab (anònim)
 2. Neveser
1328-1330- Iemen-Zanzíbar
 1. Awal (anònim instrumental)
V.
1329- Batalla de Pelekanon
 1. En to stavro pares tosa
 2. Taksim-Makäm-1 Muhayyer Küme
1331- Oman i el Golf Pèrsic
 1. Mawal Sap’awi, Ala Al-Aqiqa, Beiny wa Beinak
VI.
1332-1333 – Anatòlia
 1. Dansa sufí (instrumental)
1334- Ucraïna i Constantinoble
 1. Tillirkotissa
VII.
1334-1335 – El centre d’Àsia
 1. Laïli Djân

Direcció musical: Jordi Savall
Selecció texts: Manuel Forcano
Interpretació musical: Jordi Savall (Vièle, Rabec)
Hespèrion XXI : Moslem Rahal (Ney), Yurdal Tokcan (Ud), Hakan Güngör (Kanun), Nedyalko Nedylakov (Kaval), Haïg Sarikouyoumdjian (Duduk, Belul), Gaguik Mouradian (Kamantche), Dimitri Psonis (Santur, Saz), Ballaké Sissoko (Kora), Guillermo Pérez (Organetto), Pedro Estevan (Percussió), David Mayoral (Percussió)
Solistes: Meral Azizoglu (Cant), Waed Bouhassoun (Cant, Ud), Driss el Maloumi (Cant, Ud), Hamam Khairy (Cant, Riq, Sonalls), Katerina Papadopolou (Cant), Lluís Vilamajó (tenor), Furio Zanasi (bariton)
Intèrpret: Jordi Boixaderas (recitador)
Durada: 110 minuts

Deixa un comentari