– Grec2017 – Teatre (316) – LA GRENOUILLE AVAIT RAISON –聽Teatre Lliure – Sala Sabi脿 Puigserver聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓 + 馃悓) …. si veieu be !!! 6 cargols – 26.07.2017

LA GRENOUILLE AVAIT RAISON

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n –聽

NO, no 茅s un error. Veieu b茅, s贸n 6聽cargols. Ens hem聽saltat聽les “normes” de classificaci贸 que nosaltres mateixos ens v脿rem imposar, ja que la m脿xima qualificaci贸 de “Voltar i Voltar” fins ara era de 5聽cargols聽voltaires.

Transgredim la nostra mateixa “norma”, per tel d’indicar que molt possiblement aquesta proposta esc猫nica ha estat l’espectacle m茅s FASCINANT i amb聽m茅s聽m脿gia que mai hem vist fins ara…. i que gaireb茅 48 hores despr茅s de veure’l, encara ens trobem en estat de聽shock.

Per sort, dins de la programaci贸 del Festival Grec d鈥檈nguany, hem tingut l鈥檈norme encert de comprar entrades per aquest espectacle de James Thierr茅e i la seva companyia 鈥Compagnie du Hanneton鈥.Pel聽que ens han informat posteriorment, aquest espectacle va ser el primer que va聽exhaurir聽les localitats…. i d’aix貌 fa ja un mes.

James聽Spencer聽Henry Edmond Marcel聽Thi茅rr茅e聽va n茅ixer el 2 de maig de 1974 a Lausana (Su茂ssa),聽net聽de Charlie Chaplin, va comen莽ar en el聽m贸n聽del circ聽a quatre anys聽amb la seva mare聽Victoria聽Chaplin i el seu pare聽Jean-Baptiste聽Thierr茅e, creadors del circ聽Bonjour. Format com a聽c貌mic聽en el Piccolo Teatre de聽Milan聽i a聽l’escola聽de teatre de la聽Universitat de Harvard, va fundar la seva 聽 pr貌pia companyia el 1998.

Ballar铆, acr貌bata, m煤sic i comediant, ha signat espectacles m铆tics com 鈥Symphonie du Hanneton鈥 (1998), 鈥La Veill茅e des Abysses鈥 (2003), que es va poder veure al TNC聽 l鈥檃ny 2007, 鈥Au revoir parapluie鈥 (2007), 鈥Raoul鈥 (2009), tamb茅 al TNC el 2011 i 鈥Tabac Rouge鈥 (2013) que va obrir el Festival TNT l鈥檃ny 2014.

Propostes on combina pr脿cticament totes les arts esc猫niques: l鈥檃rt del circ, el mim, la dansa, el teatre gestual, el teatre d鈥檕bjectes, el contorsionisme, la m脿gia, la m煤sica, …. 聽Enguany ha guanyat el C茅sar al millor actor secundari per la seva interpretaci贸 a la pel路l铆cula 鈥Chocolat鈥.

LA GRENOUILLE AVAIT RAISON聽茅s聽la seva聽煤ltima聽producci贸 estrenada聽a l’abril聽de 2016 a聽Carouge聽(Su茂ssa).

Un m贸n fant脿stic i po猫tic que s’obre a nosaltres un cop el m脿gic i enorme tel贸 de color vermell s’arreplega com si tingu茅s vida pr貌pia….. i聽llavors聽al路lucinem聽de la visi贸 que tenim des de la fila 4 dels centenars de fils que pengen del Teler聽de l’escenari del Teatre Lliure, mentre el tel贸 ja聽a terra聽sembla que bull com una mena de lava sorgida del crater d’un volc脿 actiu.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

LA GRENOILLE AVAIT RAISON – Teatre Liure – fotos de Richard Haughton

Una escenografia fantasmag貌rica, que ens recorda la cova d’un geni dels contes, amb tot d’estris estrafolaris que poden semblar futuristes i al mateix temps estan tan atrotinats que semblen pert脿nyer a un m贸n de tecnologies oblidades i rovellades. Una simfonia fant脿stica de m脿quines fabuloses amb personatges burlescos que ens presenten una fabula vestida de bogeria.

Una posada en escena i una 聽il路luminaci贸, fascinants.

La m煤sica 茅s del mateix聽James聽Thierr茅e聽i la veu de la cantant ens va acompanyant bona part de l’espectacle. Una proposta esc猫nica on no calen les paraules i on entre ells parlen amb uns sons peculiars que no cal entendre.

Un espectacle dif铆cil de definir, en paraules d’ell mateix:

“Amb aquest espectacle, hi ha tot de misteris min煤sculs que n’amaguen d’altres de m茅s grans, aix貌 茅s clar. Parlarem, indirectament, d’una criatura subterr脿nia que, encuriosida per la Humanitat, se’n va refiar, nom茅s per acabar sent tra茂da i veure el seu cor trencat. Ens imaginarem, en revenja, uns germans segrestats i empresonats, sota la vigil脿ncia d’un calidoscopi temperamental. I, finalment, ens remullarem els peus cansats en un safareig-un elevador que revela aspiracions.”

Dif铆cil entendre, dif铆cil trobar un fil argumental, si 茅s que en te, f脿cil deixar-se seduir per la m脿gia del que estem veient, f脿cil deixar-se fascinar.

“Faig teatre per no haver d’explicar all貌 que em聽d贸na聽voltes interiorment, i poder-li donar voltes des de l’exterior. Aix铆, doncs, acompanyeu-me a fer unes voltes m茅s, si us ve de gust. Compartim plegats, aqu铆, durant una estona, aquelles coses absurdes que potser adquireixen el seu sentit聽vistes聽des de la punta del nostre nas”

Totalment聽impossible聽descriure el que hem vist al llarg dels 90 minuts que dura l’espectacle, per貌 en la nostra mem貌ria restaran per sempre algunes imatges m脿giques, com l’escala de聽cargol聽que es va desplegant davant dels nostres ulls i que gira sobre ella mateixa mentre聽James聽Thierr茅e聽la va escalant …. o com els 6 artistes es mouen en una mena de dansa sincopada que s’apropa for莽a al hip聽hop, per貌 sobretot de les estones on聽Thierr茅e聽omple ell sol l’escenari amb la seva m铆mica…. i l’enorme estructura escenogr脿fica聽que sembla tenir vida pr貌pia i es converteix en una mena de nau extraterrestre …. o el聽monstre聽que s’empassa聽un a un tots els personatges… o l’incre茂ble escena聽dels plats… o el piano m脿gic que interactua amb tots ells… o la piscina on els veiem聽submergir-se, o….

Tampoc no calen les paraules. S’ha de veure. S’ha de sentir.

La granota ens ho dir脿.

Absolutament GENIAL.

LA GRENOILLE AVAIT RAISON – Teatre Liure – foto de Voltar i Voltar
Concepte I direcci贸: James Thierr茅e
Interpretaci贸: Herv茅 Lass茂nce, Sonia “SonYa” Bel Hadj Brahim,
Samuel Dutertre, Of茅lie Crispin, Thi Mai Nguyen, James Thierr茅e
Bestiari: Victoria Thierr茅e
Escenograf铆a I m煤sica: James Thierr茅e \ Ajudantia de direcci贸: P茅n茅lope Biessy i Sidonie Pigeon \ Ajudantia d鈥檈scenografia: Laura L茅onard \ Vestuari: Pascaline Chavanne \ Coordinaci贸 t茅cnica: Anthony Nicolas \ Il.luminaci贸: Alex Hardellet i James Thierr茅e \ So: Thomas Delot
Durada: 90 minuts

Deixa un comentari