Grec2017 – Teatre (310) – INFLAMMATION DU VERBE VIVRE (DES MOURANTS)¬†(ūüźĆūüźĆ) – Teatre Lliure – Sala Fabi√† Puigserver – 21.07.2017

INFLAMMATION DU VERBE VIVRE (DES MOURANTS) 

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba &¬†Miquel Gasc√≥n –¬†

Divendres ho havíem reservat íntegrament per anar al Teatre Lliure per veure les dues propostes de Wajdi Mouawad que completen el seu projecte de portar a escena el conjunt de tragèdies de Sòfocles.

Iniciat amb els projectes “Des¬†femmes” (2011) i “Des¬†h√©ros” (2014), es completa ara amb “Des¬†mourants“.

“Des¬†femmes” no es va arribar a presentar al Festival Grec 2011¬†en¬†ser vetada l’actuaci√≥ del m√ļsic¬†Bertrand¬†Cantat acusat de l’assassinat de la seva companya Marie Trintignat.

Dones, herois i moribunds que en paraules de l’autor representen un paisatge de la vida humana que es desplega i parla de l’amor, del desig de grandesa i l’egoisme i de morir una vida que sigui bella. Un ambici√≥s projecte en tres fases agrupant les set obres de¬†S√≤focles¬†que s’han conservat.

En aquesta primera proposta del d√≠ptic DES MOURANTS,¬†Wajdi¬†Mouawad¬†s’envolta d’imatges cinematogr√†fiques per a un viatge f√≠sic i metaf√≤ric a la recerca del rastre d’un heroi de S√≤focles en la Gr√®cia d’avui.

La hist√≤ria original parla de¬†Filoctetes, un guerrer molt poder√≥s que ha estat abandonat a una illa deserta per Ulisses, a causa de la ferida purulenta que pertorba la resta dels soldats. Per recuperar l’arc del guerrer Ulisses envia a un adolescent,¬†Neopt√≤lem, fill d’Aquil¬∑les, que ha de guanyar-se la seva confian√ßa amb mentides i afalacs.

En llenguatge cinematogr√†fic, de fet tenim la sensaci√≥ que estem en una sala de cinema veient una pel¬∑l√≠cula¬†sobretitulada,¬†Wadji¬†Mouawad¬†ens explica com el va impactar la mort del poeta Robert¬†Davreu¬†que era qui estava fent les traduccions de l’obra de¬†S√≤focles. El personatge decideix abandonar el projecte i¬†empr√®n¬†el cam√≠ del su√Įcidi com¬†√ļnica¬†sortida al dolor per la p√®rdua¬†de l’amic.

Ha de decidir si vol viure i buscar el motiu per viure. Un taxista el fa de guia en el seu particular viatge per Gr√®cia ple d’√†nimes abandonades i de gossos que udolen, en el qual els d√©us estan absents. Des de l’escenari, el mateix¬†Mouawad¬†ens explicar√† com, en morir¬†Davreu, va decidir emprendre un viatge a Gr√®cia a la recerca dels herois de l’antiguitat cl√†ssica i com, pel cam√≠, va recuperar les ganes de viure i va descobrir en la poesia l’√ļnic cam√≠ possible.

L’espectacle salta de l’√®poca de P√®ricles a l’√®poca actual, de la poesia visual a l’acci√≥, de la pantalla a l’escenari.¬†Wadji¬†√©s l’√ļnic actor que veiem a l’escenari entrant i sortint cont√≠nuament de la pantalla interaccionant amb la pel¬∑l√≠cula.

Una bona idea per√≤ que s’ha tornat repetitiva, molt repetitiva i fins i tot pesada. Potser amb una hora de menys la proposta hauria estat molt¬†m√©s¬†que suficient.

Als deu minuts¬†del comen√ßament un problema t√®cnic ha obligat a aturar la representaci√≥, que s’ha¬†repr√®s¬†amb tres quarts d’hora de retard, des de l’inici. En total han estat tres hores al “cinema”, fet que ens ha fet entrar ja cansats a la segona proposta i sense temps material ni per¬†prendre¬†un caf√®.

Il¬∑lusi√≥ i una certa “por” en entrar a la sala, decepci√≥ absoluta i avorriment infinit en sortir.

Despr√©s de la segona representaci√≥ (que ser√† absolutament frustrant), arribarem a casa molt tard i sense ganes de sopar… de cap al llit. Aquesta nit passada el “Teatre” no ens ha alimentat ni f√≠sicament¬†ni molt menys culturalment.

Autoria i direcció: Wadji Mouawad
Traducció al francès: Françoise Arvanitis
Dramaturgia: Charlotte Farcet
Interpretació: Wadji Mouawad i Dimitris Kranias
Composici√≥ musical: Michael Jon Fink –¬†Escenograf√≠a: Emmanuel Clolus –¬†
Idioma: franc√®s sobretitolat en catal√† –¬†Durada: 135 minuts

Quant a Miquel Gascon

Viatger-maniac i engrescat per aprendre el màxim de la cultura que es fa en la nostra estimada ciutat, Barcelona, ja sigui Teatre, Musica clàssica, Musiques del mon, Jazz, Opera, Cinema
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema, Teatre i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s