Grec2017 – Dansa (309) – MARIA ROVIRA – TRÀNSIT and CUBA (🐌🐌🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – 20.07.2017

MARIA ROVIRA – TRÀNSIT and CUBA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Tal com ens va comentar la mateixa Maria Rovira a la roda de premsa, ella i la seva companyia Trànsit Dansa han viatjat per escenaris de tot el món i ara feia ja cinc anys que no treballaven a Barcelona. En els últims anys ha estat treballant a Medellín – Colòmbia, però abans gairebé a tots els països de Llatinoamèrica.

La seva relació personal intensa amb Cuba l’ha fet decidir a presentar una peça signada per la coreògrafa cubana Marianela Boàn. Les altres tres peces que conformen l’espectacle són d’ella. D’aquí se’n deriva el títol de l’espectacle Trànsit & Cuba.

Dijous, dia de l’estrena vam poder veure:

1 – El cruce sobre el Niágara (🐌🐌🐌🐌🐌), signada per Marianela Boàn i música de Olivier Messiaen. Una coreografia estrenada el 1987 per la Companyia Danza Contemporánea de Cuba inspirada en una peça teatral del peruà Alonso Alegría.

Interpretada magistralment per dos ballarins Alejandro Silva i Julio León que ens han deixat absolutament captivats per la bellesa dels seus cossos i la perfecció dels seus moviments. Podem afirmar que es tracta d’un dels espectacles de dansa més meravellosos i amb mes sensibilitat que hem vist al llarg de les nostres vides. Repetiríem ara meteix, una i un altre vegada.

Senzillament Brutal !!!

Coreografía: Marianela Boàn \ Música: Olivier Messiaen \ Vestuari: Leandro Soto \ Il.luminació: Carlos Repilado \ Interpretació: Alejandro Silva i Julio León.

______________________

2El salt de Nijinski (🐌🐌🐌🐌+🐚), peça creada per Maria Rovira amb la seva companyia combinant elements coreogràfics clàssics i contemporanis amb música de Javier Gamazo i Marc Alvarez.

Segons la mateixa Maria Rovira aquesta coreografia ha marcat en bona part la seva vida.
Va ser estrenada al Grec del 2007 i ha girat per tot el món durant quatre anys; ara ha estat revisada per reduir la seva durada i encabir-la en aquest programa al Grec 2017.

Són set els ballarins que interpreten aquesta coreografia inspirada en una fotografia del ballarí Vàtslav Nijinski fent un salt espectacular quan ja estava internat en el sanatori mental on va passar gran part de la seva vida. Una peça realment bellíssima on tots els ballarins demostren un domini absolut de la tècnica i de l’espai.

Nosaltres ja vàrem poder veure aquesta coreografia sencera el març del 2011 al Teatre Romea, interpretada per la seva companyia Trànsit Dansa….i recordem que llavors ja ens va fascinar. (vegeu aquella crònica).

Coreografía: Maria Rovira \ Música: Javier Gamazo i Marc Álvarez
Interpretació: Laura Treto, Leticia Silva, Zeleidys Crespo, Alejandro Silva, Yasser Domínguez, Kevyn Martínez i Julio León.

______________________

3 – Impronta (🐌🐌🐌🐌🐌), una estrena, creació de la Maria Rovira amb música de José Peón.

S’ha inspirat en la ballarina protagonista, Zeleidys Crespo, que enfundada en un vestit blau, potser el principal color dels rituals de la santeria cubana, desenvolupa unes figures realment maquíssimes, que volen representar les onades del mar.

Segons va comentar la Maria Rovira a la conversa posterior que va tenir lloc en acabar la representació, aquesta és una peça que desenvoluparà més amb la mateixa ballarina.

Coreografía: Maria Rovira \ Música: José Peón \ Interpretació: Zeleidys Crespo

______________________

4 – Babbel 2.0 (🐌🐌🐌🐌+🐚), una creació de la Maria Rovira per a la companyia Acosta Danza i que vol mostrar com en un món on la informació està a l’abast de tothom, cada vegada la incomunicació entre les persones és més gran. En aquesta peça la música és de Salvador Niebla i està interpretada per 15 ballarins.

Un inici bellíssim amb coreografies que a instants queden paralitzades com si fossin fotografies, malgrat que després perd una mica de força, a pesar de la perfecció dels moviments de tots els ballarins.

Un espectacular fi de festa, d’una magnífica proposta. El millor espectacle que hem vist fins ara d’aquesta edició del Festival Grec.

Coreografía: Maria Rovira \ Música: Salvador Niebla \ Disseny de vestuari: Maria Victoria Cretenze Quartino i Vladimir Cuenca \ Disseny d’il.luminació: Pedro Benítez \ Interpretació: Laura Treto, Leticia Silva, Zeleidys Crespo, Aina Gargallo Sánchez, Josianne Erin Fleming, Virginia Gimeno Folgado, Borja Fernández Vilaplana, Alejandro Silva, Yasser Domínguez, Kevyn Martinez, Julio León, Cristian Pérez Fariello, Kailen Lewis, Jesus Benzal Montes i Abel Hernández González

Durada: 1 hora 45 minuts amb entreacte

En acabar la representació ha tingut lloc una conversa amb la coreògrafa mataronina, que ens ha comentat els seus projectes al voltant de CREA, una plataforma d’activitat artística i cultural que compta amb una companyia de dansa “Recrea Dance Company” i una acadèmia de dansa “Crea Dance Academy” i un mètode d’aprenentatge “Crea”. Amb una clara vocació internacional on els alumnes podran comptar amb referents del sector d’Europa i d’Amèrica del Sud i fer-hi practiques.

Iniciaran les seves activitats al mes de setembre i la seva seu es a Barcelona. Sens dubte una bona notícia pel món de la dansa.

Cargols cubans

Un pensament a “Grec2017 – Dansa (309) – MARIA ROVIRA – TRÀNSIT and CUBA (🐌🐌🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – 20.07.2017

  1. Imma C.

    Booon dia!
    Contentes i agraïdes amb la cia. MARIA ROVIRA-TRÀNSIT i el GREC.
    Ja ho heu dit tot, un goig veure en directe els diferents ballarins amb les diferents peces.

    Respon

Deixa un comentari