– Grec2017 – Teatre (306) – PARAULES ENCADENADES – La Villarroel (🐌🐌🐌🐌) – 18.07.2017

PARAULES ENCADENADES

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn – 

Encara guardem a la memĂČria el tĂ ndem Vilarasau/Boixaderas que ens van deixar absolutament impactats quan es va estrenar aquesta obra l’any 1998.

Escrit per en Jordi GalcerĂ n el 1995 és una d’aquelles obres que no oblides malgrat el temps transcorregut. Per aixĂČ no hem dubtat en anar a veure aquesta nova posada en escena, dirigida aquest cop per en Sergi Belbel.

I hem de dir que ara ens ha tornat a impactar; el clĂ­max aconseguit a La Villarroel Ă©s realment important si bĂ© no recordĂ vem els petits apunts d’un particular sentit de l’humor que ha provocat mĂ©s d’una rialla a la platea.

PARAULES ENCADENADES Ă©s un clĂ ssic del nostre teatre, un thriller psicolĂČgic sobre els lĂ­mits i conflictes en les relacions de parella. Un joc ple de sorpreses que ens mostra les contradiccions i les desigualtats de la parella.

Un psicĂČpata, assassĂ­ en sĂšrie, desprĂ©s de cometre els seus crims, enregistra en vĂ­deo les seves sensacions. No sent cap remordiment pels seus actes. Ho explica detalladament a la seva “Ășltima” vĂ­ctima: una infermera i psicĂČloga que tĂ© segrestada i a la qual mostra fotografies de les vĂ­ctimes. Ell li planteja jugar a un joc aparentment innocent: el de les paraules encadenades. A poc a poc, segrestador i segrestada van mostrant les seves cartes, la seva veritable histĂČria


Belbel ha traslladat l’acciĂł a un teatre abandonat i la primera escena ja ens mostra com l’assassĂ­ tanca les portes amb nosaltres a dins. Un lloc sĂČrdid i claustrofĂČbic que aconsegueix l’escenografia de Max Glaenzel.

La posada en escena aconsegueix, amb la tensiĂł i el ritme adequat,  crear una atmosfera inquietant on els dos protagonistes de la histĂČria Mima Riera i David BagĂ©s van mostrant les peces del trencaclosques que ens ha d’ajudar a arribar a un final que intuĂŻm (o sabem) malgrat els girs argumentals que acostuma a fer Jordi GalcerĂ n en els seus textos. Un text que circula entre la veritat i la mentida i on quasi res del que ens van descobrint Ă©s una realitat. Un joc de l’autor amb els espectadors que provoca el canvi d’opinions constant, del que en realitat ha passat.

Mima Riera ha fet una interpretaciĂł que ha anat agafant força a mesura que avançava la representaciĂł, i David BagĂ©s, una mica a l’inrevĂ©s, amb molta força inicial ha esdevingut menys creĂŻble al final de la representaciĂł.

Al nostre entendre Ă©s un text, que malgrat ser un clĂ ssic, requeriria una petita actualitzaciĂł per acabar de ser rodĂł amb els ulls d’avui.

Tot i que respectem el fet de no fer-ho, ja que segons ha manifestat en Sergi Belbel, no ha volgut tocar ni una coma del text …

“Comença a ser hora que se’n faci una nova posada en escena. Que espectadors i nous actors revisquin l’experiĂšncia d’aquests dos personatges intensos que es barallen, que es desbudellen amb ungles i dents damunt de l’escenari, personatges que malgrat l’atmosfera asfixiant de terror psicolĂČgic en quÚ l’autor els situa, tambĂ© tenen esclats de lucidesa i un particular sentit de l’humor”.

En qualsevol cas hem gaudit molt d’aquesta proposta i de les magnifiques interpretacions dels dos protagonistes.

Autor: Jordi Galceran 
Direcció: Sergi Belbel 
Amb: David Bagés i Mima Riera
Escenografia: Max Glaenzel \ Il·luminació: Kiko Planas\ Espai sonor: Jordi Bonet\ Audiovisuals: Oriol Paulo\ Caracterització: Toni Santos\Ajudant de direcció: Antonio Calvo \Regidoria i producció executiva: Ingrid Marín \ Cap de producció: Nati Sarriå \Direcció de producció: Josep DomÚnech  
Idioma: catalĂ 
Durada: 1 hora i 40 minuts 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.