– Grec2017 – Circ (298) – HALKA Groupe Acrobatique de Tanger (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Grec 12.07.2017

HALKA Groupe Acrobatique de Tanger

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn – 

Nit d’estrena al Teatre Grec, pĂșblic familiar per veure la nova proposta del Groupe Acrobatique de Tanger, companyia que havia passat pel Festival Grec l’any 2008 amb TAOUB, i el 2010 amb CHOUF OUCHOUF.

HALKA és la primera creació col·lectiva de la companyia després de tres espectacles ideats per diferents artistes, vam decidir agafar les regnes nosaltres perquÚ teníem molt a dir segons comenta la seva directora Sanae el Kamouni.

HALKA, el tĂ­tol de l’espectacle fa referencia al cercle que les multituds formen en espais pĂșblics, com una gran plaça, al voltant de persones com contacontes, acrĂČbates o cantants que fan gala del seu art. Al Marroc, paĂ­s d’origen d’aquest grup, molts artistes comencen practicant a les halkes, i és aquest l’origen de quĂš les acrobĂ cies es desenvolupin a partir de formes circulars.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

L’Imma i jo ens considerem una mica “marroquins”, perquĂš fa 22 anys vĂ rem tornar a nĂ©ixer en aquest paĂ­s, desprĂ©s d’un greu accident de trĂ nsit en el que vĂ rem resultar greument ferits. D’ençà d’aquella data, hem tornat a Marroc moltes vegades i creiem que a hores d’ara podem dir que coneixem i estimem moltĂ­ssim la seva cultura i moltes de les seves ciutats, especialment la ciutat de FĂ©s i el seu “festival de mĂșsiques sagrades del mĂłn”. Per altra banda vaig fer coincidir la data de la meva jubilaciĂł amb el 20Ăš aniversari d’aquell accident, per la qual cosa es pot dir que em vaig jubilar a l’edat de 20 anys de la meva “segona vida”.

Segons ens indiquen en el programa de mĂ  d’aquest espectacle, el propĂČsit principal d’aquest grup Ă©s mantenir viva la tradiciĂł de l’acrobĂ cia marroquina que te el seu epicentre en la ciutat de TĂ nger, i mĂ©s concretament a les platges de la ciutat. També hi ha un component reivindicatiu en la proposta, ja que una de les lluites de la companyia és aconseguir un espai d’assaig i poder deixar les platges, fita d’altra banda llunyana, ja que segons indiquen el Marroc no va reconĂšixer el circ com un art fins al 2013.

SĂłn 14 artistes dalt l’escenari, 12 acrĂČbates i 2 mĂșsics. D’ells dos sĂłn dones. Ens presenten un repertori de mĂșsica amaziga i cançons populars dels anys 60. En el primer moment de l’espectacle apareixen els facha que sĂłn els cinturons de roba que al Marroc utilitzen els aprenents. Al llarg de l’espectacle apareixen tambĂ© uns djena, gibrells de metall vermells que utilitzen amb diverses finalitats component figures estĂšticament molt belles. I tambĂ© fa apariciĂł la sorra, que combinada amb els moviments i l’acuradĂ­ssima il·luminaciĂł ens ha deixat imatges fantĂ stiques.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Un espectacle classificat com a circ perĂČ que Ă©s molt mĂ©s que circ, ja que combina tradiciĂł i contemporaneĂŻtat i ens ofereixen acrobĂ cies, mĂșsica, dansa, teatre gestual, mim, i la paraula. Una aparent simplicitat en els moviments que encara ens deixen mĂ©s bocabadats. Torres humanes, tombarelles inversemblants o una persona que pot aguantar el pes de sis, amb una coreografia magnifica.

“MĂ©s enllĂ  de reviure la tradiciĂł, les figures circulars de Halka donen forma a una dimensiĂł espiritual amb la intenciĂł de transmetre bellesa, il·lusiĂł i alegria”

I per nosaltres ho han aconseguit. Un espectacle que ens ha fascinat i ens ha omplert completament.

CreaciĂł i interpretaciĂł: Groupe Acrobatique de Tanger (Najwa Aarras, Mohamed Takel, Amal Hammich, Mohammed Hammich, Mustapha AĂŻt Ourakmane, Adel ChĂąaban, Mohammed Achraf ChĂąaban, Mhand Hamdan, Abdelaziz el Haddad, Samir LĂąaroussi, Younes Yemlahi, Ouahib Hammich, Hamza Naceri i Hammad Benjkiri)
DirecciĂł: Sanae El Kamouni
Col.laboracions artĂ­stiques i acrobĂ tiques: Abdeliazide Senhadji, Airelle Caen i Nordine Allal
Col.laboraciĂł en acrobĂ cies marroquines: Mohammed Hammich (pare)
ComposiciĂł musical: Xavier Collet
Vestuari: Ayda Diouri \ Disseny d’il.luminació: Laure Andurano i Cecile Herault \ Disseny de so: Edouard Heneman i Antonhy Biscarat \ Producció i difusió: Jean-François Pyka \ Fotografia: Richard Haughton
Durada: 60 minuts

Cargols marroquins

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.