– Grec2017 – Circ (298) – HALKA Groupe Acrobatique de Tanger聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Grec 12.07.2017

HALKA Groupe Acrobatique de Tanger

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba &聽Miquel Gasc贸n –聽

Nit d’estrena al Teatre Grec,聽p煤blic聽familiar per veure la nova proposta del Groupe Acrobatique聽de Tanger, companyia que havia passat pel Festival Grec l’any聽2008 amb聽TAOUB, i el 2010 amb聽CHOUF聽OUCHOUF.

HALKA聽茅s la primera creaci贸聽col路lectiva聽de la companyia despr茅s聽de tres espectacles ideats per diferents artistes, vam decidir agafar les regnes nosaltres perqu猫聽ten铆em聽molt a dir segons comenta la seva directora聽Sanae聽el聽Kamouni.

HALKA, el t铆tol聽de l’espectacle聽fa referencia聽al cercle que les multituds formen en espais聽p煤blics, com una gran pla莽a, al voltant de persones com contacontes,聽acr貌bates聽o cantants que fan gala del seu art. Al Marroc, pa铆s d’origen d’aquest grup, molts artistes comencen practicant a les聽halkes, i聽茅s聽aquest l’origen聽de qu猫 les acrob脿cies es desenvolupin a partir de formes circulars.

This slideshow requires JavaScript.

L’Imma i jo ens considerem una mica “marroquins”, perqu猫 fa 22 anys v脿rem tornar a n茅ixer en aquest pa铆s, despr茅s d’un greu accident de tr脿nsit聽en el que聽v脿rem resultar greument ferits. D’en莽脿 d’aquella data, hem tornat a Marroc moltes vegades i creiem que a hores d’ara podem dir que coneixem i estimem molt铆ssim la seva cultura i moltes de les seves ciutats, especialment la ciutat de聽F茅s聽i el seu “festival de m煤siques sagrades del m贸n”. Per altra banda vaig fer coincidir la data de la meva jubilaci贸 amb el 20猫 aniversari d’aquell accident, per la qual cosa es pot dir que em vaig jubilar a l’edat de 20 anys de la meva “segona vida”.

Segons ens indiquen en el programa de m脿 d’aquest espectacle, el prop貌sit principal d’aquest grup 茅s mantenir viva la tradici贸 de l’acrob脿cia聽marroquina que聽te el聽seu聽epicentre en la ciutat de T脿nger, i聽m茅s聽concretament a les platges de la ciutat. Tamb茅聽hi ha un component reivindicatiu en la proposta, ja que una de les lluites de la companyia聽茅s聽aconseguir un espai d’assaig i poder deixar les platges, fita d’altra banda llunyana, ja que聽segons indiquen el Marroc no va recon猫ixer el circ com un art聽fins al聽2013.

S贸n聽14 artistes dalt l’escenari, 12 acr貌bates i 2 m煤sics. D’ells dos聽s贸n聽dones. Ens presenten un repertori de m煤sica amaziga i can莽ons populars dels anys 60. En el primer moment聽de l’espectacle聽apareixen els聽facha聽que聽s贸n聽els cinturons de roba que al Marroc utilitzen els aprenents. Al llarg聽de l’espectacle聽apareixen tamb茅 uns聽djena,聽gibrells de metall vermells que utilitzen amb diverses finalitats聽component聽figures est猫ticament molt belles. I tamb茅 fa aparici贸 la sorra, que combinada amb els moviments i l’acurad铆ssima il路luminaci贸 ens ha deixat imatges fant脿stiques.

This slideshow requires JavaScript.

Un espectacle classificat com a circ per貌 que 茅s molt m茅s que circ, ja que combina tradici贸 i contemporane茂tat i ens ofereixen acrob脿cies, m煤sica, dansa, teatre gestual, mim, i la paraula. Una aparent simplicitat en els moviments que encara ens deixen m茅s bocabadats. Torres humanes, tombarelles inversemblants o una persona que pot aguantar el pes de sis, amb una coreografia magnifica.

“M茅s enll脿 de reviure la tradici贸, les figures circulars聽de Halka聽donen forma a una dimensi贸 espiritual amb la intenci贸 de transmetre bellesa, il路lusi贸 i alegria”

I per nosaltres ho han aconseguit. Un espectacle que ens ha fascinat i ens ha omplert completament.

Creaci贸 i interpretaci贸: Groupe Acrobatique de Tanger (Najwa Aarras, Mohamed Takel, Amal Hammich, Mohammed Hammich, Mustapha A茂t Ourakmane, Adel Ch芒aban, Mohammed Achraf Ch芒aban, Mhand Hamdan, Abdelaziz el Haddad, Samir L芒aroussi, Younes Yemlahi, Ouahib Hammich, Hamza Naceri i Hammad Benjkiri)
Direcci贸: Sanae El Kamouni
Col.laboracions art铆stiques i acrob脿tiques: Abdeliazide Senhadji, Airelle Caen i Nordine Allal
Col.laboraci贸 en acrob脿cies marroquines: Mohammed Hammich (pare)
Composici贸 musical: Xavier Collet
Vestuari: Ayda Diouri \ Disseny d鈥檌l.luminaci贸: Laure Andurano i Cecile Herault \ Disseny de so: Edouard Heneman i Antonhy Biscarat \ Producci贸 i difusi贸: Jean-Fran莽ois Pyka \ Fotografia: Richard Haughton
Durada: 60 minuts

Cargols marroquins

Leave a Reply