– Grec2017 – Circ (298) – HALKA Groupe Acrobatique de Tanger (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Grec 12.07.2017

HALKA Groupe Acrobatique de Tanger

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Nit d’estrena al Teatre Grec, públic familiar per veure la nova proposta del Groupe Acrobatique de Tanger, companyia que havia passat pel Festival Grec l’any 2008 amb TAOUB, i el 2010 amb CHOUF OUCHOUF.

HALKA és la primera creació col·lectiva de la companyia després de tres espectacles ideats per diferents artistes, vam decidir agafar les regnes nosaltres perquè teníem molt a dir segons comenta la seva directora Sanae el Kamouni.

HALKA, el títol de l’espectacle fa referencia al cercle que les multituds formen en espais públics, com una gran plaça, al voltant de persones com contacontes, acròbates o cantants que fan gala del seu art. Al Marroc, país d’origen d’aquest grup, molts artistes comencen practicant a les halkes, i és aquest l’origen de què les acrobàcies es desenvolupin a partir de formes circulars.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’Imma i jo ens considerem una mica “marroquins”, perquè fa 22 anys vàrem tornar a néixer en aquest país, després d’un greu accident de trànsit en el que vàrem resultar greument ferits. D’ençà d’aquella data, hem tornat a Marroc moltes vegades i creiem que a hores d’ara podem dir que coneixem i estimem moltíssim la seva cultura i moltes de les seves ciutats, especialment la ciutat de Fés i el seu “festival de músiques sagrades del món”. Per altra banda vaig fer coincidir la data de la meva jubilació amb el 20è aniversari d’aquell accident, per la qual cosa es pot dir que em vaig jubilar a l’edat de 20 anys de la meva “segona vida”.

Segons ens indiquen en el programa de mà d’aquest espectacle, el propòsit principal d’aquest grup és mantenir viva la tradició de l’acrobàcia marroquina que te el seu epicentre en la ciutat de Tànger, i més concretament a les platges de la ciutat. També hi ha un component reivindicatiu en la proposta, ja que una de les lluites de la companyia és aconseguir un espai d’assaig i poder deixar les platges, fita d’altra banda llunyana, ja que segons indiquen el Marroc no va reconèixer el circ com un art fins al 2013.

Són 14 artistes dalt l’escenari, 12 acròbates i 2 músics. D’ells dos són dones. Ens presenten un repertori de música amaziga i cançons populars dels anys 60. En el primer moment de l’espectacle apareixen els facha que són els cinturons de roba que al Marroc utilitzen els aprenents. Al llarg de l’espectacle apareixen també uns djena, gibrells de metall vermells que utilitzen amb diverses finalitats component figures estèticament molt belles. I també fa aparició la sorra, que combinada amb els moviments i l’acuradíssima il·luminació ens ha deixat imatges fantàstiques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un espectacle classificat com a circ però que és molt més que circ, ja que combina tradició i contemporaneïtat i ens ofereixen acrobàcies, música, dansa, teatre gestual, mim, i la paraula. Una aparent simplicitat en els moviments que encara ens deixen més bocabadats. Torres humanes, tombarelles inversemblants o una persona que pot aguantar el pes de sis, amb una coreografia magnifica.

“Més enllà de reviure la tradició, les figures circulars de Halka donen forma a una dimensió espiritual amb la intenció de transmetre bellesa, il·lusió i alegria”

I per nosaltres ho han aconseguit. Un espectacle que ens ha fascinat i ens ha omplert completament.

Creació i interpretació: Groupe Acrobatique de Tanger (Najwa Aarras, Mohamed Takel, Amal Hammich, Mohammed Hammich, Mustapha Aït Ourakmane, Adel Châaban, Mohammed Achraf Châaban, Mhand Hamdan, Abdelaziz el Haddad, Samir Lâaroussi, Younes Yemlahi, Ouahib Hammich, Hamza Naceri i Hammad Benjkiri)
Direcció: Sanae El Kamouni
Col.laboracions artístiques i acrobàtiques: Abdeliazide Senhadji, Airelle Caen i Nordine Allal
Col.laboració en acrobàcies marroquines: Mohammed Hammich (pare)
Composició musical: Xavier Collet
Vestuari: Ayda Diouri \ Disseny d’il.luminació: Laure Andurano i Cecile Herault \ Disseny de so: Edouard Heneman i Antonhy Biscarat \ Producció i difusió: Jean-François Pyka \ Fotografia: Richard Haughton
Durada: 60 minuts

Cargols marroquins

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.