– Grec2017 – Teatre (297) – E.V.A. (🐌🐌) – Teatre Romea – 11.07.2017

E.V.A.

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Aquest és l’espectacle número 11 de la companyia T de Teatre ideat expressament per commemorar els 25 anys de la seva creació. T de Teatre és una companyia de teatre fundada en 1991 per cinc actrius: Carme Pla, Mamen Duch , Àgata Roca, Míriam Iscla i Rosa Gàmiz. Segons hem llegit van triar el nom de la companyia basant-se en dues passions que compartien: el teatre i el te.

E.V.A., en el món de la medecina, és una escala que serveix per mesurar el dolor “Escala Visual Analògica del dolor”, EVA és també el nom de la primera dona coneguda i és també el nom de la filla d’una de les protagonistes d’aquesta història.

De fet, quatre històries creuades, al voltant del tema del dolor ja sigui físic, psicològic, emocional, crònic, somàtic, ….

Set actors interpreten més de 20 personatges en una combinació d’humor i drama.

Quatre excompanyes d’escola:

Àgata (Àgata Roca) actriu que ha lluitat sempre pel reconeixement del públic i es troba “atrapada” a la residència on viu la seva mare. A una setmana d’una estrena necessita imperiosament assajar.

Clara (Carme Pla) és professora de socials i ha decidit agafar-se un any d’excedència, la seva mare ha mort, la seva filla Eva (Carolina Morro) ha decidit marxar de casa, i ella lluita amb els fantasmes del passat que reviuen entre les coses de l’armari de la seva mare.

Paloma (aquesta nit interpretat per Chantal Aimée) és una reconeguda anestesista especialitzada en el tractament del dolor i autora de diversos llibres, ….i per últim …

Lola (Rosa Gàmiz) una venedora de pisos, atrafegada amb dos fills i que pensa que tothom ha assolit l’èxit a la vida tret d’ella mateixa.

Aquesta ha estat una obra escrita a sis mans per Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique, que n’és també el director. Precisament és el text el que a nosaltres ens ha agradat menys d’aquesta proposta.

Una creació en la qual han participat les components de T de Teatre que han volgut mantenir el seu segell de proximitat i comicitat per a un públic que és fidel al seu treball. És potser això el que particularment no ens ha fet el pes, es tracta d’una obra de las T de Teatre però que s’allunya del que estem acostumats a veure d’elles.

Amb tocs d’humor que contrasten profundament amb la seriositat de temes com el bulling, la solitud, el fracàs personal o professional, l’evolució de l’amistat en el temps i el dolor emocional que tot això comporta.

Molts temes, moltes trames creuades, potser masses, perquè inclús a vegades poden arribar a crear confusions en els espectadors …. i una durada que nosaltres hem trobat excessivament llarga, ja que ens hem adonat que miràvem massa sovint el rellotge… i això pot ser conseqüència d’un cert avorriment.

Aixó si, una posada en escena impecable, amb una escenografia “viva” on es simultaniegen una sala d’espera, un restaurant, un quiròfan o un armari.

….. i és que quan en una representació teatral el text no t’atrapa, no t’interessa gairebé gens, per molt bones que siguin les interpretacions, per molt atractiva que arribi a ser la posada en escena, …  és difícil que no desconnectis ràpidament. Suposem que és el que a nosaltres ens va passar aquesta vegada.

Aquets han estat els 11 espectacles de la companyia:

 • Petits contes misògins (1991), de Patricia Highsmith; direcció: Pere Sagristà-Ollé
 • Homes! (1994), de diversos autors; direcció: Sergi Belbel
 • Criatures (1998), de diversos autors; direcció: David Plana i T de Teatre
 • Això no és vida! (2003), de diversos autors; direcció: David Plana
 • 15 (2006), de diversos autors; direcció: Sergi Belbel i T de Teatre
 • Com pot ser que t’estimi tant? (2007), de Javier Daulte; direcció: Javier Daulte
 • Delicades (2010), d’Alfredo Sanzol; direcció: Alfredo Sanzol
 • Aventura! (2012), d’Alfredo Sanzol; direcció: Alfredo Sanzol
 • Dones com jo (2014), de Pau Miró; direcció: Pau Miró
 • Premis i càstigs (2015), de Ciro Zorzoli; dirección Ciro Zorzoli
 • E.V.A. (2017), de Julio Manrique, Marc Artigau i Cristina Genebat; direcció Julio Manrique.

Text: Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique
Direcció: Julio Manrique
Intèrprets: Rosa Gàmiz, Carolina Morro, Marta Pérez, Carme Pla, Albert Ribalta, Jordi Rico i Àgata Roca
Escenografia: Alejandro Andújar \ Vestuari: Maria Armengol \ Il·luminació: Jaume Ventura \ Música: Marco Mezquida \ So: Damien Bazin \ Vídeo: Francesc Isern \ Ajudant de direcció: Marc Artigau 
Producció: Coproducció T de Teatre, Grec 2017 Festival de Barcelona i Teatre Romea, amb el suport de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya
Idioma: Català
Durada: 1 hora i 40 minuts

Deixa un comentari