– Roda de premsa – Presentaci贸 espectacles del GREC a l’Antic Teatre (rp104) – 06.07.2017

Roda de premsa – Presentaci贸 espectacles del GREC a l’Antic Teatre

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Miquel Gasc贸n –聽

Despr茅s d’una agradable (… i esgotadora) pausa de 40 dies, voltant amb el nostre cotxe pel nord d’Europa, tornem a la normalitat del nostre dia a dia, i ens capbussem de ple en el m贸n de les Arts Esc猫niques, el mateix dia de la nostra arribada a Barcelona.

… i聽ho faig assistint a la Roda de Premsa, que l’Antic Teatre ha convocat per presentar les representacions que t茅 previstes aquest mes de juliol, dins del marc del Festival Grec de Barcelona 2017.

Com molt聽b茅聽sabeu, l’Imma i jo聽som聽uns fidels seguidors entusiastes de les propostes que durant tot l’any presenta aquest teatre,聽pel聽que聽t茅聽d’innovadora, 聽de contempor脿nia, multidisciplin脿ria聽i sobretot trencadora amb el que normalment s’arriba a veure a bona part del teixit cultural de Barcelona.

Els espectacles que es podran veure聽pr貌ximament聽s贸n els seg眉ents:

  • LA CONQUISTA DE LO IN脷TIL d’Oscar G贸mez Mata i Cia. Alakran (8 i 9 de juliol)

Es tracta d’un espectacle catalogat dins del mal anomenat apartat “Noves dramat煤rgies”, ja que “noves” tenen ben poc, per qu猫 aquesta companyia tal com ens comenten van actuar a Barcelona per primera vegada l’any 1988 amb una altra proposta semblant. 脡s considerat un espectacle Internacional, perqu猫 malgrat que s贸n bascos, gaireb茅 mai actuen a l’estat espanyol, ja que estan establerts a Ginebra.

La Conquista de聽lo聽in煤til, utilitza la met脿fora per descriure la realitat de l’茅sser hum脿 que聽茅s聽capa莽 d’emprendre聽les accions聽m茅s聽trivials i injustificades i tamb茅 de fer esfor莽os sobrehumans,聽nom茅s聽per聽obtenir聽resultats 铆nfims. Per qu猫?, es聽pregunta聽Oscar聽G贸mez, i聽茅s聽per aix貌 que fa pujar a escena a l’entusiasta, aquell que creu en la seva capacitat de transformar els altres o les coses que l’envolten com si aquestes fossin essencials.

Un espectacle en聽castell脿, molt聽perform脿tic聽per貌 amb un text escrit, malgrat que potser聽sembli聽tot molt improvisat. Tres actors a escena i dos convidats.

Es tracta d’una producci贸 de la Companyia l’Alakran, coprodu茂t per Saint-Gervais聽Gen猫ve聽Le聽Th茅atre,聽Arsenic-Centre d’Art sc茅nique contemporain (Lausana) i el Festival El聽Lugar聽sin聽l铆mites-聽Teatro聽Pradillo聽(Madrid)

  • MOS MAIORUM (El costum dels avantpassats) del col.lectiu del mateix n贸m, composat per Alba Valldaura, Mariona Naud铆n i Ireneu Tranis. (del 13 al 16 de juliol)

Un espectacle聽estrenat al聽TNT聽2016 de Terrassa, i que nosaltres v脿rem poder veure all脿 mateix. (veure聽aquella cr貌nica). Els tres actors van estudiar junys a l’Institut del Teatre i malgrat que聽varen聽comen莽ar les seves carreres art铆stiques per separat, es van voler unir en aquest projecte, previ un treball de camp en聽una s猫rie聽de viatges a la zona de Melilla, Nador, T脿nger, Ceuta, M脿laga i Barcelona,聽per estudiar el drama de l’immigraci贸聽i聽m茅s聽concretament sobre les moltes trag猫dies que tenen com escenari la frontera entre l’estat espanyol i el Marroc.

Classificat聽com a “Teatre documental”, ja que els actors聽reprodueixen聽a聽escena聽fets extrets del m贸n real,聽recolzats聽per documents, entrevistes i enregistraments sonors. Els espectadors estan al ben mig de l’acci贸 i poden restar聽dempeus聽interactuant聽amb els moviments dels actors o聽b茅聽seure en diferents racons. Es tracta d’una producci贸 de l’Antic Teatre en coproducci贸 amb el Centre d’Arts Esc猫niques de Terrassa.

  • A LA BELLESA – amb la direcci贸 de Marta Gal脿n / Translab (del 20 al 23 de juliol)

Un聽projecte聽art铆stic comunitari de l’Antic Teatre amb les ve茂nes del聽Casc Antic聽de Barcelona, que ja porta una traject貌ria de 5 anys. En la proposta s’ha volgut explorar la idea de la bellesa, a partir de la relaci贸 amb els cossos de persones considerades velles pel pas inexorable del temps. Un grup聽de d贸nes,聽脿vies, treballadores, mares-filles que escamotegen els relats oficials.

En aquest cas s’ha realitzat un treball聽d’individualitzaci贸,聽perqu猫聽entre elles聽s贸n聽molt聽diferents. Han explorat com la vellesa (amb v baixa), es pot convertir amb聽bellesa聽(amb聽b聽alta), en una reflexi贸 sobre el聽g猫nere聽i molt especialment amb el menysteniment que els seus treballs de cuidadores han patit durant bona part de la seva vida.

Per altra banda el projecte GREC+, porta a l’Antic聽Teatre, una tria de 4 artistes que presenten projectes que aposten pel risc i busquen la seva manera d’explicar-nos聽,聽amb聽el seu segell聽propi i la seva expressivitat.

27 juliolMIX-EN-SCENE amb Amaranta Velarde – Una ballarina i聽performer, que聽茅s聽a la vegada DJ, protagonitza una experi猫ncia ac煤stica, visual i coreogr脿fica en la qual balla acompanyada de projeccions visuals.

28 juliolMONSTRUO amb Laila Tafur – Ella va ser la guanyadora de la caravana de tr脿ilers del Festival Sism貌graf 2016 i en el festival Sism貌graf d’enguany va presentar la pe莽a sencera i acabada. En aquesta pe莽a la聽Laila聽Tafur reivindica el monstre com a forma natural de la dansa. Reivindica el gruny, el crit i el plor com una forma de llenguatge. Nosaltres v脿rem assistir a aquella representaci贸, per貌 les condicions visuals de l’espai on es representava no oferien les condicions聽m铆nimes聽per gaudir-la, com calia.

29 juliolHASTA AGOTAR EXISTENCIAS (ensayando para que la muerte de mi madre no me pille desprevenida) amb Ver貌nica Navas. Un espectacle que ens vol parlar de sentiments, ens far脿 pensar en les relacions entre mare i filla, aix铆 com en la manera en qu猫 les dones es construeixen la seva pr貌pia identitat.

30 juliolALL BY MYSELF amb Alejandro Curiel.Un espectacle que promet ser molt divertit, protagonitzat per un jove nascut a Valladolid i que aqu铆 ha trobat una apertura de mires i de llibertat que necessitava amb urg猫ncia…. potser a la recerca d’un n貌vio. En una societat que no sap si un solter empedre茂t 茅s un “solter贸n” casp贸s o un single “alliberat”, uns amics es reuneix al voltant d’un sof脿 per parlar-nos i cantar-nos acompanyats d’un teclat.

 

Leave a Reply