RICARD III –
VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques –Â
Per Imma Barba & Miquel GascĂłn –Â
Ja ho havĂem intuĂŻt a la roda de premsa i ens ho havien dit els que ja l’havien vist, Ricard III es LluĂs Homar, un “monstre” dalt l’escenari que dĂłna vida a un altre monstre, a una persona que es defineix ella mateixa com a dolenta.
LluĂs Homar es posa a la pell del rei mĂ©s controvertit entre tots els grans personatges creats pel monstre de Stratford, per protagonitzar aquest magnĂštic viatge al fons de lâĂ nima humana i al dolor que poden causar les dificultats dâacceptar la prĂČpia identitat. Un periple colpidor, amb una teatralitat explosiva hereva dels grans retaules dramĂ tics medievals.  LâascensiĂł imparable dâun Ă©sser marginat a causa de les deformitats fĂsiques, que amb el seu afany insaciable de poder arribarĂ a ocupar el tron dâAnglaterra fins que sâacabarĂ trobant atrapat en el remolĂ dels seus propis buits, disposat a oferir tot el regne per un simple cavall que li permeti continuar la seva lluita.
AlbertĂ ens presenta Ricard III com un home ferit, que com a reacciĂł a la seva condiciĂł fĂsica i al rebuig que ha sentit des de petit, treu la fĂșria i la violĂšncia per aconseguir arribar al poder. Ens presenta la dualitat entre el dolor humĂ i la utilitzaciĂł dels mecanismes de poder per apaivagar-lo i que provoquen mĂ©s dolor. En paraules de l’actor protagonista: Ricard III neix malvat o el fan actuar aixĂ les circumstĂ ncies?
Amb la complicitat del seu cosĂ Buckingham (no ens ha convençut la interpretació de Joel Joan) ordeix una estratĂšgia per arribar al poder i que sigui el mateix poble qui li demani que es converteixi en el rei d’Anglaterra. En aquesta escena LluĂs Homar que aparentment estĂ pregant, estĂ situat en un plĂ nol per damunt (a sobre de l’estructura metĂ l·lica) del seu cosĂ i dels membres del poble que li demanen que accepti ser rei.
En general tota l’escenografia de Lluc Castells i José Novoa es basa en un joc de portes corredisses de vidre que alhora fan de miralls que tornen imatges difuses, deformades. A sobre de l’estructura, un piano.
En alguns moments de la producciĂł s’utilitzen cĂ meres que ens canvien la perspectiva del que estem veient i vĂdeos que ens mostren la imatge del rei com va quedant alterada a mesura que la seva malignitat es manifesta.
La producciĂł compta amb un repartiment molt extens, 14 actors que interpreten una trentena de papers, i entre ells els cantants lĂrics Antoni Comas i Robert GonzĂĄlez que canten i toquen diversos instruments.
Tots ells han estat a un nivell dâinterpretaciĂł similar quedant âeclipsatsâ per la força escĂšnica de LluĂs Homar, perĂČ destacarĂem a una magnifica Reina Margarida interpretada per Carme ElĂas i a lâevoluciĂł del personatge de Sir William Catesby interpretat per Roger Casamajor.
LluĂs Homar ens ha presentat un Ricard III ple de matisos que trenca la quarta paret des de lâinici. Divertit, acomplexat, trĂ gic, pervers. Uns monĂČlegs que ens han captivat amb un monĂČleg final realment hipnĂČtic i on, excepte el rei, tots els actors estan damunt la plataforma interpretant el Bolero de Ravel.
Un final absolutament genial.
Xavier AlbertĂ ha deixat aquestes paraules al programa de mĂ :
Ricard III Ă©s una gran festa de teatralitat, hereva del teatre popular del seu temps, amb quĂš Shakespeare acabaria assentant les bases per a les seves grans creacions posteriors. Com que els espectadors som els Ășnics coneixedors de les confidĂšncies dâaquest fascinant tirĂ , des del nostre silenci assistim amb simpatia al seu violent ascens cap al tron, i aixĂ aplaudim en certa manera la seva total manca dâempatia cap a les vĂctimes. NomĂ©s serĂ quan arribi lâhora de la caiguda que la tragĂšdia ens obligarĂ a rescindir aquesta simpatia, alhora que Ricard es veurĂ empĂšs a prendre una consciĂšncia definitiva sobre les fractures de la identitat, abocat a una vertiginosa lluita metafĂsica que anticipa el mite modern de Don Joan i el seu enfrontament obstinat amb DĂ©u.
A mĂ©s dâun festĂ teatral, Ricard III tambĂ© Ă©s una obra que ens interpel·la sobre el protagonisme que tenen a la nostra vida les ferides que hem rebut des del naixement, i sobre la quota de dolor que ens toca assumir al llarg de la vida a cadascĂș de nosaltres. I, en definitiva, sobre el mal que aquest dolor ens pot portar a fer als altres mentre no siguem capaços dâassumir-lo.