– Teatre (288) – RICARD III (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – TNC Sala Gran – 24.05.2017

RICARD III

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ja ho hav铆em intu茂t a la roda de premsa i ens ho havien dit els que ja l’havien vist, Ricard III es Llu铆s聽Homar, un “monstre” dalt l’escenari que聽d贸na聽vida a un聽altre monstre, a una persona que es defineix ella mateixa com a dolenta.

Llu铆s Homar es posa a la pell del rei m茅s controvertit entre tots els grans personatges creats pel monstre de Stratford, per protagonitzar aquest magn猫tic viatge al fons de l鈥櫭爊ima humana i al dolor que poden causar les dificultats d鈥檃cceptar la pr貌pia identitat. Un periple colpidor, amb una teatralitat explosiva hereva dels grans retaules dram脿tics medievals. 聽L鈥檃scensi贸 imparable d鈥檜n 茅sser marginat a causa de les deformitats f铆siques, que amb el seu afany insaciable de poder arribar脿 a ocupar el tron d鈥橝nglaterra fins que s鈥檃cabar脿 trobant atrapat en el remol铆 dels seus propis buits, disposat a oferir tot el regne per un simple cavall que li permeti continuar la seva lluita.

Albert铆 ens presenta Ricard III com un home ferit, que com a reacci贸 a la seva condici贸 f铆sica i al rebuig que ha sentit des de petit, treu la f煤ria i la viol猫ncia per aconseguir arribar al poder. Ens presenta la dualitat entre el dolor hum脿 i la utilitzaci贸 dels mecanismes de poder per apaivagar-lo i que provoquen m茅s dolor. En paraules de l’actor protagonista: Ricard III neix malvat o el fan actuar aix铆 les circumst脿ncies?

Amb la complicitat del seu cos铆聽Buckingham聽(no ens ha conven莽ut聽la interpretaci贸聽de Joel Joan) ordeix una estrat猫gia per arribar al poder i que sigui el mateix poble qui li demani que es converteixi en el rei d’Anglaterra. En aquesta escena Llu铆s聽Homar聽que aparentment est脿 pregant, est脿 situat en un pl脿nol per damunt (a sobre de聽l’estructura聽met脿l路lica) del seu cos铆 i dels membres del poble que li demanen que accepti ser聽rei.

En general tota l’escenografia聽de Lluc Castells i Jos茅聽Novoa聽es basa en un joc de portes corredisses de vidre que alhora fan de miralls que tornen imatges difuses, deformades. A sobre de聽l’estructura, un piano.

En alguns moments de la producci贸 s’utilitzen聽c脿meres聽que ens canvien la perspectiva del que estem veient i v铆deos que ens mostren la imatge del rei com va quedant alterada聽a mesura que聽la seva malignitat es manifesta.

La producci贸 compta amb un repartiment molt extens, 14 actors que interpreten una trentena de papers, i entre ells els cantants l铆rics Antoni Comas i Robert Gonz谩lez que canten i toquen diversos instruments.

Tots ells han estat a un nivell d鈥檌nterpretaci贸 similar quedant 鈥渆clipsats鈥 per la for莽a esc猫nica de Llu铆s Homar, per貌 destacar铆em a una magnifica Reina Margarida interpretada per Carme El铆as i a l鈥檈voluci贸 del personatge de Sir William Catesby interpretat per Roger Casamajor.

Llu铆s Homar ens ha presentat un Ricard III ple de matisos que trenca la quarta paret des de l鈥檌nici. Divertit, acomplexat, tr脿gic, pervers. Uns mon貌legs que ens han captivat amb un mon貌leg final realment hipn貌tic i on, excepte el rei, tots els actors estan damunt la plataforma interpretant el Bolero de Ravel.

This slideshow requires JavaScript.

Un final absolutament genial.

Xavier Albert铆 ha deixat aquestes paraules al programa de m脿:

Ricard III 茅s una gran festa de teatralitat, hereva del teatre popular del seu temps, amb qu猫 Shakespeare acabaria assentant les bases per a les seves grans creacions posteriors. Com que els espectadors som els 煤nics coneixedors de les confid猫ncies d鈥檃quest fascinant tir脿, des del nostre silenci assistim amb simpatia al seu violent ascens cap al tron, i aix铆 aplaudim en certa manera la seva total manca d鈥檈mpatia cap a les v铆ctimes. Nom茅s ser脿 quan arribi l鈥檋ora de la caiguda que la trag猫dia ens obligar脿 a rescindir aquesta simpatia, alhora que Ricard es veur脿 emp猫s a prendre una consci猫ncia definitiva sobre les fractures de la identitat, abocat a una vertiginosa lluita metaf铆sica que anticipa el mite modern de Don Joan i el seu enfrontament obstinat amb D茅u.

A m茅s d鈥檜n fest铆 teatral, Ricard III tamb茅 茅s una obra que ens interpel路la sobre el protagonisme que tenen a la nostra vida les ferides que hem rebut des del naixement, i sobre la quota de dolor que ens toca assumir al llarg de la vida a cadasc煤 de nosaltres. I, en definitiva, sobre el mal que aquest dolor ens pot portar a fer als altres mentre no siguem capa莽os d鈥檃ssumir-lo.

Autor: William Shakespeare
Direcci贸: Xavier Albert铆
Traducci贸: Joan Sellent
Adaptaci贸: Llu茂sa Cunill茅
Amb: Roger Casamajor, Jordi Collet, Antoni Comas, Carme Elias, Oriol Gen铆s, Robert Gonz谩lez, Llu铆s Homar, Joel Joan, Lina Lambert, Albert Prat, Anna Sahun, Aina S谩nchez, Julieta Serrano i Oscar Valsecchi.
Escenograd铆a: Lluc Castells i Jose Novoa\ Disseny de v铆deo: Franc Aleu\ Vestuari: Mar铆a Araujo\ Il.luminaci贸: Ignasi Camprodon\ So: Jordi Bonet\ Caracteritzaci贸: Angels Palomar de Caracterizaciones esc猫nicas SL\ Moviment: Oscar Valsecchi\ Ajudant de direcci贸: Albert Arribas\ Ajudant d鈥檃udiovisuals: Nil Estany \ Ajudanta de vestuari: Marian Garcia \ Ajudanta de caracteritzaci贸: Cristina Repullo\ Alumna en pr脿ctiques: Clara Many贸s \ Ajudant de so: Iker Ra帽茅 \ Construcci贸 d鈥檈scenografia: Pascualin
Idioma: catal脿
Durada: 3 hores 10 minuts amb entreacte

Leave a Reply