– Dansa (286) – CAIDA DEL CIELO – Rocio Molina (馃悓馃悓+馃悮) – Mercat de les Flors – 21.05.2017

CAIDA DEL CIELO – Rocio Molina

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dins del cicle Ciutat Flamenco del Mercat de les Flors, en la seva 24陋 edici贸, Roc铆o Molina va estar l’encarregada de la inauguraci贸 amb un flashmob el passat 19 de maig, acompanyada de Jos茅 Manuel Ramos “Oruco” al comp脿s.

Aquest passat cap de setmana ha presentat la seva producci贸 CA脥DA DEL CIELO a la sala MAC del Mercat de les Flors, espectacle que va ser estrenat a Chaillot a la tardor passada i que va fer estada al Festival Temporada Alta de Girona.

Les nostres expectatives eren tan grans que quan vam decidir comprar les entrades ho vam haver de fer a la fila 16 …. molt lluny del que ens agrada… i malgrat aquest inconvenient v脿rem decidir comprar les entrades fa molt de temps. Diumenge passat聽la sala estava plena de gom a gom, amb dues fileres de cadires suplement脿ries darrere la nostra. Potser aquesta llunyania no ens deixa ser imparcials a l’hora de fer la valoraci贸 de la proposta.

Roc铆o Molina (a la que hav铆em vist en IMPULSO al gener del 2016) 茅s una core貌grafa i bailaora que ha creat un llenguatge propi basat en la tradici贸 reinventada d’un flamenco que respecta les seves ess猫ncies i s’abra莽a a les avantguardes.

Una de les artistes espanyoles amb m茅s projecci贸 internacional va obtenir el Premio Nacional de Danza l’any 2010 i 茅s artista associada del Teatre Nacional de Chaillot de Par铆s des del 2015 i premi Max 2015 a la millor coreografia per Bosque Ardora.

Ca铆da del Cielo comen莽a amb una Roc铆o Molina est脿tica, enfundada en un vestit blanc amb una llarga cua, un cos en equilibri que acaba arrossegant-se per terra fins que despullant-se del seu vestit, del seu immobilisme esdev茅 una dona lliure. Aquesta escena, sense m煤sica, quasi sense moviment ens ha semblat excessivament llarga …. i sobretot molt avorrida.

El flamenc de Roc铆o Molina aprofundeix en les seves arrels i al mateix temps amb llibertat, l鈥檈nfronta i el fa topar amb altres llenguatges i amb altres maneres d鈥檈ntendre l鈥檈scena; conscient de que el flamenc 茅s una expressi贸 lliure i de llibertat i que no pot ni ha de ser domesticat.

Aquesta obra 茅s un viatge, un descens, un recorregut d’una dona a trav茅s de llums i ombres i ens porta del silenci a la m煤sica i el soroll.

Una pe莽a creada en col路laboraci贸 amb Carlos Marquerie amb qui treballa per primera vegada. En paraules de Marquerie la obra es “un descenso, una ca铆da del para铆so”, el viaje sin retorno de una mujer hacia un espacio de profunda libertad, nutrido entre otras fuentes de inspiraci贸n con la lectura de “La Divina Comedia” de Dante y los cuadros de El Bosco.

Segons confessa la mateixa Roc铆o, 茅s un treball molt exigent des del punt de vista f铆sic perqu猫 fins ara ella no ballava al terra: no estaba preparada para聽bailar en el suelo聽y levantarme. Las ca铆das han sido una pelea; ten铆a un conflicto como bailaora. Pero yo quer铆a irme al suelo. Ahora lo entiendo de otra manera, como un amigo o un apoyo.

脡s tamb茅 la primera vegada que durant bona part de la representaci贸 balla sense sabates.

L’acompanyen el cantaor Jos茅 Angel Carmona, els percussionistes Jos茅 Manuel Ramos “Oruco” i Pablo Martin Jones i el compositor i guitarrista Eduardo Trassierra autor de la m煤sica original de l’espectacle.

Ens ha agradat molt l’escena en qu猫 ella balla amb un vestit ple de fang que va deixant petjada al llarg de tot l’escenari i que tamb茅 veiem projectat. Pl脿sticament molt bell.

Globalment 茅s un espectacle que no ens ha omplert al 100%, amb moment m脿gics, s铆, per貌 amb d’altres que ens han avorrit for莽a. Com d猫iem al principi potser la llunyania ens ha allunyat massa del resultat.

Creaci贸, co-direcci贸 art铆stica, coreografia i direcci贸 musical: Roc铆o Molina
Co-direcci贸 art铆stica, dramat煤rgia, espai i il.luminaci贸: Carlos Marquerie
A escena:聽Roc铆o Molina聽ball /聽Eduardo Trassierra聽guitarres /聽Jos茅 脕ngel Carmona聽cante i baix el猫ctric /聽Jos茅 Manuel Ramos 鈥淥ruco鈥澛comp脿s i percussions /聽Pablo Mart铆n Jones聽bateria, percussions i electr貌nica
Composici贸 m煤sica original:聽Eduardo Trassierra聽/ Col路laboraci贸 a la composici贸 musical:聽Jos茅 脕ngel Carmona, Jos茅 Manuel Ramos 鈥淥ruco鈥 i Pablo Mart铆n Jones聽/ Ajuda a entendre el terra de baile flamenco:聽Elena C贸rdoba聽/ Disseny聽 vestuari:聽Cecilia Molano聽/ Realitzaci贸 de vestuari: L贸pez de Santos, Maty i Rafael Sol铆s聽/ Fotografia:聽Pablo Guidali聽/聽Antonio Serrano聽Direcci贸 t猫cnica i il路luminaci贸 /聽Javier 脕lvarez聽so /聽Reyes Pipio聽regidoria /聽Magdalena Escoriza聽ajudant de producci贸 /聽Lo茂c Bastos聽direcci贸 executiva
Durada: 90 minuts

2 pensaments a “– Dansa (286) – CAIDA DEL CIELO – Rocio Molina (馃悓馃悓+馃悮) – Mercat de les Flors – 21.05.2017

 1. xavicairo

  Aix貌 茅s el que a vegades ens passa als que estem (ben)acostumats a ser dels primers a l’hora de comprar les entrades pels espectacles i triar bons seients.
  En el meu cas vaig veure l’espectacle a primera fila al Canal de Salt, a Temporada Alta. Un espectacle com aquest es viu d’una manera absolutament diferent : la suor, la respiraci贸, els murmuris de la ballarina, les mirades de complicitat amb els m煤sics…. pocs espectacles recents he agra茂t estar tan a prop de l’escenari com aquest.
  No vull dir amb aix貌 que la vostra valoraci贸 hagu茅s variat massa (o potser s铆). Jo sincerament no recordo un espectacle de flamenc contemporani que m’hagi fet vibrar tan com aquest, tot i que admeto que 茅s un g猫nere que gaudeixo amb comptagotes (al mateix Temporada Alta i a pocs altres llocs). He vist altres coses de l’Israel Galv谩n per貌 no em van agradar ni de bon tros com aquest. Apart, trobo que el flamenc 茅s una dansa FEMENINA per definici贸 i la sensualitat i gr脿cia que t茅 essent ballat per una dona no es pot comparar amb res.
  Per cert, la m煤sica i els m煤sics no els esmenteu per貌, com a m铆nim els que vaig veure a Temporada Alta, bon铆ssims.

  Fins aviat.

  Respon
  1. Imma Barba

   Estem conven莽uts que si hagu茅ssim estat a primera fila ens haguera agradat m茅s i 茅s possible que la nostra valoraci贸 estigui influenciada per aquest fet i aix铆 ho hem dit a l’escrit. No hem dit res de la m煤sica perqu猫 no sempre ho comentem tot si no no donar铆em l’abast amb les entrades. Ens va agradar per貌 sense destacar res en especial. Crec que els m煤sics s贸n els mateixos.
   Salutacions.

   Respon

Deixa un comentari