-Teatre (285) – C脷BIT (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure – Espai Lliure – 20.05.2017

C脷BIT

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Divendres vam assistir a la nostra 煤ltima representaci贸 d’aquesta temporada de la programaci贸 del Teatre Lliure, es tracta de C脷BIT que s’est脿 oferint a l’Espai Lliure i que ens van presentar en roda de premsa el passat dia 11.

C脷BIT va ser estrenada el 30 de setembre de 2016 a la Sala la Planeta, dins del Festival Temporada Alta i 茅s una creaci贸 de la companyia “La Ruta 40”, companyia fundada l’any 2011 a Barcelona per Alberto D铆az, Albert Prat i Sergi Torrecilla.

Escrita i dirigida per Josep Maria Mir贸 ens explica la hist貌ria de dos germans que visiten la casa familiar on viu la seva mare, Paula, v铆dua. Anna Azcona ens ha ofert una interpretaci贸 magnifica, una actriu que seguim i que ens agrada molt per la seva varietat de registres i la seva marcada personalitat.

El fill gran es Lluc (David Men茅ndez), treballa en el m贸n del periodisme i les arts gr脿fiques i viu en parella. No acostuma a visitar la mare.

El fill petit 茅s en Bernat (excel路lent Sergi Torrecilla) que est脿 fent un m脿ster en algun lloc de l’estranger, ell visita m茅s ass铆duament la mare.

En tornar a casa descobreixen que la mare ha contractat a un jove, l’Oriol (Alberto D铆az), per ajudar-la a escriure un llibre commemoratiu de la fundaci贸 que la fam铆lia va crear 25 anys enrere. Els dos germans viuen amb recel i perplexitat que la Paula hagi escollit com ajudant el fill d’alg煤 amb qui els pares, segons ells recorden, van acabar trencant i que sobretot l’hagi acollit a la casa familiar. No veuen amb bons ulls que aquesta persona, a la que consideren un intr煤s, pugui con猫ixer el seu passat i participar de les seves vides i dels seus records.

Per貌, que hi ha de veritat o mentida en els records ? Com pot marcar la conviv猫ncia avui un relat del passat? Fins a quin punt 茅s vera莽 un relat oficial ? Qu猫 es perd per sempre en el cam铆 de fer-lo? Com diu el mateix Mir贸 en el programa de m脿 En totes les obres que escric em formulo preguntes i, al mateix temps, intento traslladar-les als espectadors.鈥

Josep Maria Mir贸 tenia moltes ganes de parlar de la 鈥渕em貌ria鈥 i de com recordem esdeveniments del nostre passat. Com aquests fets que han estat compartits per diferents persones, s鈥檋an convertit en records diferents segons la persona que ho reviu. Un text que ens parla de la construcci贸 i la destrucci贸 de la mem貌ria. Un joc amb el concepte de la 鈥渧eritat鈥 que es pot modificar en funci贸 del personatge que l鈥檕bserva.

Una posada en escena que ens mostra clarament la cara i la creu de les escenes, el que diuen els personatges cara a cara i el que diuen quan parlen a l鈥檈squena.

A l’escenari, dos espais, l’interior de la casa i el jard铆, separats per un vidre. Des de dins es veu el que passa a l’exterior per貌 no al rev猫s. Els personatges actuen de forma diferent dins i fora, la seva perspectiva dels fets 茅s diferent.

La manipulaci贸, la mentida, la culpa, la ranc煤nia, … i聽la necessitat de tirar endavant. Una barreja perfecta. El text presenta un caire d’intriga que encara el fa m茅s atraient.

Autoria i direcci贸: Josep Maria Mir贸
Int猫rprets: Anna Azcona (Paula), Alberto D铆az (Oriol), David Men茅ndez (Lluc) i Sergi Torrecilla (Bernat)
Espai esc猫nic i vestuari聽Xesca Salv脿聽\ il路luminaci贸聽August Viladomat聽\ espai sonor聽Joan Sol茅 \ ajudant de direcci贸聽Roger Vila \ construcci贸 d鈥檈scenografia聽Punt de Fuga \ producci贸 executiva聽Maria G. Rovell贸
Idioma: catal脿 –聽Durada: 1 hora i 20 minuts

Deixa un comentari