– Teatre (281) – AL I OLI (🐌🐌🐌) – Teatre del Raval – 14.05.2017

AL I OLI

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Diumenge vam anar fins al Teatre del Raval per veure aquesta comèdia que ens havien presentat en roda de premsa el passat dia 2. Un text de Neil Simon, i una de les seves obres més representades arreu del món, i que ha estat traduïda al català per Josep Minguell que és també el director i un dels intèrprets de la proposta.

El títol original és “The Sunshine Boys“, que fa referencia al duo còmic creat i format per Al Lewis i Oliver Clark (Al i Oli…), i que va omplir teatres al llarg de 35 anys.

Onze anys després de la seva ruptura, reben una oferta d’una cadena de televisió per fer una única gal·la recordant els seus espectacles. Com van acabar barallats, el seu retrobament farà saltar totes les alertes per tal que la gravació pugui arribar a bon port. Situacions inversemblants i sortides de to, ara de l’un ara de l’altra, no fan preveure que pugui acabar bé, però quan sembla que tot està a punt del trencament total, un gir inesperat de l’atzar els acabarà lligant com el nostre “allioli”.

La comèdia va ser estrenada a Broadway el 1972 i vol ser un homenatge de l’autor a tots els artistes que, amb èxit o sense, s’atreveixen a desafiar el pas inexorable del temps.

El pes de la representació recau en Mingo Ràfols, el nostre esplèndid Oliver Clark, que ens mostra un personatge que inspira tendresa, una persona que es nega a reconèixer que el pas del temps no perdona i que la seva “estrella” està apagada. Aquesta proposta, que li arriba de la mà del seu nebot, li ha de permetre sortir una mica de l’abandonament artístic en el qual es troba. La seva incapacitat de memoritzar els textos li tanca la possibilitat de cap contracte.

Oriol Casals és Ben, el seu nebot i ens ha ofert una magnífica interpretació d’un personatge que se sent responsable del seu oncle i que intenta, com sigui, aconseguir-li alguna feina.

Josep Minguell és un magnífic Al Lewis, que va decidir retirar-se trencant unilateralment la parella artística. Viu amb la seva filla al camp i aparentment ho té tot per ser feliç.

Acompanyen als protagonistes Àngela Jové en el paper d’infermera i Thais Buforn en el paper de regidora.

Una dinàmica posada en escena i les situacions còmiques que és crea’n entre ells, amb les seves irreconciliables desavinences, ens han fet riure i gaudir d’una proposta, per passar una bona estona al Teatre.

Autor: Neil Simon
Traducció i direcció : Josep Minguell
Intèrprets: Josep Minguell (Al), Mingo Ràfols (Oli), Oriol Casals (Ben), Angela Jové (infermera), Thais Buforn (regidora) i les veus de Frank Capdet (realitzador) i Xavi Martín (presentador)
Ajudants de direcció i regidoria: Thais Buforn i Bernat Muñoz \ Disseny d’escenografía: Ramon de los Heros \ Construcció d’escenografía: Daniel G. Blanco \ Disseny de vestuari: Jordi Bulbena \ Ajudant de vestuari: Mariela Sernagoras \ Confecció de vestuari: Carmen González \ Disseny de llum: Lluis Serra \ Cap tècnic: Rafael Tomico \ Técnic de llum i so: Guillem Pol \ Efectes d’audio: Ramon Olesti \ Estudi de gravació: Kaliope Estudio \ Gràfica i vídeo: Projecte Fonamentum \ Fotografía: Gerard Ranchal \ Ajudants de producció: Alex Verdú i Stasik Biel \ Producció executiva: Cristina Raventós
Idioma: catalá – Durada: 1 hora 40 minuts

Deixa un comentari