– Dansa (277) – ESENCIA de Joaquin Cortés (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tivoli – 11.05.2017

ESENCIA de Joaquin Cortés

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

El ballarí i coreògraf Joaquin Cortés va estrenar al Teatre Tivoli de Barcelona, dijous passat, 11 de maig el seu desè espectacle que ha batejat com ESENCIA.

Segons ell mateix explica, aquest espectacle és un recorregut per la seva vida i la seva lluita per aconseguir triomfar, un espectacle que  comença amb el somni d’un nen que volia ballar.

Joaquin Cortés té 48 anys, a 14 anys va ser admès com a membre del Ballet Nacional d’Espanya amb qui va ballar fins als 19 anys. Crea la coreografia de l’òpera Carmen i participa en el Festival Flamenc d’Estiu de Tòquio on és aclamat i a partir d’aquell moment decideix crear la seva pròpia companyia “Joaquin Cortés Ballet Flamenco“. El seu primer espectacle de creació “Cibayí” en 1992 significa la seva consagració. Els seus espectacles triomfen per les seves coreografies que anaven més enllà del flamenc tradicional.

Aquesta peça té una durada de dues hores i s’inicia amb dansa clàssica i contemporània, simbolitzant el que ell va estudiar als seus començaments. Opta per la fusió entre el flamenc i la dansa contemporània i vol demostrar al públic que encara té moltes ganes i força per estar dalt de l’escenari. En un moment de l’espectacle comenta que ara feia tres anys que no actuava i que un artista sense públic no és ningú. Ha comentat també la necessitat de prioritzar la cultura dins del nostre país.

Joaquin Cortés ha ballat amb una entrega absoluta rodejat d’un nombrossísim elenc compost per un ballarí (excel·lent Nicolás Rambaud), onze ballarines, tres veus femenines, tres veus masculines i dotze músics. Tots ells, músics i cos de ball d’una extraordinària qualitat.

Transcribim el que diu el programa de mà: “La historia de Joaquin Cortés se escribe con el sudor y la fúria de su alma, al son de una seguidilla quiebra su alma con cada golpe de tacón y su cuerpo vibra haciéndonos a todos participes de su soledad, soledad que siempre le acompaña a Cortés, soledad de un artista que va desde el sur de España a Nueva York, Tokio, Moscú o Kazajstan, soledad que comparte y nos hace estremecer profanando cada rincon de nuestros sentidos. Acompañado del salvaje sonido de unas palmas que en la oscuridad siempre le tocan, unes voces que vienen del más profundo sentimiento ruborizanfo nuestro ser, el temblar de unes guitarres … Joaquin Cortés nos envuelve en una tormenta tan dulce que solo queremos formar parte de él, de su vida, de su historia.”

Nosaltres sempre hem intentat veure els espectacles que Joaquin ha portat a Barcelona, per què som grans admiradors d’aquest artista. Aquest espectacle ESENCIA l’hem trobat absolutament rodó, per la seva excel·lent coreografia, la qualitat de tots els que participen i per la gran actuació que ens atorga Joaquin, que als seus 48 anys encara es buida totalment a l’escenari.

En acabar el públic ha aplaudit enfervorit. Si hem de trobar algú “però”, és la seva actitud de “divo” davant dels aplaudiments dels espectadors.

Un gran, grandíssim espectacle.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Coreografía i direcció: Joaquin Cortés
Música original i lletra: Antonio Carbonell, José Carbonell i Joaquin Cortés.
Ballarí: Nicolàs Rambaud
Ballarines: Alexia Ambite, Raquel Caurín, Alejandra García, Mónica Gómez, Raquel Durán, Marta Otazu, Marta Nogal, Lucía Cardeñoso, Ainhoa Linaza, Sandra Escolano i Alicia Espinar
Veus: Elena Salguero Jordán, Chelo Soto Robles, Sandra Zarzana Carpio, Antonio Carbonell, Morenito de Illora, Antonio Moreno “Cancu”
Músics: José Carbonell “Montoyita”, Jose Antonio Camacho “Piripi”, Alberto Loranca, Anabel Serrano Gil, Konstan Gonzalez, Felix Estévez Parra, Rafael Serrano “Agapula”, Vicente Suero “Morito”, Jorge Fernandez, Lisandro Mansilla, Frank Santjuste i Roberto Lorenzo Elekes
Fotografia: Nacho Pineda i Sthephanie Pistel \ Disseny de vestuari: Giorgio Armani \ Sastressa: MCarmen Mejias \ Maquinista: Fernando Merino \ Llums: Andres Dwyer \ So: Jose Lavado \ Regidor: Julian Alcantara \ Cap de producció: Wero Edge \ Assistant Artist Manager: Mónica Moreno \ Monitors: Ian Alvarez.

Deixa un comentari