– Dansa (277) – ESENCIA de Joaquin CortĂ©s (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tivoli – 11.05.2017

ESENCIA de Joaquin Cortés

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

El ballarĂ­ i coreĂČgraf Joaquin CortĂ©s va estrenar al Teatre Tivoli de Barcelona, dijous passat, 11 de maig el seu desÚ espectacle que ha batejat com ESENCIA.

Segons ell mateix explica, aquest espectacle és un recorregut per la seva vida i la seva lluita per aconseguir triomfar, un espectacle que  comença amb el somni d’un nen que volia ballar.

Joaquin CortĂ©s té 48 anys, a 14 anys va ser admĂšs com a membre del Ballet Nacional d’Espanya amb qui va ballar fins als 19 anys. Crea la coreografia de l’ĂČpera Carmen i participa en el Festival Flamenc d’Estiu de TĂČquio on és aclamat i a partir d’aquell moment decideix crear la seva prĂČpia companyia “Joaquin CortĂ©s Ballet Flamenco“. El seu primer espectacle de creaciĂł “CibayĂ­” en 1992 significa la seva consagraciĂł. Els seus espectacles triomfen per les seves coreografies que anaven mĂ©s enllĂ  del flamenc tradicional.

Aquesta peça té una durada de dues hores i s’inicia amb dansa clĂ ssica i contemporĂ nia, simbolitzant el que ell va estudiar als seus començaments. Opta per la fusiĂł entre el flamenc i la dansa contemporĂ nia i vol demostrar al pĂșblic que encara té moltes ganes i força per estar dalt de l’escenari. En un moment de l’espectacle comenta que ara feia tres anys que no actuava i que un artista sense pĂșblic no Ă©s ningĂș. Ha comentat tambĂ© la necessitat de prioritzar la cultura dins del nostre paĂ­s.

Joaquin CortĂ©s ha ballat amb una entrega absoluta rodejat d’un nombrossĂ­sim elenc compost per un ballarĂ­ (excel·lent NicolĂĄs Rambaud), onze ballarines, tres veus femenines, tres veus masculines i dotze mĂșsics. Tots ells, mĂșsics i cos de ball d’una extraordinĂ ria qualitat.

Transcribim el que diu el programa de mĂ : “La historia de Joaquin CortĂ©s se escribe con el sudor y la fĂșria de su alma, al son de una seguidilla quiebra su alma con cada golpe de tacĂłn y su cuerpo vibra haciĂ©ndonos a todos participes de su soledad, soledad que siempre le acompaña a CortĂ©s, soledad de un artista que va desde el sur de España a Nueva York, Tokio, MoscĂș o Kazajstan, soledad que comparte y nos hace estremecer profanando cada rincon de nuestros sentidos. Acompañado del salvaje sonido de unas palmas que en la oscuridad siempre le tocan, unes voces que vienen del mĂĄs profundo sentimiento ruborizanfo nuestro ser, el temblar de unes guitarres … Joaquin CortĂ©s nos envuelve en una tormenta tan dulce que solo queremos formar parte de Ă©l, de su vida, de su historia.”

Nosaltres sempre hem intentat veure els espectacles que Joaquin ha portat a Barcelona, per quĂš som grans admiradors d’aquest artista. Aquest espectacle ESENCIA l’hem trobat absolutament rodĂł, per la seva excel·lent coreografia, la qualitat de tots els que participen i per la gran actuaciĂł que ens atorga Joaquin, que als seus 48 anys encara es buida totalment a l’escenari.

En acabar el pĂșblic ha aplaudit enfervorit. Si hem de trobar algĂș “perĂČ”, Ă©s la seva actitud de “divo” davant dels aplaudiments dels espectadors.

Un gran, grandíssim espectacle.

This slideshow requires JavaScript.

Coreografía i direcció: Joaquin Cortés
MĂșsica original i lletra: Antonio Carbonell, JosĂ© Carbonell i Joaquin CortĂ©s.
BallarĂ­: NicolĂ s Rambaud
Ballarines: Alexia Ambite, Raquel Caurín, Alejandra García, Mónica Gómez, Raquel Durån, Marta Otazu, Marta Nogal, Lucía Cardeñoso, Ainhoa Linaza, Sandra Escolano i Alicia Espinar
Veus: Elena Salguero Jordán, Chelo Soto Robles, Sandra Zarzana Carpio, Antonio Carbonell, Morenito de Illora, Antonio Moreno “Cancu”
MĂșsics: JosĂ© Carbonell “Montoyita”, Jose Antonio Camacho “Piripi”, Alberto Loranca, Anabel Serrano Gil, Konstan Gonzalez, Felix EstĂ©vez Parra, Rafael Serrano “Agapula”, Vicente Suero “Morito”, Jorge Fernandez, Lisandro Mansilla, Frank Santjuste i Roberto Lorenzo Elekes
Fotografia: Nacho Pineda i Sthephanie Pistel \ Disseny de vestuari: Giorgio Armani \ Sastressa: MCarmen Mejias \ Maquinista: Fernando Merino \ Llums: Andres Dwyer \ So: Jose Lavado \ Regidor: Julian Alcantara \ Cap de producciĂł: Wero Edge \ Assistant Artist Manager: MĂłnica Moreno \ Monitors: Ian Alvarez.

Leave a Reply