– Teatre d’objectes i sons (272) – NO EM VA FER JOAN BROSSA (馃悓馃悓馃悓馃悓) Vest铆bul del TNC – 03.05.2017

NO EM VA FER JOAN BROSSA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Com ja he comentat a la cr貌nica anterior, en acabar la Roda de premsa al TNC, v脿rem poder assistir a la inauguraci贸 de la instal路laci贸 NO EM VA FER JOAN BROSSA, creada per CaboSanRoque, de la que ja hem pogut veure altres propostes, com聽MAQUINOF脪BIAPIANOLERA l’any 2012, o 聽IMPULSO al 2016.

Ubicada dins l’antiga llibreria del vest铆bul del TNC, l’espectador entra dins d’una interpretaci贸 lliure, que cabosanroque ha constru茂t com a destil路laci贸 de l’obra de Joan Brossa; combinant desviacions de g猫neres brossians, com la poesia objectual amb el postteatre, i sempre des del punt de vista del so.

El punt de partida 茅s la paraula que el poeta desenvolupa durant els anys 40 i 50. D’una banda el paisatge dins la prosa, centrada en les imatges hipnag貌giques, i de l’altra, fragments de poesia esc猫nica, on el so de la paraula esdev茅 gaireb茅 m茅s important que el significat, poemes esc猫nics farcits d’al路literacions.

Les imatges hipnag貌giques es materialitzen a trav茅s d’objectes animats que es transformen en paisatge i executen accions sonores.

En la instal路laci贸 el primer que compte el so, despr茅s els objectes i finalment l’escultura.

Per貌 com amb l’obra de Joan Brossa, els objectes s贸n descontextualitzats, absorbits i re鈥恆rticulats. L’experi猫ncia est猫tica requereix 鈥搃 possibilita el plaer visual reflectit, la viv猫ncia conscient d’una percepci贸 sonora i visualment dominant, independentment del reconeixement de realitats reprodu茂des.

El so del llenguatge, la seva realitat material sonora, el seu ritme 鈥搇a famosa musique dans les lettres de Mallarm茅 鈥 o els fragments triats de poesia esc猫nica de Brossa amb al literacions 鈥 s’han de percebre al mateix temps que el significat.

Sentir i veure es converteix en escenificaci贸 m茅s que en una interpretaci贸. Es pret茅n obrir l’obra de Joan Brossa a diferents nivells de comprensi贸, no redundar en el seu significat, sin贸 facilitar, a partir de l’elecci贸 d’elements molt precisos, l’experi猫ncia; que el p煤blic sigui capa莽 de combinar aquests elements d’una manera subjectiva i molt diferent per a cadasc煤.

Els objectes, el text, la m煤sica i els sons s贸n massa diversos i contradictoris per ser redu茂ts a un sol significat o missatge. L’experi猫ncia no pot ser mesurada amb el coneixement racional.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Un espectacle en el qu猫 l’espectador resta dempeus durant 28 minuts i que es pot anant bellugant per observar m茅s de prop detalls de la pila d’objectes que prenen vida pr貌pia, amb una acurada il路luminaci贸 que interv茅 com un factor important en l’acci贸, sincronitzadament amb el moviment dels objectes, que alhora produeixen sons inversemblants.

Darrere d’una instal路laci贸 que l’espectador potser la veur脿 simplement com una acci贸 d’una maquin脿ria que treballa autom脿ticament, existeix una feinada pr猫via d’investigaci贸 i t猫cnica de moviments d’objectes i sobretot de generaci贸 de diferents sons, que almenys a mi em sembla brutal.

Vaig tenir la gran sort de poder d’acabar de veure l’espectacle, amb 煤nicament 4 espectadors en el petit espai on es desenvolupa i puc dir que vaig sortir fascinat i gaireb茅 incr猫dul per les sensacions que la instal路laci贸 em va fer viure, molt especialment en els darrers minuts quan davant de la “muntanya que respira”, un munt de copes i gots de vidre, repicats aleat貌riament per petites boletes, emeten una s猫rie de sons que gaireb茅 generen un concert simf貌nic.

Antigues m脿quines d’escriure, gots de pl脿stic, el soroll de l’aigua com bombolleja, taps d’ampolla d’aigua de Vichy que repiquen … paraules i frases repetides sense sentit, amb l’煤nica intenci贸 de provocar sons diferents dels que estem acostumats en la vida quotidiana.

No em va fer Joan Brossa es va veure per primera vegada el passat mes de novembre a l鈥檃ntiga biblioteca de Girona, dins del marc de Temporada Alta. Ara es pot veure en un format adaptat a un espai no esc猫nic dins del TNC.

Idea, conceptualitzaci贸, creaci贸, construcci贸, disseny d鈥檌l路luminaci贸, concepci贸 sonora i composici贸: Laia Torrents i Roger Aixut (cabosanroque).
Les veus les posen els alumnes del COIET de Banyoles (Servei d鈥檃tenci贸 especialitzada a persones adultes amb discapacitat a la comarca del Pla de L鈥橢stany): M潞 脌ngels Verge Mata, Pau Fern谩ndez Pujol, Eduard Mart铆 Verg茅, Alex Alba, Jonathan Perasa, Carmelita Puigdemont i Jordi Saub铆 Giron猫s.
NO EM VA FER JOAN BROSSA 茅s una coproducci贸 de cabosanroque amb el Teatre Nacional de Catalunya, el Festival Temporada Alta, la Instituci贸 de les Lletres Catalanes i la Fundaci贸 Llu铆s Coromina, amb el suport de la Fundaci贸 Joan Brossa i l鈥ICEC.

Deixa un comentari