– Teatre (271) – L’ELECTE (🐌🐌) – Sala Muntaner – 03.05.2017

L’ELECTE  

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Ramon Madaula és l’autor i intèrpret d’aquesta proposta, un text que va ser presentat al V Torneig de dramatúrgia de Temporada Alta 2015, on va quedar finalista, i ara, per a la seva representació a les sales comercials ha estat reescrit, allargant la seva durada i variant força el contingut, tal com ens van explicar a la roda de premsa.

Aquest és el segon text d’en Ramon Madaula després de presentar COSES NOSTRES l’any 2015, i ara, en aquests moments, té una tercera obra a la cartellera, IGNOTS, a la El Maldà.

Un jove polític acaba de ser escollit president de la Generalitat (el 135è, en un futur pròxim). En poques hores ha de pronunciar el seu discurs d’investidura però, cada vegada que assaja, un terrible tic (o més aviat una intensa picor), deforma la seva cara de manera tant ridícula com hilarant. El psiquiatre només té unes poques hores per resoldre aquest aparent trastorn i evitar que el president faci un ridícul espantós en la seva primera compareixença.

Una guerra dialèctica entre metge (Ramon Madaula) i pacient (Roger Coma) on apareixen totes les inseguretats, totes les pors, totes les contradiccions personals del polític que fan qüestionar el fet d’haver arribat al lloc on està. Quins són els fets del seu passat que marquen l’avui i condicionen el seu futur??

El text no ens ha acabat de convèncer, ja que ho trobem força “tendenciós” i ple de tòpics, en el sentit de voler encabir a totes les persones dins del mateix patró, mesurar-los a tots de la mateixa manera, els polítics que no han de ser (sinó semblar), que han de prometre però no han de fer res, que han de permetre que tot continuï com està sense intervenir en l’esdeveniment normal de les coses.

I d’altra banda els votants que s’han de deixar manipular fent veure que decideixen ells, que han de tancar els ulls a les corrupteles, que han de fer veure que “creuen” sense creure.

Ramon Madaula ridiculitza un sistema polític (especialment si aquest està lligat al món independentista, amb el que no combrega pas), basat en els favors i en els servilismes, i al mateix temps una societat enfocada a aparentar una seguretat i una felicitat que en molts casos no hi és.

Roger Coma fa una interpretació realment extraordinària (el millor de la proposta), del seu paper de polític a punt d’un atac de nervis, explotant al màxim la comicitat que li ofereix el personatge, malgrat que en alguns moments l’hem trobat quelcom exagerada, però que suposem es volgudament exagerada, per part de Jordi Casanovas que és qui dirigeix l’obra. 

Ramon Madaula  interpreta també bé el paper del psicòleg tot i que en alguns moments sembla sortir d’un llibre d’autoajuda.

Per cert hi ha alguns gags en la representació, com per exemple el del psicòleg “marieta” que acaba tocant el cul al polític, que ens van semblar d’altres temps als que no ens agradaria tornar, malgrat que aquests recursos escènics grollers, pel que sembla encara avui en dia fan riure molt a determinats espectadors.

Una posada en escena que va agafant ritme a mesura que avança l’espectacle i que ha fet riure de valent a bona part de la platea.

Text :  Ramon Madaula
Direcció i espai : Jordi Casanovas
Intèrprets : Roger Coma i Ramon Madaula
Ajudant direcció : Marc Angelet \ Construcció escenografia:  Jorba-Miró, Estudi-Taller d’Escenografia \ Disseny llums : Xavier Xipell “Xipi” \ Vestuari : Irantzu Ortiz \ Assessorament dramatúrgic :  Jordi Casanovas i Marc Angelet \ Direcció producció : Carles Manrique (Velvet Events) \ Direcció tècnica : Xavier Xipell “Xipi” \ Fotografies : David Ruano \ Disseny gràfic: Blanca Caminal \ Comunicació i premsa : Joan Estrada
Idioma: català
Durada: 70 minuts

Deixa un comentari