– Teatre (271) – L’ELECTE (ūüźĆūüźĆ) – Sala Muntaner – 03.05.2017

L’ELECTE ¬†

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Ramon Madaula √©s l’autor i int√®rpret d’aquesta proposta, un text que va ser presentat al V Torneig de dramat√ļrgia de Temporada Alta 2015, on va quedar finalista, i ara, per a la seva representaci√≥ a les sales comercials ha estat reescrit, allargant la seva durada i variant for√ßa el contingut, tal com ens van explicar a la roda de premsa.

Aquest √©s el segon text d’en Ramon Madaula despr√©s de presentar COSES NOSTRES l’any 2015, i ara, en aquests moments, t√© una tercera obra a la cartellera, IGNOTS, a la El Mald√†.

Un jove pol√≠tic acaba de ser escollit president de la Generalitat (el 135√®, en un futur pr√≤xim). En poques hores ha de pronunciar el seu discurs d’investidura per√≤, cada vegada que assaja, un terrible tic (o m√©s aviat una intensa picor), deforma la seva cara de manera tant rid√≠cula com hilarant. El psiquiatre nom√©s t√© unes poques hores per resoldre aquest aparent trastorn i evitar que el president faci un rid√≠cul espant√≥s en la seva primera compareixen√ßa.

Una guerra dial√®ctica entre metge (Ramon Madaula) i pacient (Roger Coma) on apareixen totes les inseguretats, totes les pors, totes les contradiccions personals del pol√≠tic que fan q√ľestionar el fet d’haver arribat al lloc on est√†. Quins s√≥n els fets del seu passat que marquen l’avui i condicionen el seu futur??

El text no ens ha acabat de conv√®ncer, ja que ho trobem for√ßa “tendenci√≥s” i ple de t√≤pics, en el sentit de voler encabir a totes les persones dins del mateix patr√≥, mesurar-los a tots de la mateixa manera, els pol√≠tics que no han de ser (sin√≥ semblar), que han de prometre per√≤ no han de fer res, que han de permetre que tot continu√Į com est√† sense intervenir en l’esdeveniment normal de les coses.

I d’altra banda els votants que s’han de deixar manipular fent veure que decideixen ells, que han de tancar els ulls a les corrupteles, que han de fer veure que “creuen” sense creure.

Ramon Madaula ridiculitza un sistema polític (especialment si aquest està lligat al món independentista, amb el que no combrega pas), basat en els favors i en els servilismes, i al mateix temps una societat enfocada a aparentar una seguretat i una felicitat que en molts casos no hi és.

Roger Coma fa una interpretaci√≥ realment extraordin√†ria (el millor de la proposta), del seu paper de pol√≠tic a punt d’un atac de nervis, explotant al m√†xim la comicitat que li ofereix el personatge, malgrat que en alguns moments l’hem trobat quelcom exagerada, per√≤ que suposem es volgudament exagerada, per part de Jordi¬†Casanovas¬†que¬†√©s¬†qui dirigeix l’obra.¬†

Ramon Madaula  interpreta també bé el paper del psicòleg tot i que en alguns moments sembla sortir d’un llibre d’autoajuda.

Per cert hi ha alguns gags en la representaci√≥, com per exemple el del psic√≤leg “marieta” que acaba tocant el cul al pol√≠tic, que ens van semblar d’altres temps als que no ens agradaria tornar, malgrat que aquests recursos esc√®nics grollers, pel que sembla encara avui en dia fan riure molt a determinats espectadors.

Una posada en escena que va agafant ritme a mesura que avan√ßa l’espectacle i que ha fet riure de valent a bona part de la platea.

Text :  Ramon Madaula
Direcció i espai : Jordi Casanovas
Intèrprets : Roger Coma i Ramon Madaula
Ajudant direcci√≥ : Marc Angelet \ Construcci√≥ escenografia:¬† Jorba-Mir√≥, Estudi-Taller d‚ÄôEscenografia \ Disseny llums : Xavier Xipell ‚ÄúXipi‚ÄĚ \ Vestuari : Irantzu Ortiz \ Assessorament dramat√ļrgic :¬† Jordi Casanovas i Marc Angelet \ Direcci√≥ producci√≥ : Carles Manrique (Velvet Events) \ Direcci√≥ t√®cnica : Xavier Xipell ‚ÄúXipi‚ÄĚ \ Fotografies : David Ruano \ Disseny gr√†fic: Blanca Caminal \ Comunicaci√≥ i premsa : Joan Estrada
Idioma: català
Durada: 70 minuts

Quant a Miquel Gascon

Viatger-maniac i engrescat per aprendre el màxim de la cultura que es fa en la nostra estimada ciutat, Barcelona, ja sigui Teatre, Musica clàssica, Musiques del mon, Jazz, Opera, Cinema
Aquesta entrada s'ha publicat en Teatre i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s