– Roda de premsa – ELS TRES ANIVERSARIS – La Villarroel – 03.05.2017 (rp99)

ELS TRES ANIVERSARIS – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

…. i del Teatre Coliseum en una passejada curta m’encamino cap a La Villarroel, per poder assistir a la segona roda de premsa d’aquest passat dimecres. Es presenta a Barcelona, una obra basada en el clàssic “Les tres germanes” d’Anton Txékhov; es tracta de ELS TRES ANIVERSARIS un text escrit per la dramaturga alemanya Rebekka Kricheldorf, que actualment està considerada com una de les millors dramaturgues contemporànies a Europa.

Es tracta d’una comèdia negra, que parla sobre aquells que ho tenen tot per a ser feliços, però que no ho aconsegueixen ser. Una producció de la Sala Trono en coproducció amb La Villarroel, el Teatre Metropol de Tarragona, el Teatre Bartrina de Reus i el Teatre Principal de Valls, i la col·laboració del Teatre de Salt.

L’espectacle s’ha representat durant l’última setmana d’abril a Tarragona, Valls i Reus, “ha tingut molt bona acollida de públic i molt bones sensacions“, ha comentat la directora artística de La Villarroel, Tania Brenlle.

Joan Negrié, productor i actor de l’obra, comenta que la idea de portar aquest text a Barcelona va néixer quan fa quatre anys a Roma, va poder presenciar una lectura de la peça; ell mateix es va oferir a traduir el text i portar-lo a l’Estat espanyol, on mai fins ara s’havia estrenat una peça de l’autora alemanya.

El director de la proposta és en Jordi Prat i Coll, que ha apuntat que es tracta d’una comèdia “amarga”, en la qual el públic es pot emmirallar; la peça parla sobre les situacions que es donen per establertes a la societat, que no ens agraden però que per comoditat o por no canviem. Una comèdia amarga de personatges patètics.

El muntatge porta a escena la realitat dels Freudenbach, una família alemanya rica vinguda a menys, i els seus protagonistes són quatre germans criats en un entorn lliure i intel·lectual, que els ha convertit en uns pensadors brillants i uns cínics empedreïts.

L’obra està marcada pel tedi que senten els personatges envers les seves vides. “Tots els personatges volen marxar d’allà, però no tenen anhels. Reflexionen molt, però no actuen“, ha afegit el director Jordi Prat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El tema central de l’obra és l’aniversari d’una de les germanes, la Irina, que es repeteix durant tres anys consecutius. Aquesta circumstància permet a l’espectador veure com els personatges i la realitat que els envolta van canviant,  i com el tedi es va instaurant de manera permanent en les seves vides. El primer acte està plantejat com un vodevil per fer riure, durant el segon el públic es comença a sentir identificat, però no és fins al tercer acte en què el tedi es fa més evident.

Els protagonistes de l’espectacle són la Irina -interpretada per Rosa Boladeras-, una dona que busca l’amor però viu instal·lada en el tedi; l’Olga, interpretada per Victòria Pagès, una mestra d’escola que a causa de la seva intel·ligència acaba sent la directora del centre en què treballa; la Masha, Anna Alarcón, una dona que viu atrapada en un matrimoni del qual no pot escapar; el Georg, Albert Triola, un home trist però que no deixa de somiar; l’Andrei, Joan Negrié, un escriptor que porta a la seva nova parella a casa,  i la Janine, Miranda Gas, personatge que representa tot allò que la família Freuedenbach odia i que farà trontollar a la resta de personatges.

Els actors han expressat l’admiració per la tasca que han fet tant Joan Negrié a l’hora de produir com Jordi Prat i Coll a l’hora de dirigir l’espectacle. En aquest sentit, Victòria Pagès ha assenyalat “l’esforç titànic” que ha dut a terme la Sala Trono per tirar endavant amb aquest projecte, un fet admirable.

La representació es podrà veure a 2 bandes, cosa que ha implicat treballar aquest fet, ja que la seva estrena va ser amb el públic assegut a la manera tradicional. Joan Negrié ha recalcat que no es tracta d’una producció fàcil, perquè actuen 6 actors i compta en 3 vestuaris diferents per diferenciar les diferents èpoques de l’acció, que transcorre en un lloc d’alemanya en l’època actual.

Si ho desitgeu, podeu escoltar l’àudio de la roda de premsa …

ELS TRES ANIVERSARIS, inicia funcions a La Villarroel avui 5 de maig, malgrat que s’estrenarà oficialment dilluns, 8 de maig. i es podrà veure fins a l’11 de juny.

Deixa un comentari