– Teatre (270) – LAS PERSONAS DEL VERBO (ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – Teatre Lliure de Gr√†cia – 02.05.2017

LAS PERSONAS DEL VERBO  

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Dimarts a la nit vam¬†assistir¬†a una pr√®via (passi¬†estrena del nostre abonament) d’aquesta proposta de Joan¬†Oll√©¬†que vol retre¬†homenatge¬†a un dels seus sants particulars,¬†Jaime¬†Gil de¬†Biedma. Una semblan√ßa de l‚Äôautor barcelon√≠ a partir dels seus textos i de textos d‚Äôaltres.

Jaime¬†Gil de¬†Biedma¬†va n√©ixer a¬†Nava¬†de¬†la Asunci√≥n, a la¬†prov√≠ncia¬†de¬†Segovia, l’any 1929, en el¬†si¬†d’una fam√≠lia de l’alta burgesia castellana. El seu pare es va traslladar a Barcelona per treballar a la¬†Compa√Īia¬†de¬†Tabacos¬†de¬†Filipinas. A l’edifici on estava ubicada aquesta companyia, i que ara ocupa l’hotel 1898,¬†a les Rambles de Barcelona, √©s¬†on va tenir lloc la roda de premsa de presentaci√≥¬†de l’espectacle. ¬†

Jaime Gil de Biedma va ser, des de meitat del segle XX, secretari general de la companyia tabaquera i va tenir un despatx en aquest edifici.

Aquesta proposta √©s un itinerari per l’experi√®ncia personal del poeta i, al mateix temps, una cr√≤nica de la hist√≤ria d’Espanya des de la Guerra Civil (que ell va passar refugiat a la casa de la Nava) fins a la Barcelona preol√≠mpica, en la qual Gil de¬†Biedma¬†analitza, amb despullada sinceritat, les relacions d’ell amb si mateix i amb els altres a trav√©s de poemes, diaris, correspond√®ncia, entrevistes…, tot seguint el fil biogr√†fic de la vida del poeta.

La seva joventut va estar marcada per la vida de l’alta burgesia barcelonina, Liceu, Club de tenis, Club de Polo, …. La seva homosexualitat, inconfessable en aquella¬†√®poca¬†i en¬†l’entorn¬†social¬†en el qual¬†es bellugava, el va fer sentir¬†des de¬†molt jove una gran atracci√≥ per la marginalitat en contrast amb la vida burgesa que portava.

El 8 de gener de 1990 mor a Barcelona víctima de la sida. La seva parella, l’actor Josep Madern, també en va morir quatre anys més tard. Les restes de Gil de Biedma són enterrades a Nava de la Asunción.

Jaime Gil de Biedma en un escenari? O al seu despatx d’alt executiu, o a la barra d’un bar, a les tantes; l’important és la conversa, allò que es diu i com s’explica, produint plaer a qui escolta.
Aquesta √©s la intenci√≥: invitar-vos a escoltar com Jaime Gil ens explica totes les seves vides a trav√©s de poemes, diaris, correspond√®ncia, entrevistes… El jove poeta va aprendre del seu mestre Eliot que un poema pot ser un mon√≤leg dram√†tic.

This slideshow requires JavaScript.

Joan¬†Oll√©¬†ens presenta tres¬†Jaimes¬†a l’escenari, que representen tres edats del poeta. Ivan Benet, Pep¬†Munn√©¬†i¬†Mario¬†Gas. Tots tres ens han agradat molt, i la interacci√≥ de tots tres d√≥na una¬†visi√≥¬†√†gil¬†i diferent del que podria ser √ļnicament un mon√≤leg autobiogr√†fic.

Els¬†ha acompanyat una magnifica¬†Judit Farr√©s, actriu i cantant que ha interpretat tots els papers de dona al voltant del protagonista. Ella ha compost algunes de les can√ßons que canta a l‚Äôespectacle. Tamb√© hem de comentar que en Joan Manuel Serrat ha regalat una de les seves can√ßons¬†a aquesta proposta esc√®nica, ja que ha musicat el poema ‚ÄúNo volver√© a ser joven‚ÄĚ del poeta.

Que la vida iba en serio
uno lo empieza a comprender m√°s tarde
como todos los jóvenes, yo vine
a llevarme la vida por delante.
Dejar huella quería
y marcharme entre aplausos
envejecer, morir, eran tan solo
las dimensiones del teatro.
Pero ha pasado el tiempo
y la verdad desagradable asoma:
envejecer, morir,
es el √ļnico argumento de la obra.

Una magn√≠fica posada en escena i una acurada escenografia i il¬∑luminaci√≥ han fet rodona la proposta. En un moment d’aquesta proposta, la quarta paret desapareix i faltaria m√©s, un del “Voltaires” situats a la fila 1, aquella nit va ser engolit literalment dins de l’acci√≥ de la proposta.

Durant aquest mes de maig, al Lliure, poesia catalana en castellà.

Creació i direcció: Joan Ollé
Intèrprets:  Ivan Benet / Judit Farrés / Mario Gas / Pep Munné
en off : Fabià Estapé / Gabriel Ferrater / Juan Marsé / Joan Manuel Serrat
Moviment esc√®nic:¬†Andr√©s Corchero¬†/ Escenografia:¬†Sebasti√† Brosa¬†/ Vestuari:¬†M√≠riam Compte¬†/ Caracteritzaci√≥:¬†N√ļria Llunell¬†/ Il¬∑luminaci√≥:¬†Lyonel Spycher¬†/ V√≠deo:¬†Francesc Isern¬†/ Espai sonor:¬†Damien Bazin¬†/ Composici√≥ musical:¬†Judit Farr√©s, Walter Garc√≠a¬†per ‘Canci√≥n de aniversario’ i¬†Joan Manuel Serrat¬†per ‘No volver√© a ser joven’ / Arranjaments:¬†Judit Farr√©s¬†i¬†Josep Mas ‘Kitflus’ /¬†Ajudant de direcci√≥:¬†Iban Beltran¬†/ Ajudant d’escenografia:¬†Sergi Corbera¬†/ Ajudanta de vestuari:¬†N√≠dia Tusal¬†/ Assessor de dicci√≥ en llengua castellana: ¬†Pere Navarro-URV / Construcci√≥ d’escenografia:¬†Jorba Mir√≥¬†/ Confecci√≥ de vestuari:¬†Joan Baseiria¬†i¬†Goretti Puente
Producció: Teatre Lliure
Idioma: castellà
Durada: ¬†primera part¬†1h.¬†/ pausa¬†15′¬†/ segona part¬†45′

Leave a Reply