– Roda de premsa – RICARD III – TNC – 02.05.2017 – (rp97)

RICARD III聽 – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Segona roda de premsa del passat dimarts, del Teatre del Raval m’apropo caminat al TNC per poder assistir a la presentaci贸 de RICARD III, una obra de William Shakespeare amb traducci贸 de Joan Sellent, adaptaci贸 de Llu茂sa Cunill茅, i direcci贸 de Xavier Albert铆.

Llu铆s Homar es posa a la pell del rei m茅s controvertit entre tots els grans personatges creats pel monstre de Stratford, per protagonitzar aquest magn猫tic viatge al fons de l’脿nima humana i al dolor que poden causar les dificultats d’acceptar la pr貌pia identitat. Un periple colpidor, amb una teatralitat explosiva hereva dels grans retaules dram脿tics medievals.

L’ascensi贸 imparable d’un 茅sser marginat a causa de les deformitats f铆siques, que amb el seu afany insaciable de poder arribar脿 a ocupar el tron d’Anglaterra fins que s’acabar脿 trobant atrapat en el remol铆 dels seus propis buits, disposat a oferir tot el regne per un simple cavall que li permeti continuar la seva lluita.

A la roda de premsa gran part del nombr贸s repartiment, format pel ja mencionat protagonista Llu铆s Homar, que estar脿 acompanyat per Oriol Gen铆s, Julieta Serrano (que complir脿 60 anys a la professi贸 en aquesta producci贸), Robert Gonz谩lez, Aina S谩nchez, Jordi Collet, Lina Lambert, Antoni Comas, Carme Elias, Anna Sahun, Albert Prat, Joel Joan, Roger Casamajor i Oscar Valsecchi. Un gran repartiment de 14 actors, que interpretaran gaireb茅 una cinquantena de personatges, desdoblant-se en diferents papers.

En paraules d’en Xavier Albert铆:

Ricard III 茅s una gran festa de teatralitat, hereva del teatre popular del seu temps, amb qu猫 Shakespeare acabaria assentant les bases per a les seves grans creacions posteriors. Com que els espectadors som els 煤nics coneixedors de les confid猫ncies d鈥檃quest fascinant tir脿, des del nostre silenci assistim amb simpatia al seu violent ascens cap al tron, i aix铆 aplaudim en certa manera la seva total manca d鈥檈mpatia cap a les v铆ctimes. Nom茅s ser脿 quan arribi l鈥檋ora de la caiguda que la trag猫dia ens obligar脿 a rescindir aquesta simpatia, alhora que Ricard es veur脿 emp猫s a prendre una consci猫ncia definitiva sobre les fractures de la identitat, abocat a una vertiginosa lluita metaf铆sica que anticipa el mite modern de Don Joan i el seu enfrontament obstinat amb D茅u.

A m茅s d鈥檜n fest铆 teatral, Ricard III tamb茅 茅s una obra que ens interpel路la sobre el protagonisme que tenen a la nostra vida les ferides que hem rebut des del naixement, i sobre la quota de dolor que ens toca assumir al llarg de la vida a cadasc煤 de nosaltres. I, en definitiva, sobre el mal que aquest dolor ens pot portar a fer als altres mentre no siguem capa莽os d鈥檃ssumir-lo.

A vegades l’imaginari i l’art de la literatura supera la realitat, com en el cas d’aquesta novel路la que va dibuixar un Ricard III geperut i deforme, quan ara la realitat en estudiar el seu cad脿ver, s’ha vist que no hi havia res del cert, perqu猫 煤nicament patia una lleuger铆ssima coixera.

This slideshow requires JavaScript.

L’espectacle oferir脿 molta m煤sica en directe, m煤sica que no s’ha volgut desvetllar a la roda de premsa, encara que ens han informat que transformada i molt diferent de com aquesta es va crear en el seu dia.

Joan Sellent, ha fet un treball minuci贸s i exhaustiu de traducci贸, transformant els versos de l’obra original en angl猫s, en una mena de fusi贸 de vers i prosa en catal脿 que ha conservat fil per randa el significat exacte de cada paraula del text.

L’adaptaci贸 de Llu茂sa Cunill茅, es podr脿 veure reflectida a partir del 4rt acte i molt especialment en el 5猫, aquest 煤ltim transformat en una estructura monologal.

L’escenografia es for莽a senzilla, amb unes columnes que li d贸na un caire molt contemporani. La duraci贸 de l’espectacle ser脿 de 3 hores i 10 minuts, amb entreacte incl貌s.

RICARD III, s’estrena avui 4 de maig i es podr脿 veure a la Sala Gran del TNC fins a l’11 de juny de 2017.

Deixo l’脿udio de la roda de premsa, per si el voleu escoltar ….

Leave a Reply