– Roda de premsa – AL i OLI – Teatre del Raval – 02.05.2017 (rp96)

AL i OLI  – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Ahir pel matí vaig poder assistir a un parell de rodes de premsa d’Arts Escèniques; la primera al Teatre del Raval per la presentació del nou espectacle AL I OLI (The Sunshine Boys) de Neil Simon.

Després de l’èxit de EL MIRACLE D’ANNE SULLIVAN, la directora del Teatre del Raval, Empar López, aposta per una comèdia, un gir cap a un teatre potser més comercial, però sense abandonar la màxima qualitat.

El Teatre del Raval doncs aposta per AL I OLI, un text de Neil Simon, que és ni més ni menys que l’obra més representada arreu del món d’aquest autor, i que ara arriba per primer cop a Barcelona traduïda al català per Josep Minguell, tot i que s’ha de dir que al nostre país l’obra més coneguda d’aquest autor és “La Extraña Pareja”.

El títol original de “The Sunshine Boys“, s’ha traduït a cada país de forma diferent i ara aquí en la versió catalana s’ha optat per AL I OLI; el director de la proposta, Josep Minguell, ens explica que quan li van preguntar des de Anglaterra el perquè d’aquest nom, els hi va explicar que a Catalunya la salsa anomenada ALLIOLI, era una de les més utilitzades i apreciades del país, que era una fusió de all i oli … i que si no es feia amb molta cura … es podia tallar; de fet aquesta “fusió” a l’escenari d’aquests dos personatges, i sobretot dels seus encontres i desavinences, és precisament del que tracta la funció; un es diu AL Lewis, l’altre OLIver Clark.

AL I OLI, reuneix els famosos Sunshine Boys, un duo còmic que havien creat i compartit èxits durant més de 35 anys. Onze anys després de la seva ruptura, una suculenta oferta d’una de les grans cadenes de TV els torna a reunir. El retrobament de dos histrions de caràcter fort i temperamental farà saltar guspires a la més mínima. La situació esdevindrà caòtica i terriblement còmica. Quan sembla que els dos vells astres estan a punt del col·lapse total, un gir inesperat de l’atzar els acabarà lligant per sempre.

Aquests dos personatges principals seran protagonitzats per Josep Minguell en el paper d’Al Lewis i Míngo Ràfols en el d’Oliver Clark. La comèdia va ser estrenada a Broadway el 1972 i vol ser un homenatge a tots els artistes que, amb èxit o sense, s’atreveixen a desafiar el pas inexorable del temps. Acompanyen als protagonistes, els actors Oriol Casals (Ben Clark), Àngela Jové (infermera), Thias Buforn i Bernat Muñoz (Regidors).

Minguell comenta que ha volgut conservar en bona mesura la versió que es va fer a Nova York i també que aquest autor va arribar a tenir 4 obres seves representant-se a Broadway al mateix temps, aspecte que diu molt del reconeixement de Neil Simon.

Mingo Rafols en el últims minuts d’acabar la roda de premsa, ens diu que el text “és per pixar-se de riure” i de fet els actors han rigut moltíssim durant les primeres lectures i els assajos.

A partir d’aquest dijous 4 de maig es podrà veure la representació en “funcions prèvies”, malgrat que l’estrena serà el proper dilluns 8 de maig. En principi les representacions no tenen data de termini i aquesta esdevindrà en funció de la resposta del públic de Barcelona.

Si teniu ganes, podeu escoltar l’àudio del que es va dir en aquesta presentació….

Deixa un comentari