– Teatre (268) – FEDERICO GARCÍA (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Romea – 01.05.2017

FEDERICO GARCÍA  

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

És difícil escriure sobre una proposta que mou emocions i sentiments, una proposta que arriba a l’ànima. Això és el que ens ha passat amb aquesta mirada que ens ha proporcionat Pep Tosar sobre la figura del poeta.

Tal com ens van comentar a la roda de premsa aquest és el gran homenatge de Pep Tosar a la figura de Federico Garcia Lorca, que ha preparat amb la col·laboració d’Evelyn Arévalo.

Aquesta proposta es va estrenar a la Sala Hiroshima, dins del marc de Festival Grec 2015; s’han arribat a fer tan sols 8 funcions, quatre a la Sala Hiroshima i les altres en gira per l’estat espanyol. Un cop vista ens sembla inversemblant aquesta espera de dos anys per poder programar-la de nou.

Pep Tosar s’ha endinsat a la vida del poeta a través de la música, la dansa, el text i imatges documentals. Un recorregut que va des de Fuente Vaqueros, lloc on va néixer i viure els primers anys de la seva vida, a la Guerra Civil quan va ser assassinat, i recull els episodis més destacables de la vida de Federico.

Estableix connexions amb les obres del poeta i ens retrobem amb personatges com Machado, Buñuel, Dalí, Margarida Xirgu, … i ciutats com Granada, Madrid, Nueva York, Cadaqués, La Habana ….

Un vídeo rodat en un tren, fet que suggereix l’últim trajecte que va fer Lorca de Madrid a Granada, amb les declaracions de persones vinculades d’alguna manera al poeta com la seva neboda Vicenta Fernández-Montesinos García, la seva biògrafa Antonia Rodrigo o especialistes en l’obra de Lorca com Juan de Loxa.

Una mirada polièdrica a la figura del poeta

En el 81è aniversari de la mort del poeta, Pep Tosar s’apropa al món interior de Federico García Lorca en un viatge sorprenent i formidable pels paisatges de Castella i Andalusia. Una biografia sonora i visual. Una guia per entendre millor al poeta que va cantar a la vida i a la mort amb la mateixa intensitat.

El muntatge recorre els episodis vitals més destacats de la vida del poeta i els confereix la seva pròpia banda sonora. Alhora, estableix connexions entre els fragments biogràfics i les obres que Lorca va escriure durant aquells períodes.

El bailaor José Maldonado es converteix en l’encarnació física del poeta i el centre de l’espectacle. Una pantalla transparent ocupa tota la boca de l’escenari i a través de les projeccions ens permet veure les cinc persones que donen vida als textos del poeta. La veu de Mariola Membrives, la guitarra de Rycardo Moreno, la percussió de David Domínguez i la veu de Pep Tosar acompanyen en tot moment al bailaor encarnat en poeta.

En paraules del mateix Pep Tosar: “Que ningú vingui a escoltar una cosa nova, ja s’ha dit tot sobre Lorca” “Tothom ofereix hipòtesis dels capítols incerts de la seva vida. Nosaltres no en formulem ni una, però oferim un format diferent, l’encarnació física de Lorca en el ball.

A la proposta no han deixat de banda el més conegut de l’autor, però han volgut mostrar part del món de la prosa o de la seva faceta de dibuixant o conferenciant no tan conegudes. Tal com indiquen en el programa de mà, textos en prosa com “Mi pueblo y otros cuentos veganos” on Lorca construeix unes delicioses proses poètiques que ens apropen al cosmos rural de la seva infantesa, “Impresiones y paisajes” on ens ofereix la clau per interpretar la seva relació amb l’art i l’escriptura, o “Teoria y juego del duende” que alguns dels seus estudiosos no dubten en senyalar com el credo artístic de Federico.

Una posada en escena absolutament deliciosa, d’una sensibilitat i qualitat “fora mides” que converteix aquesta proposta en un Imperdible.

Rotundament genial.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Federico García Lorca
Dramatúrgia: Evelyn Arévalo i Pep Tosar
Direcció: Pep Tosar
Amb: Mariola Membrives, Rycardo Moreno, José Maldonado, David Domínguez i Pep Tosar.
Audiovisuals: Agustí Torres i Pep Tosar
Producció executiva i distribució: Gabriela Marsal i Leila Barenboim (Mika Project)
Idioma: castellà
Durada: 1h 30’

2 pensaments a “– Teatre (268) – FEDERICO GARCÍA (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Romea – 01.05.2017

 1. Imma C.

  Hola!
  Vam tenir la sort de veure aquesta mirada polièdrica de la figura de GARCÍA LORCA a Torelló, a Osona. I penses tant com he llegit i sentit de Lorca i encara no ho sabem tot.
  Gran espectacle, didàctic en certa manera. Molts aplaudiments al final. Bona aposta de Pep Tosar.
  Una amiga deia que no calia la part del tren, que la música, la paraula i la dansa ja tindrien prou pes com espectacle.
  Lorca, Dalí, Buñuel es van ben trobar.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Tornem a coincidir, Imma C. en la nostra opinió sobre un espectacle, que com aquest surt de la comercialitat per oferir als espectadors un producte teatral de gran qualitat. Una abraçada

   Respon

Deixa un comentari