– Voltar per la Literatura – AMOR CONTRA ROMA (🐌🐌🐌) de Victor Amela – 01.05.2017- (L29)

AMOR CONTRA ROMA de Victor Amela –

Per Imma Barba

I com diuen que “no hay dos sin tres”, aquest és el tercer títol que llegeixo del autor després de “El càtar imperfecte” i “La filla del capità Groc“.

Aquesta vegada m’enfronto a una novel·la, “AMOR CONTRA ROMA”, que conjuga història, amor i lluites de poder, i ens parla de la revolució del poeta Ovidi contra les lleis que Cèsar August imposava en la vida amatòria dels seus súbdits.

La narració recorre tres decennis de la vida de la Roma clàssica, des de l’arribada a la capital d’un provincià jove iber de divuit anys, Urgídar, fins al seu retorn a Hispània, ja amb quaranta-vuit anys, després d’haver presenciat l’eclosió de noves relacions sexuals en la societat romana, que derivaran en conjures filosòfiques, màgiques i polítiques.

La història ens explica que l’emperador Cesar August (any 12 aC) és l’home més poderós del món, però contempla, astorat, la degradació de la vida publica, on els joves s’entreguen a una vida hedonista començant per la seva pròpia filla Júlia. Decreta una sèrie de lleis que imposa el matrimoni obligatori, penalitza la manca de fills i criminalitza l’adulteri.

En contra d’això, Júlia, única filla viva de l’emperador, es converteix en una icona dels joves de vida festiva inspirada per la poesia eròtica i amatòria del poeta Publi Ovidi Nasón, que revoluciona la societat amb el seu llibre “Arts Amatòria” i el seu culte a l’orgasme femení. Una revolució sexual que Cesar August veu com una amenaça al seu poder.

Aquest sentir-se amenaçat, el condemnarà a destruir la seva pròpia família, desterrarà la seva filla, a la seva néta Júlia la petita, al seu nét Pòstum i enviarà al més cruel dels exilis al poeta Ovidi. Al darrere de totes les maquinacions per mantenir el poder, la seva esposa Livia que vol fer arribar al poder al seu fill Tiberi.

I dins de tots aquests fets històrics, Víctor Amela ha introduït el seu personatge de ficció, Urgídar, que arriba a Roma amb ganes de formar-se com a orador i poeta i acabarà embolicat en conjures i revenges. Amic inseparable d’Ovidi. És pare d’un fill que no pot reconèixer, raptat en néixer i que ha crescut com a esclau particular de Pòstum, el nét de l’emperador.

Una novel·la que ens explica, sota la mirada del nostre personatge Urdígar, la visió particular de la vida privada, social i política de la Roma de l’emperador August. Un llibre entretingut, i molt interessant que ens introdueix en la història de Roma des d’un altre punt de vista.

Victor M. Amela nascut a Barcelona en 1960, va estudiar als Escolapis de Diputació i posteriorment periodisme a la UAB i dret a la Universitat de Barcelona. Es va llicenciar en periodisme el 1984 i va entrar com a becari a La Vanguardia amb 23 anys. Abandonà els estudis de Dret en quart curs.

A La Vanguardia, va començar cobrint la secció d’espectacles per dedicar-se després a la secció de televisió. Signa cròniques, critiques i entrevistes a més de ser un dels cocreadors de “la Contra”. Col·laborador habitual de programes de ràdio i televisió ha obtingut nombrosos premis al llarg de la seva carrera.

Títol Original: Amor contra Roma
Editorial: Ediciones B
Any de publicació: 2014
Idioma: català
Pàgines: 352

Leave a Reply