– Voltar per la Literatura – A LA SEVA PELL (馃悓馃悓馃悓) de Raquel G谩mez Serrano – 30.04.2017- (L28)

A LA SEVA PELL de Raquel G谩mez Serrano –

Per Imma Barba

Una obra, encabida en una聽col路lecci贸聽de聽novel路la聽negra, que ens presenta una trama que podria anar lligada a聽la novel路la聽documental. Raquel聽G脿mez聽Serrano desenvolupa la聽hist貌ria聽a partir de fets reals; A LA SEVA PELL, 茅s una hist貌ria de ficci贸 basada en l’experi猫ncia聽a la pres贸 de聽Rodrigo聽Lanza聽(que prologa el llibre) i en el record del聽su茂cidi聽de聽Patricia聽Heras, casos denunciats al documental Ciutat morta.

Rodrigo Lanza d’origen xil猫, 茅s un dels acusats pels fets de 4F, el cas que narra el documental Ciutat morta. En Rodrigo ha estat cinc anys a la pres贸, acusat d’uns fets que tres metges forenses van declarar en el judici que eren impossible. Tot i aix貌, va ser acusat i empresonat. Va complir la condemna 铆ntegra i se li va negar qualsevol benefici penitenciari. A la pres贸 va escriure el seu llibre “En mi piel”.

Patricia Heras va ser una altra de les encausades per aquests fets i no va resistir viure empresonada. Ella escrivia els seus pensaments en el seu blog Poeta Muerta.

El llibre ens parla de聽Gal路la聽i la seva nova feina d’educadora social a la pres贸. Ha de participar en el聽proc茅s聽de reinserci贸 d’en Leo, acusat d’un assassinat que ell diu que no va cometre.聽Gal路la聽porta a l’esquena el pes del record del聽su茂cidi聽de la聽Patr铆cia a la que no va poder ajudar.

El llibre est脿 narrat a dos veus, una en primera persona, on Leo ens explica el que li passa i reflexiona amb nosaltres sobre la seva situaci贸 i l’actitud que ha de prendre per sobreviure en el m贸n carcerari, un m贸n hostil. La segona veu, en tercera persona, 茅s la de Gal路la que 茅s la que ens fa avan莽ar per la hist貌ria i ens va implicant, a la mida en qu猫 ho fa ella, en la lluita per demostrar la innoc猫ncia d’en Leo, una crida al sentit de la just铆cia i una cr铆tica al conformisme de tothom davant de fets que es revelen injustos. Una implicaci贸 que anir脿 m茅s enll脿 del pla professional i l’acabar脿 afectant personalment.

Un llibre que m’ha agradat molt pel que t茅 de cr铆tica social, de den煤ncia de la corrupci贸 judicial, de la corrupci贸 policial, dels maltractaments, i que no obvia un final realista per tots dos protagonistes. Un llibre que ens demostra que no 茅s f脿cil provar la innoc猫ncia des de l’altra banda d’una reixa.

El llibre, com assenyalen des de la mateixa editorial Llibres del Delicte, 茅s una cr铆tica al sistema judicial i de presons actual, i una den煤ncia de les condicions que pateixen els presos. Una nova aposta d鈥檜na editorial que em t茅 absolutament 鈥渆namorada鈥.

Raquel G谩mez Serrano va n茅ixer a Barcelona. Estudi脿 el grau d’estudis immobiliaris i de la construcci贸 a la Facultat d’Econ貌miques de Barcelona i 茅s t猫cnica especialista en relacions p煤bliques i administraci贸 i, enguany, es gradua en Educaci贸 Social a la Universitat Oberta de Catalunya.

Des de petita, la seva passi贸 per la lectura esdev茅 un inter猫s per escriure. L’any 2012 va publicar la seva primera novel路la, “Los versos de Cira” i el segon llibre, “Els contes guerxats”, va ser publicat l’any 2014 gr脿cies a una campanya de micromecenatge.

Va crear el blog “En clau de negre” per compartir impressions sobre llibres de novel.la negra.

L’autora considera que el g猫nere de la novel路la negra li ha perm猫s fer cr铆tica social, ficcionar la realitat i posar-la sobre la taula per tal de crear espais de reflexi贸.

T铆tol original: A la seva pell
Data de publicaci贸: Maig 2016
Editorial: Llibres del Delicte
Idioma: catal脿 – P脿gines: 188

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – A LA SEVA PELL (馃悓馃悓馃悓) de Raquel G谩mez Serrano – 30.04.2017- (L28)

Deixa un comentari