– Roda de premsa – LAS PERSONAS DEL VERBO – Hotel 1898 (Teatre Lliure) – 28.04.201 (rp95)

LAS PERSONAS DEL VERBO – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Una nova proposta que es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia del 3 al 28 de maig, una mena d’homenatge al poeta Jaime Gil de Biedma, que Joan Ollé posa al nostre abast.

La roda de premsa, però aquest cop no es fa al Teatre Lliure, perquè ens han convocat en el lloc que Jaime tenia el seu despatx, a l’antic edifici de la Compañía General de Tabacos de Filipinas, a les Rambles de Barcelona, ara reconvertit en l’hotel 1898.

El nom de l’hotel ve donat per l’any en què es van independitzar les últimes colònies espanyoles: Cuba i Filipines. Jaime Gil de Biedma va ser des de meitat del segle XX secretari general de la companyia tabaquera.

Abans de la roda de premsa podem accedir al lloc exacte on es situava el seu despatx i podem fotografiar als tres actors que interpretaran el personatge de Jaime en diferents moments de la seva vida; es tracten d‘Ivan Benet, Pep Munné i Mario Gas.

Ja pròpiament al Saló on es fa la presentació, s’afegeixen a la taula el director Joan Ollé i l’actriu Judit Farrés, que interpreta a les dones que van tenir una certa importància a la seva vida; joan Ollé ens la presenta i afirma que és una gran actriu i una magnífica cantant, que ha compost algunes de les cançons de l’espectacle; en Joan Manuel Serrat ha regalat una de les seves cançons a aquesta proposta escènica, ja que ha musicat el poema “No volveré a ser joven” del poeta.

El títol exacte es, LAS PERSONAS DEL VERBO, CONTRA JAIME GIL DE BIEDMA; es tracta d’un itinerari per l’experiència personal del poeta i, al mateix temps, una crònica de la història d’Espanya des de la Guerra Civil fins a la Barcelona preolímpica, en la qual Gil de Biedma analitza, amb despullada sinceritat, les relacions d’ell amb si mateix i amb els altres a través de poemes, diaris, correspondència, entrevistes…, tot seguin un fil biogràfic del poeta.

Tres Jaimes a escena –el jove, l’adult i el pòstum?– i una actriu cantant. O potser el jo, el tu, el nosaltres, els ells i elles: les persones del Verb…… i les paraules dels seus amics Estapé, Goytisolo, Ferrater, Marsé…

Jaime Gil de Biedma en un escenari? …. O al seu despatx d’alt executiu, o a la barra d’un bar, a les tantes; l’important és la conversa, allò que es diu i com es diu per produir plaer i coneixement a qui escolta. El jove poeta va aprendre de T.S. Eliot que un poema pot ser una persona que parla a una altra: un monòleg dramàtic.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Algú comenta que en Jaime sembla que no estava massa satisfet per la seva declarada homosexualitat, sobretot per no voler ferir la sensibilitat dels seus pares; malgrat tot, va tenir vàries dones a la seva vida, des de la seva mare fins a la darrera amant, Isabel Mora.

L’espectacle es podrà veure en dues parts, la primera d’una duració de 55 minuts, amb un entreacte d’un quart d’hora i una segona part de 42 minuts.

Durant aquest mes de maig, al Lliure, poesia catalana en castellà.

A l’àudio de la presentació, podreu escoltar a gairebé tots els protagonistes de l’espectacle, del que destacaria unes paraules d’en Mario Gas, que era un gran admirador de Jaime Gil de Biedma.

Deixa un comentari