– Voltar per la Literatura – MALDITA (🐌🐌) de Mercedes Pinto Maldonado – 28.04.2017 – (L27)

MALDITA de Mercedes Pinto Maldonado –

Per Imma Barba

Una nena és l’eix que vertebra aquesta novel·la, una nena que neix marcada per la mort de la seva mare i que no és reconeguda pel seu pare, Diego del Valle, un cacic amb un gran poder econòmic a la comarca. Una nena que és condemnada a viure apartada de tot i de tothom en una petita casa amb la seva àvia, mare de la seva mare, que se n’ocupa. Lucia és el nom de la nena, Maldita és com l’anomena el seu pare.

El seu aïllament fa d’ella una nena molt especial que és incapaç de sortir de la caseta on viu i on creixerà sola a partir de la mort de l’àvia. Només les visites d’Àngel i Juanito, dos cosins enfrontats entre ells, despertaran en Lucia les ganes d’aprendre i viure.

Una ambientació una mica claustrofòbica perquè l’autora no ens parla de l’entorn on està ubicada la caseta on viu Lucia, tan sols sabem que és un gran “cortijo”, però la novel·la es desenvolupa en una habitació, una finestra per on treuen el cap els visitants i un passadís que comunica amb el rebost de la casa gran i d’on la nena agafa el que li cal per dinar.

Tota la novel·la gira al voltant de la manca d’amor vers una nena que és rebutjada per tots, tot i que ella se sent estimada, i l’educació a la qual la volen sotmetre els dos cosins, Juanito obsessionat pel coneixement “a pes”, enciclopèdic, i Àngel que vol obrir la ment de Lucia a la fantasia, la imaginació i la sensibilitat.

Una novel·la que he llegit de grat però que no m’ha acabat de convèncer, sent potser, el personatge de la protagonista, Lucia, el que per a mi queda més desdibuixat, una nena tan bona, tan perfecta, que s’adapta a viure sola amb tres anys i mig!!!, que suporta els maltractaments del Juanito sense obrir boca, que només somriu a tot el que la mira a través de la finestra, ….

Una nena tan “sobrenatural” no resulta creïble. I els dos cosins, tan oposats, tan dolent l’un i tan bo l’altra ….. I la resta d’adults que envolten a don Diego, Pedro, Juan, Carmen …. incapaços de reaccionar …. Sóc conscient que vaig a contracorrent de totes les opinions que he llegit del llibre, però és la meva opinió i el que he sentit en llegir-lo.

Mercedes Pinto Maldonado va néixer a Granada en 1961, és escriptora i pintora i actualment resideix a Màlaga.Va estudiar medecina, però ho va deixar per dedicar-se a la literatura.

Titulo Original: Maldita
Editorial: ediciones B
Fecha de publicación: 2014
Páginas: 304 – Idioma: castellà

Deixa un comentari