– Voltar per la Literatura – EL MAL CAMINO (🐌🐌🐌🐌) de Mikel Santiago (L26) – 27.04.2017

EL MAL CAMINO de Mikel Santiago –

Per Imma Barba

Estem davant del segon llibre d’aquest autor (he de reconèixer que no he llegit el primer) i el seu protagonista Bert Amandale ens explica la història narrant-la en primera persona. Ell és un escriptor anglès, en hores baixes, que ha decidit viure durant un any a la Provença francesa en companyia de la seva dona Miriam i la seva filla adolescent, Britney. Té problemes de parella, problemes amb la filla i fa un temps que la inspiració l’ha abandonat…

A prop, s’ha instal·lat també una antiga estrella del rock, Chucks Basil, amic de la infància de Bert, que busca la tranquil·litat necessària per gravar un nou disc i tornar a gaudir de la fama.

Amb una narrativa fresca, un llenguatge proper i molts diàlegs, l’autor aconsegueix atrapar-nos en una lectura que resulta fàcil i totalment addictiva. Utilitza salts en el temps per revelar-nos el passat d’algun dels personatges i poder entendre la situació present i les seves reaccions.

En una carretera rural del sud de França, un home sorgeix de la foscor i és atropellat. Des d’aquest moment se succeeixen una sèrie d’estranys esdeveniments convertint en un malson les vides de l’escriptor Bert Amandale i el seu amic Chucks Basil.

Chucks ha atropellat una persona i es dóna a la fuga, penedit torna al lloc dels fets i el cadàver no hi és. Ningú no el creu, el seu passat paranoic lligat a les drogues i l’alcohol no li posa fàcil.

Bert i la seva família s’han integrat a la comunitat de veïns adinerats que els acullen de bon grat, entre ells la família Van Ent que regenten una clínica de desintoxicació per a gent famosa. El fill gran comença a sortir amb la filla d’en Bert. Però en Bert comença a veure coses estranyes en el comportament de la comunitat que no li agraden, però ningú no el creu.

A banda de la mateixa intriga que ens va atrapant, l’autor incideix en el tema de l’enorme pes que poden tenir a les nostres vides comportaments passats, vinculats a algun tipus d’addicció perniciosa, que afavoreix, que en el present, sigui fàcil desacreditar a una persona quan no hi ha proves del que està dient i sembla inversemblant als que ho reben. Evident en l’angoixa que es genera en el protagonista en sentir-se marginat i exclòs de la societat que el considera “boig”.

Un thriller, que m’ha agradat molt, amb uns personatges perfectament definits i que m’ha atrapat des de l’inici.

Mikel Santiago va néixer a Portugalete en 1975 i va estudiar sociologia. Ha viscut a Irlanda i als Països Baixos durant més d’una dècada i ara viu a Bilbao. Combina la seva activitat com a escriptor amb una banda de rock i la seva feina en el món del software.

Va començar a escriure publicant relats i contes en Internet i es va autoeditar quatre llibres. En 2014 Ediciones B va publicar la seva primera novel·la “La última noche en Tremore Beach” traduïda a una vintena d’idiomes i de la que la productora d’Alejandro Amenábar ha comprat els drets per una possible adaptació cinematogràfica.

Títol original: El mal camino
Data de publicació: Juny 2015
Editorial: Ediciones B
Pàgines: 432  – Idioma: castellà

Deixa un comentari