– Roda de premsa – FEDERICO GARCÍA – Teatre Romea – 25.04.2017 – (rp93)

FEDERICO GARCÍA – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Ahir al Teatre Romea es va celebrar la primera roda de premsa de l’etapa de Carles Canut com a director d’aquest teatre. Es presenta la proposta escènica de FEDERICO GARCÍA, el gran homenatge de Pep Tosar a la figura del poeta, amb la col·laboració de Evelyn Arévalo.

Aquesta proposta es va estrenar a la Sala Hiroshima, dins del marc de Festival Grec 2015; s’han arribat a fer tan sols 8 funcions, quatre a la Sala Hiroshima i les altres en gira per l’estat espanyol. En Pep Tosar afirma que no arriba a entendre el perquè aquest tipus de proposta no tenen més acceptació a la xarxa de teatres del nostre país.

Quan ell dirigia el “Circol Maldà”, intentava encabir-les encara que fos amb calçador dins de la programació, però ara troba dificultat per fer-les arribar al públic; malgrat tot, reconeix que el Teatre Romea ha estrenat almenys 3 de les seves propostes, de característiques similars.

En aquest espectacle la música beu bàsicament del “flamenc” i també en menor mesura del jazz. L’espectacle ofereix una mirada polièdrica a la figura de Lorca, basada en la seva vida i obra, i sempre des del punt de vista de Pep Tosar, Un viatge que segurament no s’acaba mai, perquè l’obra de Lorca és inabastable.

Com més conegut és el personatge, menys coneixem la seva obra” ha declarat Carles Canut… i ha afegit que “en Pep ens porta una sèrie d’elements que, fins i tot parlant de García Lorca, seran una sorpresa per a l’espectador“.

Tosar comenta que no ha deixat de banda el més conegut de l’autor, però ha volgut mostrar molt més del mon de la prosa no tan conegut pel públic, i també alguns escrits d’assaig o inclús conferències. Creu que no s’ha de veure a Lorca com tan sols com un geni, perquè com algú va dir “Es genio el que capta lo que esta en el aire“.

L’espectacle vol explicar-ho amb una mena de fusió que combina diferents materials –música, dansa, imatges, poesia i prosa, ordenats cronològicament.

Un acurat vídeo documental suggereix l’últim trajecte del poeta pels paisatges de Castella i Andalusia, abans del seu tràgic final. Diversos testimonis, com el de la biògrafa del poeta Antonia Rodrigo; una neboda de Lorca, Vicenta Fernández-Montesinos García; o l’expert lorquià Juan de Loxa, entre d’altres, completen el relat de la vida i obra del poeta espanyol més llegit de la història.

Algunes de les figures més destacades del nou flamenc espanyol acompanyen a Pep Tosar dalt de l’escenari: el músic i guitarrista Rycardo Moreno, el bailaor i coreògraf José Maldonado, la cantaora i actriu cordovesa Mariola Membrives, i el percussionista David Domínguez.

Rycardo Moreno es el protagonista principal de la proposta, que interpreta el personatge de Lorca, que li posa cos i moviment, malgrat que no parla, perque la veu la posa en Pep Tosar.

Durant la roda de premsa, es comenta que la reacció del públic ha estat molt emotiu en les poques representacions que s’han pogut veure abans de desembarcar al Romea, ja que els espectadors en acabar la representació s’han posat unànime dempeus per aplaudir.

L’espectacle es podrà veure al Teatre Romea fins al 28 de maig.

Us deixo l’àudio de la roda de premsa ….

Leave a Reply