– Roda de premsa – BROKEN HEART STORY – La Villarroel (rp92) – 18.04.2017

BROKEN HEART STORY – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Ahir dimarts vaig poder assistir a la presentació a La Villarroel, de BROKEN HEART STORY, que la temporada passada es va estrenar a la Sala Atrium i que va obtenir un gran èxit de públic. Ara es podrà veure durant dues setmanes en aquesta Sala amb molt més aforament i dins de la mateixa “temporada” de La Villarroel (no pas com podria semblar en l’Off Villarroel).

Una Roda de premsa on tots estem asseguts en la mateixa taula allargassada, que presideix la directora artística d’aquest teatre, Tania Brenlle, acompanyada de l’autora del text, Saara Turunen que al mateix temps dirigeix l’espectacle i dels 6 actors que la interpreten. Tania, en prendre la paraula afirma que “es va enamorar literalment d’aquesta proposta, quan la va veure a la Sala Atrium” i que va pensar de seguida que li agradaria programar-la.

Malgrat que nosaltres els Voltaires, també la vàrem poder veure a la Sala Atrium (aquí podeu veure aquella crònica), m’ha vingut de gust assistir a aquesta nova presentació, que aquest cop ha estat multitudinària i molt aclaridora en molts aspectes que potser encara no tenia de tot clar, a més del plaer de poder conèixer en persona a la seva autora.

Es tracta d’un conte agredolç sobre les pressions socials que experimenta una escriptora i artista pel fet de ser dona; és una producció de La Peleona (companyia formada per dones que es va crear fa 3 anys), en col·laboració amb Nordic Drama Corner, Arts Promotion Centre Finland, City of Helsinki Cutural Office i Sala Atrium.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Broken Heart Story, és un text poc convencional, poc lineal i molt poètic, que sense ser reivindicatiu, ho reivindica tot. Una proposta que te la gran sort de no poder-se comparar amb cap altra producció teatral.

La protagonista és una escriptora desdoblada en dues personalitats -una masculina (l’escriptor) i una femenina (Alma)- a la recerca de la felicitat. El personatge de l’autora -interpretat per Carla Torres– busca la felicitat a través dels fets i l’èxit laboral, mentre que la seva ànima -interpretada per Patricia Mendoza– la busca a través de l’amor. Pepo Blasco, Vero Cendoya, David Menéndez i Carmela Poch completen el repartiment.

Per a Saara Turunen, l’origen del text és la seva pròpia experiència en el món de l’art. “Fa relativament poc que les dones hem pogut exercir d’artistes i l’autoria o direcció han estat espais tradicionalment masculins“. Broken Heart Story sorgeix d’una posició de “manca de credibilitat” per part de Turunen en la societat pel fet de ser dramaturga i dona, en un àmbit dominat per homes.

Aquest és el punt de partida d’un espectacle divertit i suggerent sobre el conflicte interior de la dona artista que lluita per trobar el seu espai en el món de l’art. “Si seguim parlant d’aquest tema és perquè no està tan superat com sembla“, ha assenyalat Patricia Mendoza. “Les dones hem de demostrar cada dia que som vàlides per fer la nostra feina“, ha afegit; també afirma que Saara és molt puntillista i exigent en tot, per tal que fins i tot l’embolcall sigui també perfecte… “en això es nota que és nòrdica“.

Broken Heart Story és la tercera incursió de La Peleona en l’univers surrealista de Saara Turunen. Anteriorment, la companyia havia portat a escena Puputyttö, La chica conejita (2009) i Little Jesus (2013).

Turunen aposta per un llenguatge teatral precís, sincer i sense complexos, segell indiscutible que impregna totes les seves obres. El 2016 va rebre el Finland Prize atorgat pel Ministeri d’Educació i Cultura finlandès per la seva contribució a la cultura d’avui dia.

El surrealisme és un element inherent als textos de la Saara, ja des de l’escriptura“, ha declarat Carla Torres. En aquest sentit, Patricia Mendoza ha indicat que Broken Heart Story es podria definir com “una Amélie punky, amb tocs foscos i inspiració clarament cinematogràfica”. “És estimulant treballar un text de la Saara“, ha explicat Mendoza. “És una autora precisa i exigent fins a l’últim detall“, ha afegit Torres, “i això fa que el resultat de la feina feta sigui un producte estèticament molt acurat“.

Aquest text es va presentar per primera vegada a Finlàndia l’any 2011 i poc després a Nova York. La seva autora, a cada lloc on estrena la seva obra, la reescriu per adaptar-la el més possible al seu entorn.

En resum, un espectacle divertit, que de ben segur farà reflexionar als espectadors sobre el món de la dona i de l’art.

Us deixo l’àudio de la roda de premsa, per si us be de gust escoltar-lo …

Deixa un comentari