– Roda de premsa – BROKEN HEART STORY – La Villarroel (rp92) – 18.04.2017

BROKEN HEART STORY – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Ahir dimarts vaig poder assistir a la presentaci贸 a La Villarroel, de BROKEN HEART STORY, que la temporada passada es va estrenar a la Sala Atrium i que va obtenir un gran 猫xit de p煤blic. Ara es podr脿 veure durant dues setmanes en aquesta Sala amb molt m茅s aforament i dins de la mateixa “temporada” de La Villarroel (no pas com podria semblar en l’Off Villarroel).

Una Roda de premsa on tots estem asseguts en la mateixa taula allargassada, que presideix la directora art铆stica d’aquest teatre, Tania Brenlle, acompanyada de l’autora del text, Saara Turunen聽que al mateix temps dirigeix l’espectacle i dels 6 actors que la interpreten. Tania, en prendre la paraula afirma que “es va enamorar literalment d’aquesta proposta, quan la va veure a la Sala Atrium” i que va pensar de seguida que li agradaria programar-la.

Malgrat que nosaltres els Voltaires, tamb茅 la v脿rem poder veure a la Sala Atrium (aqu铆 podeu veure aquella cr貌nica), m’ha vingut de gust assistir a aquesta nova presentaci贸, que aquest cop ha estat multitudin脿ria i molt aclaridora en molts aspectes que potser encara no tenia de tot clar, a m茅s del plaer de poder con猫ixer en persona a la seva autora.

Es tracta d’un conte agredol莽 sobre les pressions socials que experimenta una escriptora i artista pel fet de ser dona; 茅s una producci贸 de La Peleona (companyia formada per dones que es va crear fa 3 anys), en col路laboraci贸 amb Nordic Drama Corner, Arts Promotion Centre Finland, City of Helsinki Cutural Office i Sala Atrium.

This slideshow requires JavaScript.

Broken Heart Story, 茅s un text poc convencional, poc lineal i molt po猫tic, que sense ser reivindicatiu, ho reivindica tot. Una proposta que te la gran sort de no poder-se comparar amb cap altra producci贸 teatral.

La protagonista 茅s una escriptora desdoblada en dues personalitats -una masculina (l’escriptor) i una femenina (Alma)- a la recerca de la felicitat. El personatge de l’autora -interpretat per Carla Torres– busca la felicitat a trav茅s dels fets i l’猫xit laboral, mentre que la seva 脿nima -interpretada per Patricia Mendoza– la busca a trav茅s de l’amor. Pepo Blasco, Vero Cendoya, David Men茅ndez i Carmela Poch completen el repartiment.

Per a Saara Turunen, l’origen del text 茅s la seva pr貌pia experi猫ncia en el m贸n de l’art. “Fa relativament poc que les dones hem pogut exercir d’artistes i l’autoria o direcci贸 han estat espais tradicionalment masculins“. Broken Heart Story sorgeix d’una posici贸 de “manca de credibilitat” per part de Turunen en la societat pel fet de ser dramaturga i dona, en un 脿mbit dominat per homes.

Aquest 茅s el punt de partida d’un espectacle divertit i suggerent sobre el conflicte interior de la dona artista que lluita per trobar el seu espai en el m贸n de l’art. “Si seguim parlant d’aquest tema 茅s perqu猫 no est脿 tan superat com sembla“, ha assenyalat Patricia Mendoza. “Les dones hem de demostrar cada dia que som v脿lides per fer la nostra feina“, ha afegit; tamb茅 afirma que Saara 茅s molt puntillista i exigent en tot, per tal que fins i tot l’embolcall sigui tamb茅 perfecte… “en aix貌 es nota que 茅s n貌rdica“.

Broken Heart Story 茅s la tercera incursi贸 de La Peleona en l’univers surrealista de Saara Turunen. Anteriorment, la companyia havia portat a escena Puputytt枚, La chica conejita (2009) i Little Jesus (2013).

Turunen aposta per un llenguatge teatral prec铆s, sincer i sense complexos, segell indiscutible que impregna totes les seves obres. El 2016 va rebre el Finland Prize atorgat pel Ministeri d’Educaci贸 i Cultura finland猫s per la seva contribuci贸 a la cultura d’avui dia.

El surrealisme 茅s un element inherent als textos de la Saara, ja des de l’escriptura“, ha declarat Carla Torres.聽En aquest sentit, Patricia Mendoza ha indicat que Broken Heart Story es podria definir com “una Am茅lie punky, amb tocs foscos i inspiraci贸 clarament cinematogr脿fica”. “脡s estimulant treballar un text de la Saara“, ha explicat Mendoza. “脡s una autora precisa i exigent fins a l’煤ltim detall“, ha afegit Torres, “i aix貌 fa que el resultat de la feina feta sigui un producte est猫ticament molt acurat“.

Aquest text es va presentar per primera vegada a Finl脿ndia l’any 2011 i poc despr茅s a Nova York. La seva autora, a cada lloc on estrena la seva obra, la reescriu per adaptar-la el m茅s possible al seu entorn.

En resum, un espectacle divertit, que de ben segur far脿 reflexionar als espectadors sobre el m贸n de la dona i de l’art.

Us deixo l’脿udio de la roda de premsa, per si us be de gust escoltar-lo …

Leave a Reply