– Voltar per la Literatura – FOC VERD (🐌🐌🐌) de Jordi de Manuel (L25) – 18.04.2017

FOC VERD de Jordi de Manuel –

Per Imma Barba

No havia llegit cap llibre d’aquest autor i per tant tampoc del seu personatge Marc Sergiot, un inspector de policia entranyable i peculiar. Segons puc llegir a la contraportada del llibre, aquest és el vuitè lliurament de la saga de novel·les protagonitzades per ell.

Un agent a les seves ordres ha resultat ferit durant un atracament al barri de la Sagrada Família de Barcelona. L’inspector se sent responsable, i, per tal d’allunyar-se una mica de la feina, decideix acceptar una invitació d’un antic company, Xulio Coirós, d’anar a passar dues setmanes de vacances a una petita aldea gallega.

Només d’arribar-hi, l’inspector Coirós li parla d’una mort succeïda en un riu vint-i-tres anys enrere. Poc després apareix un mort en un incendi forestal. Aquests dos esdeveniments, aparentment independents, pertorbaran les seves vacances.

En aquest llibre, l’autor ha tret el seu protagonista de la ciutat de Barcelona per traslladar-lo a un ambient rural envoltat de naturalesa. El fa marxar lluny de casa convertint el viatge en un recorregut interior, ja que la vida d’en Sergiot es troba en un punt d’inflexió. Cal que accepti el pas del temps i aprengui a valorar la importància de la feina, de l’amistat i de la família.

Una novel·la que s’inicia amb un ritme pausat i unes extraordinàries descripcions dels paisatges gallecs, dels seus boscos i dels seus habitants, que agafa força, i deriva en la descripció d’uns crims dotats d’una gran dosi de violència i, on la superstició i la hipocresia religiosa tenen un paper fonamental.

Una tensió que va augmentant a mesura que vas llegint la novel·la, que et va atrapant amb els seus plantejaments ètics i la magnífica història negre i que no pots deixar de llegir fins al final.

Jordi de Manuel va néixer a Barcelona en 1962 i és professor de ciències. Ha publicat reculls de contes i relats i novel·les per a adults, infants i joves.

FOC VERD continua el cicle de novel·les començat amb noms de colors i protagonitzades per en Marc Sergiot: Tres somnis blaus (2000, premi Valldaura), Cels taronges (2001, premi Ciutat de Mollerussa), Cabells porpres (2003, premi Pere Calders), L’olor de la pluja (2006), El raptor de gnoms (2007), Mans Lliures (2009, premi Ictineu) i La mort del corredor de fons (2013).

Títol Original : Foc Verd
Editorial: Alrevés – Col.lecció: Crims.cat
Data de publicació: Març de 2016
Pàgines: 207

Deixa un comentari