– Teatre (236) – VIDES PRIVADES (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Borr脿s – 17.04.2017

VIDES PRIVADES

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Fa gaireb茅 un mes vaig poder assistir a la roda de premsa d’aquesta producci贸 de La Brutal que es representa al Teatre Borr脿s, i la primera impressi贸 va estar prou bona; despr茅s d’aix貌 v脿rem comen莽ar a llegir les primeres reaccions a les xarxes socials i ens vam refredar for莽a, ja que potser el g猫nere de la com猫dia no 茅s el que m茅s ens satisf脿 en teatre.

Per sort ahir dilluns de pasqua v脿rem rebre una oferta del 50% (pens脿vem que els dilluns a Barcelona el teatre gaireb茅 estava prohibit), i ens vam animar a provar sort, reconeixem que sense gaires expectatives…. i resulta que ens va agradar molt m茅s del que esper脿vem i a m茅s, ens ho vam passar la mar de b茅.

La companyia la Brutal ha volgut fer una aposta per aquest text de l’escriptor brit脿nic No毛l Coward; es tracta d’un text escrit el 1929 i estrenat al King’s Theatre d’Edimburg l’any 1930 i que va fer pensar a Juan Cavestany que versionar aquesta obra era un projecte d’arqueologia”… i aleshores t’adones que una adaptaci贸 possible comen莽a quan deixes de buscar justificacions per “portar a l’actualitat” el que en realitat sempre ha estat, 茅s a dir, la tragic貌mica esquerda entre la biologia i la cultura dels 茅ssers humans“.

Aquesta adaptaci贸 ha anat un pas聽m茅s聽enll脿 que presentar una com猫dia sobre la lluita de sexes i ha donat una mica聽m茅s聽de profunditat i dramatisme a les relacions de parella que no acaben de trobar l’equilibri. Es distancia de l鈥檕riginal en el tractament de les relacions del matrimoni format per l鈥橝manda (Marta Marco) i l鈥橢duard (David Selvas) que s鈥檋an acabat divorciant i es tornen a retrobar al cap de dos anys, quan amb les seves noves parelles, Victor (Javi Beltr谩n) i S铆lvia (Mima Riera), coincideixin en un Hotel de Begur.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Hi ha escenes en aquesta producci贸 que buscant una “comicitat seriosa” poden resultar fins i tot rid铆cules i inversemblants, com podr铆em dir de l’escena del retrobament del matrimoni en les habitacions adjacents聽de l’hotel, o el moment de la trucada al timbre al pis tur铆stic de l’Amanda, per貌 que la qualitat de les interpretacions i la posada en escena salven amb nota oferint un conjunt que presenta m茅s punts positius que negatius.

Tal com ens van comentar Norbert Mart铆nez i David Selvas, codirectors de la proposta, l’obra ha tingut incomptables versions i per elles hi ha desfilat un bon nombre d’estrelles del teatre o del cinema, i tot i que pot semblar un text superat i passat de moda, el seu m猫rit radica, justament, en reflectir com pocs la batalla entre sexes i la fina l铆nia que separen l’amor de l’odi, l’odi de l’amor.

La Brutal 茅s una companyia a la qual coneixem per dramat煤rgies com La Treva, La Llista, Don Joan, Una altra pel路l铆cula, o el cicle Tot pels diners (Mamm贸n, Cle貌patra i L’Onzena plaga), entre d’altres, i que ara s’ha arriscat amb una com猫dia.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

David Selvas reconeix que en tenien ganes per intentar demostrar que la com猫dia no 茅s necess脿riament un “teatre de segona”. Tot i que no es coneixien, Juan Cabestany, dramaturg i director de cinema i conegut per la seva tasca amb la companyia Animalario, va acceptar fer l’adaptaci贸 de l’obra, que ha estat tradu茂da al catal脿 per la Cristina Genebat.

Una聽escenografia聽molt encertada de Jos茅聽Novoa聽i una posada en escena molt聽din脿mica, ha fet brillar unes interpretacions espl猫ndides dels quatre actors destacant a Marta聽Marco聽i David聽Selvas聽que ens han ofert una聽vessant聽c貌mica聽que no els聽coneix铆em.

Autor: No毛l Coward
Direcci贸:聽Norbert Mart铆nez聽i聽David Selvas
Adaptaci贸:聽Juan Cavestany
Traducci贸:聽Cristina Genebat
Int猫rprets:聽Marta Marco,聽David Selvas,聽Mima Riera聽i聽Javier Beltr谩n.
Escen贸grafia:聽Jose Novoa \ Il.luminaci贸:聽Mingo Albir \ Vestuari:聽Maria Armengol \ Disenny de so:聽Ramon Ci茅rcoles \ Caracterizaci贸:聽Paula Ayuso \ Cap t茅cnic:聽Arnau Planchart \ Construcci贸 escenograf铆a:聽Carles Hern谩ndez聽鈥淴arli鈥 \ Fotos del espectacle:聽Felipe Mena \ Disenny gr脿fic:聽Joan Aguad茅
Premsa:聽Maria Darnell

Idioma: catal脿 –聽Durada: 80 minuts

Deixa un comentari