– Roda de premsa – DIUMENGE – edifici de l’antic Espai Brossa – 07.04.2017 (rp91)

DIUMENGE – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Divendres passat vaig acudir a la presentaci贸 d’un nou espectacle que s’estrenar脿 despr茅s de setmana santa a La Seca, espai Brossa (concretament el dimecres dia 19 d’abril); es tracta de “DIUMENGE” un text de Joan Brossa, que ser脿 dirigida pel mateix director de La Seca, Hermann Bonn铆n i que tindr脿 com a protagonistes a 脌ngels Bassas, 脌lex Casanovas i Abel Folk.

Aquesta s’engloba dins de les activitats de l’Epicentre Brossa, que enguany ha organitzat la Fundaci贸 Brossa, juntament amb altres entitats del pa铆s com el TNC, el MACBA, l’Institut del Teatre i La Seca.

El que no sabia pr猫viament i va ser tota una sorpresa, 茅s que es va celebrar al mateix edifici que l’antiga seu de l’Espai Brossa, on va estar situada durant un per铆ode de 13 anys… i tenia una ra贸 important de qu猫 fos aix铆, perqu猫 precisament aquell dia es complien els 20 anys de la seva inauguraci贸. Un espai que nosaltres recordem amb molt afecte, perqu猫 es tractava d’un espai allargassat amb tan sols dues fileres d’espectadors i on podies viure el Teatre de ben d’aprop, mes que de qualsevol altre dels que despr茅s han anat sorgint a Barcelona.

Un edifici amb una enorme B tombada a sobre seu; va ser el mateix Brossa que va inaugurar aquell espai, tot tirant d’un cordonet d’un petit teatret dels germans Salvador; curiosament va n茅ixer amb un cicle de flamenc on va actuar Miguel Poveda quan encara no era massa conegut. Nosaltres recordem molt especialment una sessi贸 en qu猫 es va representar “La pata de mono”, un conte de terror sobrenatural escrit per W. W. Jacobs l’any 1902, que ens va impactar molt铆ssim.

Ara amb aquest “DIUMENGE”, Hermann Bonn铆n vol reafirmar novament la seva admiraci贸 per Brossa; es tracta d’una com猫dia amb referents surrealistes com per exemple els de Magritte, que Brossa la va escriure l’any 1964, sota l’atmosfera de la Barcelona dels “60”聽on Franco tenia una pres猫ncia molt important: els cinemes de barri, la r脿dio, les primeres televisions en blanc i negre i els noticiaris, els No-Dos, en els que la pres猫ncia del Caudillo Franco era una constant inaugurant pantans, desfilant sota pal路li en les processons del Corpus seguit dels cardenals i bisbes del moment i d’algunes unitats de la cavalleria “mora” de la falange.

Les obres de Brossa, potser no s贸n massa de car脿cter realista, per貌 sempre es basen en fets de gent senzilla i amb les seves viv猫ncies i tradicions. Fora del text del Joan Brossa, l’ambient sonor i les projeccions que acompanyen l’obra ens traslladaran a aquella Barcelona franquista.

Un sainet amb una hist貌ria molt senzilla, que potser vista des de l’actualitat pot semblar que es maltractava a la dona psicol貌gicament…. un matrimoni que sempre estan com a gat i gos, per貌 que en realitat no saben viure l’un sense l’altre i han de fer tot sempre junts.

Tant 脌lex Casanovas, que interpreta al MARIT, com Abel Folk, que interpreta a l’AMIC, han coincidit en destacar el simbolisme i surrealisme del text de Brossa, Casanovas afirma “Estic al muntatge per la confian莽a que li tinc a l’Hermann, despr茅s de llegir-me dos cops el text li vaig trucar per dir-li que s铆, per貌 tamb茅 li vaig dir que no havia ent猫s res.” Per la seva banda, Abel Folk destaca que no ho va entendre perqu猫 “el text no explica una hist貌ria sin贸 una situaci贸“.

Abel Folk, que es retroba amb l’Hermann Bonn铆n despr茅s d’haver estudiat a l’Institut del teatre quan ell dirigia la instituci贸, ha destacat el poc coneixement que tenim de Brossa malgrat que la ciutat estigui plena de llocs on la seva poesia visual est脿 molt visible, per貌 veiem aquests objectes que no identifiquem amb l’autor.

Ha estat casual, per貌 脌ngels Bassas ens ha fet adornar-nos de qu猫 els noms dels tres actors de l’obra comencen per “A”, una lletra que en Brossa evoca cont铆nuament en els seus poemes visuals i que aquesta producci贸 de “Diumenge” tindr脿 per triplicat.

Hi haur脿 lloc per les sorpreses a “DIUMENGE”, la unica que han volgut explicar de moment, 茅s que tant l’脌ngels Bassas com l’Abel Folk no nom茅s actuen sin贸 que interpreten alguna can莽贸, i potser fins i tot ballaran. Una obra que suggereix la vida d’aquests personatges i que s’ha de gaudir en la seva totalitat, sense voler entendre tot fil per randa. Brossa deia que NO escrivia “teatre”, sin贸 que escrivia “poesia esc猫nica”… i 茅s que segurament Brossa no escrivia per tothom, sin贸 per aquells que realment el volien llegir.

This slideshow requires JavaScript.

L’escenografia ser脿 molt senzilla amb espectadors a tres bandes i tamb茅 ens han anunciat que de ben segur es trencar脿 la quarta paret.

Aquesta proposta esc猫nica es podr脿 veure fins al 21 de maig, a La Seca espai Brossa.

Leave a Reply