– Roda de premsa – FIRA TÀRREGA – Bar El Velodromo – 06.04.2017 (rp90)

FIRA TÀRREGA – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Des de Donosti on estem passant uns dies de vacances, redactem algunes cròniques que encara teníem pendents de la setmana passada; … aquesta era una d’elles…

Dijous passat vàrem acudir l’Imma i jo, junts a la roda de premsa que van convocar al bar Velódromo, per presentar una petita part dels espectacles que podrem veure aquest setembre a la Fira de Tàrrega, a la que no pensem faltar a l’igual que la passada temporada, i ara encara menys perquè els dos tenim disponibilitat de temps per gaudir-ne.

Concretament es va presentar el programa “Suport a la Creació 2017“, dins del qual s’inclouen espectacles de 14 companyies nacionals i internacionals (Portugal, Xile i Uruguai), que realitzaran residències artístiques a Tàrrega per a preparar els seus projectes escènics, que posteriorment es presentaran a la 37a edició de FiraTàrrega 2017, del 7 al 10 de setembre.

A través d’aquest programa, la Fira té la voluntat de dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d’innovació en l’àmbit de les arts de carrer, així com aquells que continguin elements de participació activa per part de la ciutadania.

Anualment es fa una selecció de projectes i s’acorda un pla de residències; l’estructura de l’organització es posa al servei dels creadors, que fan una estada de treball a Tàrrega per donar forma i recorregut als seus espectacles. Aquest any s’han programat un total de 14 assajos oberts, on les companyies tenen l’oportunitat d’interactuar amb el públic.

Les 14 produccions d’enguany la conformen una selecció de disciplines molt diferents, des d’especialistes en circ, dansa o teatre fins a les arts visuals, on l’eix conductor serà la “participació”, i també la figura de la dona, la memòria històrica i la inclusió.

Quatre dels projectes seleccionats tenen una vinculació molt estreta amb el Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega, com és el cas d’Harinera (Te ganarás el pan con el sudor de tu frente) de la xilena Andrea Paz, en el que reflexiona sobre la responsabilitat col·lectiva i individual davant de situacions de canvi en el mercat immobiliari lucratiu.

Patricia Habchy, exalumna del Màster, presentarà The meeting point, una trobada entre un home cec i una dona a l’espai públic que, tot combinant dansa i música d’acordió, planteja com es poden minimitzar les dificultats i desmantellar els estereotips.

El col·lectiu escènic Eléctrico 28 on participa Alina Stockinger, també exalumna, està treballant amb Momentos estelares de la humanidad, que a partir del títol del llibre de Stefan Zweig, enceta una reflexió sobre la història, el poder i les obsessions humanes, que seran narrats a través d’auriculars.

Ferida, una creació conjunta de Rui Paixão, Catarina Campos, Alba Torres, Pau Masaló i Quim Giron és un projecte “site specific” basat en el treball conjunt de creadors catalans i portuguesos de diverses disciplines artístiques, sota la direcció de la portuguesa Julieta Aurora Santos, de la reconeguda companyia portuguesa Teatro do Mar.

Màtria (narrar el silenci) de la creadora Carla Rovira, una peça de teatre que va de la memòria privada a la memòria col·lectiva. A partir de l’afusellament d’un tiet avi el 1939 pel règim franquista i de la descoberta d’unes cartes personals, la Carla es qüestiona com encarar la memòria familiar en un estat forjat en l’oblit i també quin és el paper de la dona i de les mares en aquesta part silenciada i endolada de la història.

aXamor de mvmproduccions és una coproducció de FiraTàrrega i el Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro, dirigida per Txell Roda. Un espectacle de carrer que fa un reconeixement als referents dramàtics oblidats de la literatura del Siglo de Oro i que té l’objectiu de posar la dona al centre de l’escena.

La dona també ocupa un paper molt important al projecte de la creadora uruguaiana Valeria Píriz, que amb Diez de cada diez elabora una proposta participativa amb 10 actrius i 10 artistes per a centrar debat en la violència cap a la dona, la violència de gènere i la violència en la seva expressió més simple.

Pel que fa a les produccions internacionals, el programa Suport a la Creació es completa amb la companyia de dansa xilena La Licuadora, que presentarà Lúcidos, on utilitza principalment el cos en moviment, la improvisació i els efectes lumínics i sonors. Narracions abstractes de llum, color i ombra que apel·len els sentits i la percepció.

Rehistorización Presencial de l’uruguaiana Pamela Montenegro, un encàrrec específic de FiraTàrrega que vol fer una mirada crítica a l’explotació agrària del territori arran de la construcció del canal Segarra-Garrigues, que planteja una mirada respectuosa i d’inspiració humanística al territori.

Un dels propòsits de FiraTàrrega és recolzar i apostar per la creativitat escènica de joves companyies de Lleida. És el cas de la companyia Íntims Produccions, que després del seu èxit amb Wasted, espectacle sorgit del Programa Suport a la Creació 2015, es llença a la piscina escènica amb Pool (no water), un text de Mark Ravenhill, adaptat per Iván Morales i amb direcció de Marc Salicrú, Anna Serrano i Elena Martín. Una peça visceral i impactant que parla sobre la fragilitat de l’amistat, l’enveja, l’èxit i el significat de l’art en la vida dels creadors.

El lleidatà Ferran Orobitg presentarà Límits, un solo de teatre físic multidisciplinari on conflueixen el circ, la manipulació d’objectes, el moviment, el teatre, la música i el clown. Una història inspirada en el conte L’elefant encadenat de Jorge Bucay, plantejada com a metàfora dels marcs mentals que ens autoimposem i que ens impedeixen créixer com a persones.

La plataforma de creadors Kognitif, liderada per Arcadi Poch i la reconeguda i premiada artista d’street art Andrea Michaelsson – Btoy plantejaran Powerball, una intervenció pictòrica mural basada en la tècnica del stencil, acompanyada d’accions de parkour, moviment, música i spoken word.

La nova proposta de la companyia Moveo, Conseqüències, també treballa el tema de la hibridesa, amb un espectacle de moviment que trenca la distància entre el que mira i el que és mirat, entre el que viu i el que actua. L’espectador és convidat a emergir del seu estatus passiu i a executar el moviment, per a explorar tres qüestions principals.

FiraTàrrega es compromet també amb les companyies consolidades que aposten pel risc i d’altres disciplines, fora de la seva zona de confort habitual. Enguany ho farà amb Udul, de Los Galindos que, amb la incorporació d’Anna Pascual i Benet Jofré, afronten un exercici de recerca i redescobriment de les capacitats corporals i de confrontació emocional de l’individu.

Deixa un comentari