– Dansa/Teatre (229) – TRANSaccions. CONDE DE TORREFIEL. Escenas para una conversaci贸n … (馃悓馃悓) – Mercat de les Flors – Sala Pina Bausch – 01.04.2017

CONDE DE TORREFIEL. Escenas para una conversaci贸n聽despu茅s del visionado de una pel铆cula de Michael Haneke

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dins del cicle Transaccions que enguany han programat El Mercat de les Flors i la Sala Hiroshima, dissabte dia 2 vam assistir a aquesta proposta de El Conde de Torrefiel a la Sala Pina Bausch.

Formada per Pablo Gispert i Tanya Beyeler el 2010, el Conde de Torrefiel 茅s un projecte art铆stic en el qual conviuen literatura, arts pl脿stiques i coreografia. El Conde de Torrefiel forma part de l’equip art铆stic de la companyia de dansa La Veronal en la composici贸 textual i dramat煤rgica de les seves peces.

En aquesta proposta i a trav茅s de les hist貌ries i preocupacions de 12 joves europeus, l’espectacle pret茅n donar una visi贸 de la societat contempor脿nia, una societat que creuen perduda i sotmesa a una forma de feixisme quotidi脿; una reflexi贸 sobre el nostre dia a dia i una pregunta sobre quan som realment lliures en els nostres pensaments i en les nostres accions.

Amb un llenguatge a mig cam铆 entre la dansa i el teatre, la proposta compta amb una est猫tica visual i textual que potser quan va ser estrenada ja fa uns anys podria considerar-se potent. Dotze hist貌ries explicades amb ironia, de persones que amb desitjos sexuals “primitius” lluiten per mantenir les aparences. La diverg猫ncia constant entre el que desitgen fer, el que socialment han de fer i el que realment acaben fent.

Unes persones que en un moment donat s贸n conscients que viuen encotillats per un llegat hist貌ric, una educaci贸 i una religi贸, una submissi贸 total a unes normes de comportament que li s贸n alienes.

Uns textos que parlen obertament dels temes, sense tenir por de ferir sensibilitats amb les paraules, des d’una absoluta llibertat d’expressi贸 i amb certs tocs d’humor.

Podem llegir a la p脿gina web de la companyia que s贸n textos encaminats a provocar reaccions en qui els escolta, posant en dubte el sentit de la moralitat. Cap censura, “el text 茅s la columna vertebral de la pe莽a, el material pesat, la seva consist猫ncia i contund猫ncia. Els altres elements com la llum, el so i la mateixa acci贸 s贸n caixes de resson脿ncia, els altaveus de les idees que fluctuen en escena i que li atorguen la possibilitat de funcionar com a estructura dram脿tica

Els textos apareixen a la pantalla o s贸n pronunciats pels mateixos int猫rprets, d’esquena a nosaltres, sense cap mena de gest o interpretaci贸 que permeti llegir entre l铆nies. La for莽a de l’obra rau en tres mecanismes: l’alternan莽a entre narraci贸 i text projectat, el contrast entre all貌 que es diu i el moviment en escena i l’omnipres猫ncia de la m煤sica electr貌nica que ens reitera l’alienaci贸 i el feixisme.

Una proposta que potser en el seu dia va arribar a ser transgressora, com pretenen ser la majoria d’aquesta companyia, que juguen amb la posada en escena, la paraula i els “tempos” entre escenes i en els moviments.

Nosaltres la v脿rem trobar un p猫l antiquada, en el sentit de voler utilitzar recursos visuals, com 茅s el cas del penis que “s’excita” en viu i en directe a l’espai esc猫nic, que potser en una altra 猫poca a un sector de p煤blic li causaria una certa incomoditat, per貌 que vist en l’actualitat no aporta res a l’espectacle. A nosaltres en conjunt ens va decebre for莽a, potser perqu猫 esper脿vem molt m茅s d’ells.

Malgrat tot v脿rem passar una estona divertida, que ja 茅s molt.

Idea i direcci贸n: El Conde de Torrefiel
Text i dramat煤rgia: Pablo Gisbert
Int猫rprets: David Mallols, Isaac Forteza, Quim Bigas, Mario Pons-Maci脿, Tanya Beyeler
Disseny llums: Marcela Prado / Cap t猫cnic: Isaac Torres / So: Rebecca Praga / Fotos: Mara Arteaga, Edu P茅rez
Durada: 60 minuts

Deixa un comentari