– Teatre (227) – BARBES DE BALENA (🐌🐌🐌🐌) – El Maldà – 30.03.2017

BARBES DE BALENA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

La setmana passada va ser una mica complicada per poder assistir al Teatre amb l’Imma, com de fet estem acostumats sempre a fer-ho; ella estava vivint la seva darrera setmana de feina, prèvia a la seva prejubilació; setmana d’acomiadaments dels companys de feina i amb alguns sopars. Estic convençut que aquesta proposta de BARBES DE BALENA li hauria agradat molt especialment, perquè tracta d’una manera molt peculiar i divertida, dels entrebancs que ha patit la dona a la nostra societat i en molts aspectes d’una lluita social semblant a la que ella ha hagut d’enfrontar-se durant 45 anys de professió, en l’empresa privada.

Un recorregut per la vida de la doctora Dolors Aleu i Riera (1857-1913), la primera dona llicenciada en medicina a Catalunya i a l’estat espanyol. La seva va ser una carrera plena d’obstacles, que va anar superant, per exercir una professió aleshores vetada a les dones. A partir de la seva figura, fem memòria de les nostres àvies, besàvies…, i reflexionem sobre les dones d’avui en dia, sobre nosaltres. Elles portaven cotilla, i nosaltres? Ens hem tret realment les cotilles reals i figurades que ens constrenyen?

L’Imma, salvant les distàncies, va ser una de les primeres dones d’estudiar a la Universitat d’Econòmiques, als anys 70 del segle passat, l’especialitat d’actuari, fent la carrera tota sola rodejada dels seus companys, tots ells homes. Ella ha patit també durant la major part de la seva vida professional, les “cotilles” que la societat ha implementat perquè la dona no pugui arribar amb facilitat als càrrecs més alts de la direcció en les empreses; malgrat tot, no es pot queixar del que ha aconseguit i del lloc on ha arribat professionalment.

Una proposta que és una mena de còctel, que barreja el Teatre, amb la música i cançons en directe, i que en alguns moments també utilitza altres branques de les Arts Escèniques, com la dansa. Quatre actrius a la nostra vista “encotillades”, fan un repàs per un món on es considerava (… i malauradament encara es considera) la dona molt inferior a l’home, i ho fa durant els últims 150 anys de la nostra societat.

Un magnífic text d’Anna Maria Ricart, molt treballat, que parteix de la vida de la doctora Dolors Aleu, protagonitzat per aquestes quatre actrius que encarnen diferents papers, amb els seus diàlegs parlats, però també amb cançons que elles mateixes interpreten a diferents veus, sense trampa ni cartó, molt a prop nostre en la petita Sala de El Maldà; unes veus que deu ni do, que molts espectacles Musicals voldrien. Són Núria Cuyàs, Laura López, Anna Romaní i Ariadna Cabiró, aquesta última també interpreta la música al piano, la música que ella mateixa ha creat per l’espectacle.

BARBES DE BALENA ens parla de l’encotillament de les dones de finals del segle XIX, però que traspassa aquella època i arriba amb claredat als nostres dies, per forçar-nos a fer una reflexió, sobre si tot allò ja ha passat o en realitat encara queda molt per polir, en la nostra societat de clar to masclista.

Una posada en escena molt fresca, divertida i diferent de tot allò que veiem normalment als Teatres, plena de metàfores i simbolismes, excel·lentment dirigida per Mònica Bofill.

A més a més, vaig tenir l’enorme sort de coincidir amb la nit del col·loqui posterior a la funció, que comptava amb la presència d’Agnès Garcia Ventura, historiadora i també música, però sobretot especialista en estudis de gènere. Va estar molt, però que molt interessant. Per sort se’m va acudir gravar el so d’aquella xerrada, que ara us puc deixar per si us bé de gust escoltar-lo.

Creieu-me …. paga la pena !!!

Dramatúrgia: Anna Maria Ricart
Direcció: Mònica Bofill
Composició musical: Ariadna Cabiró
Coreografia: Anna Romaní
Intèrprets: Ariadna Cabiró, Núria Cuyàs, Laura López i Anna Romaní/ Anna Rosell
Escenografia i vestuari: Maria Albadalejo // Fotografia: Núria Gámiz i Raimon Cabiró // Il·luminació: Laura Clos “Closca” // Producció: Marina Marcos // Estudiant en pràctiques: Laura Solé
Idioma: Català – duració: 70 minuts

2 pensaments a “– Teatre (227) – BARBES DE BALENA (🐌🐌🐌🐌) – El Maldà – 30.03.2017

  1. Imma C.

    Barbes de balena ha vingut a Tona, i el públic molt content amb un espectacle fresc, divertit, fent història i treint-se cotilles.
    Bona coordinació de totes les històries que acaben sent una; LA DONA i tot el que pot fer si té les seves oportunitats.
    Una dramatúrgia i una direcció coordinada, delicada, poètica, plena d´uns significats potents. Peixos i dones.
    Aquí no hi falten DONES, començant per les excel.lents actrius, dramaturga, directora.

    A veure si volta i volta i pot tornar a Bcn.

    Respon
    1. Miquel Gascon

      Moltes gràcies per recordar-te sempre de deixar el teu comentari, quan per fi pots veure una proposta que des d’aquí hem recomanat. Barbes de Balena és una petita joia que mereix una llarga vida.

      Respon

Deixa un comentari