– Roda de premsa – BOSCOS – Teatre de la Biblioteca de Catalunya (rp81) – 21.03.2017

BOSCOS – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Ahir dimarts vaig assistir a la presentaci贸 d’una de les propostes esc猫niques m茅s esperades d’aquesta temporada; es tracta de BOSCOS, la tercera part de la tetralogia “La sang de les promeses” escrita per Wajdi Mouawad.

A la taula presidencial el director de l’espectacle Oriol Broggi, acompanyat per Aniol Rafel, editor d’Edicions del Periscopi, ja que en ocasi贸 de l’estrena de BOSCOS es posar脿 a la venda el llibre que recull les 4 obres de “La sang de les promeses”…. Litoral, Incendis, Boscos i Cels. Est脿 tamb茅 present bona part de l’equip art铆stic: M脿rcia Cister贸, Cristina Genebat, Marissa Josa, Clara de Ramon, Xavi Ricart, Marc Rius, Xavi Ruano, Sergi Torrecilla.

Oriol Broggi ens facilita un parell o tres de dades per tal que veiem l’enorme esfor莽 que ha representat aixecar aquest projecte: 11 actors que interpreten m茅s de 40 personatges…… i quasi 4 hores de representaci贸, que ens assegura no t茅 perqu猫 espantar a ning煤, perqu猫 passa molt f脿cilment i potser quan acabi la representaci贸, alguns espectadors els agradaria que dures encara una hora m茅s.

Afirma que 茅s una obra molt, molt gran, segurament l’obra mestre de Mouawad. Un text que no 茅s f脿cil ni pels mateixos actors, per貌 assegura que ser脿 molt entenedor pels espectadors un cop posat a escena i confien que sigui entenedor amb facilitat; tant 茅s aix铆 que en un principi havien pensat a fer un petit resum per entregar als espectadors a l’entrada a la Sala, per貌 finalment ha estat descartada, perqu猫 veient el resultat, els canvis d’猫poca i de personatges s’ent茅n perfectament, ajudats per una il路luminaci贸 molt treballada i un acurat vestuari dels actors.

Tamb茅 afirma que per l’escriptor Wajdi Mouawad, la paraula 茅s molt important i que les construccions d’algunes frases amb poques paraules, l’han provocat fins i tot tanta emoci贸 que ha arribat a plorar. De broma diu que 茅s impossible resumir en un tuit, el que representa aquest text de BOSCOS.

BOSCOS聽es remunta a les fonts d’esquerdes humanes, 铆ntimes, familiars i hist貌riques a partir d’un recorregut pels fets m茅s impactants del segle XX. En tra莽ar la hist貌ria dels seus or铆gens, la Loup obre una porta que la conduir脿 al fons d’un abisme, perqu猫 all脿 es troba la mem貌ria de la seva sang: una seq眉猫ncia dolorosa d’amors impossible, que va d鈥橭dette a H茅l猫ne, i a Leonie, a Ludivine, a Sarah, a Luce i finalment a Aim茅e, la seva mare.聽Un recorregut al llarg de les commocions聽hist貌riques聽de l鈥橢uropa del segle XX a trav茅s dels destins entrella莽ats d’aquestes dones lligades per la sang, passant per les dues guerres mundials,聽que van determinar el futur de moltes vides i van deixar una empremta聽que arriba fins a l’actualitat.聽

Tant el director com聽la traductora i actriu, Cristina Genebat afirmen que:聽“A priori, pot semblar un text inversemblant, per貌 Mouawad 茅s molt teatral i l’argument est脿 al servei dels actors, actrius i decisions art铆stiques que fan que s’entengui el pas del temps, els conflictes i de les diferents generacions.”

Per a tot l’equip, ha resultat un proc茅s d’assaig molt intens i per aquest motiu s’ha volgut fer un seguiment especial a partir de fotografies de l’artista-fot貌grafa Roser Blanch que s’editaran en un petit llibret.

Broggi afirma que hi ha quelcom amb els textos de Wajdi que sembla que estiguin inacabats i aix貌 fa que durant el proc茅s d’assaig t’adonis聽que el text est脿 viu.

Clara de Ramon, la m茅s jove del repartiment, explica com l’Oriol els ha incitat a fer un pas endavant, a fer un salt al buit i a posar-se al l铆mit, ja que aquesta hist貌ria ho requeria. Xavier Ricart, ha afegit que 茅s de gran dificultat deixar-se portar i deixar l’actor de banda per transformar-se en un mer transmissor per enfrontar-se aquesta obra magna i que arribi a l’espectador amb la m脿xima netedat amb qu猫 Mouawad explica la hist貌ria.

Per acabar, l’Oriol 聽ha afirmat que la Perla 29 segueix valenta i amb ganes de seguir treballant amb hist貌ries colpidores i complexes i que ben aviat es comen莽aran els assajos de Bodas de Sangre, l’煤ltima producci贸 d’aquesta temporada.

BOSCOS s’estrenar脿 dimecres 29 de mar莽 al Teatre de la Biblioteca de Catalunya.

Com aix貌 煤nicament 茅s un petit resum, els que vulgueu saber m茅s del que es va parlar a la roda de premsa, podeu escoltar l’脿udio que us facilito a continuaci贸…

Leave a Reply