– Roda de premsa – BOSCOS – Teatre de la Biblioteca de Catalunya (rp81) – 21.03.2017

BOSCOS – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Ahir dimarts vaig assistir a la presentació d’una de les propostes escèniques més esperades d’aquesta temporada; es tracta de BOSCOS, la tercera part de la tetralogia “La sang de les promeses” escrita per Wajdi Mouawad.

A la taula presidencial el director de l’espectacle Oriol Broggi, acompanyat per Aniol Rafel, editor d’Edicions del Periscopi, ja que en ocasió de l’estrena de BOSCOS es posarà a la venda el llibre que recull les 4 obres de “La sang de les promeses”…. Litoral, Incendis, Boscos i Cels. Està també present bona part de l’equip artístic: Màrcia Cisteró, Cristina Genebat, Marissa Josa, Clara de Ramon, Xavi Ricart, Marc Rius, Xavi Ruano, Sergi Torrecilla.

Oriol Broggi ens facilita un parell o tres de dades per tal que veiem l’enorme esforç que ha representat aixecar aquest projecte: 11 actors que interpreten més de 40 personatges…… i quasi 4 hores de representació, que ens assegura no té perquè espantar a ningú, perquè passa molt fàcilment i potser quan acabi la representació, alguns espectadors els agradaria que dures encara una hora més.

Afirma que és una obra molt, molt gran, segurament l’obra mestre de Mouawad. Un text que no és fàcil ni pels mateixos actors, però assegura que serà molt entenedor pels espectadors un cop posat a escena i confien que sigui entenedor amb facilitat; tant és així que en un principi havien pensat a fer un petit resum per entregar als espectadors a l’entrada a la Sala, però finalment ha estat descartada, perquè veient el resultat, els canvis d’època i de personatges s’entén perfectament, ajudats per una il·luminació molt treballada i un acurat vestuari dels actors.

També afirma que per l’escriptor Wajdi Mouawad, la paraula és molt important i que les construccions d’algunes frases amb poques paraules, l’han provocat fins i tot tanta emoció que ha arribat a plorar. De broma diu que és impossible resumir en un tuit, el que representa aquest text de BOSCOS.

BOSCOS es remunta a les fonts d’esquerdes humanes, íntimes, familiars i històriques a partir d’un recorregut pels fets més impactants del segle XX. En traçar la història dels seus orígens, la Loup obre una porta que la conduirà al fons d’un abisme, perquè allà es troba la memòria de la seva sang: una seqüència dolorosa d’amors impossible, que va d’Odette a Hélène, i a Leonie, a Ludivine, a Sarah, a Luce i finalment a Aimée, la seva mare. Un recorregut al llarg de les commocions històriques de l’Europa del segle XX a través dels destins entrellaçats d’aquestes dones lligades per la sang, passant per les dues guerres mundials, que van determinar el futur de moltes vides i van deixar una empremta que arriba fins a l’actualitat. 

Tant el director com la traductora i actriu, Cristina Genebat afirmen que: “A priori, pot semblar un text inversemblant, però Mouawad és molt teatral i l’argument està al servei dels actors, actrius i decisions artístiques que fan que s’entengui el pas del temps, els conflictes i de les diferents generacions.”

Per a tot l’equip, ha resultat un procés d’assaig molt intens i per aquest motiu s’ha volgut fer un seguiment especial a partir de fotografies de l’artista-fotògrafa Roser Blanch que s’editaran en un petit llibret.

Broggi afirma que hi ha quelcom amb els textos de Wajdi que sembla que estiguin inacabats i això fa que durant el procés d’assaig t’adonis que el text està viu.

Clara de Ramon, la més jove del repartiment, explica com l’Oriol els ha incitat a fer un pas endavant, a fer un salt al buit i a posar-se al límit, ja que aquesta història ho requeria. Xavier Ricart, ha afegit que és de gran dificultat deixar-se portar i deixar l’actor de banda per transformar-se en un mer transmissor per enfrontar-se aquesta obra magna i que arribi a l’espectador amb la màxima netedat amb què Mouawad explica la història.

Per acabar, l’Oriol  ha afirmat que la Perla 29 segueix valenta i amb ganes de seguir treballant amb històries colpidores i complexes i que ben aviat es començaran els assajos de Bodas de Sangre, l’última producció d’aquesta temporada.

BOSCOS s’estrenarà dimecres 29 de març al Teatre de la Biblioteca de Catalunya.

Com això únicament és un petit resum, els que vulgueu saber més del que es va parlar a la roda de premsa, podeu escoltar l’àudio que us facilito a continuació…

Deixa un comentari