– Teatre (214) – MARY FRANKENSTEIN SHELLEY (馃悓+馃悮) Sala F猫nix – 19.03.2017

MARY FRANKENSTEIN SHELLEY

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ja fa temps que esper脿vem amb ganes el resultat d’aquesta proposta que s’ha aixecat amb un projecte de Verkami i amb una gran il路lusi贸 per part de tot l’equip que l’ha dut a terme.聽

Nosaltres hi vam col路laborar, perqu猫 creiem en la feina d’aquesta petita sala que aposta per donar oportunitats a petites produccions i per la creaci贸 de noves propostes. 脡s cert que el tema de Frankestein a priori no ens interessava massa i segurament aix貌 ha influ茂t en la nostra valoraci贸 final.

No volem desmer猫ixer en absolut la feina de creaci贸 i l’esfor莽 impl铆cit que comporta tot plegat, per貌 no podem deixar de fer una valoraci贸 segons les nostres percepcions.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

En el programa de m脿 indiquen:

V铆ctor Frankenstein es passeja per la ment de Mary Shelley, observant a trav茅s de l’esperp猫ntic mirall de la paternitat cient铆fica i liter脿ria.
Encara no ha estat publicat, per貌 es gesta a l’interior de l’autora anglesa una monstruosa creaci贸 composada per records, culpa, solitud, sang i mort.
Un relat fant脿stic i grotesc a 4 veus.
Un relat que camina entre la por i el perd贸, entre la desesperaci贸 i el somriure, entre la incredulitat i el desig, entre l’humor i la lluita contra els nostres propis monstres.

Frankenstein o el modern Prometeu” 茅s una obra liter脿ria de l’escriptora anglesa Mary Shelley publicat en 1818, i emmarcat en l’anomenada novel路la g貌tica. El text planteja el tema de la moralitat en el camp de la creaci贸 m猫dica i la ci猫ncia, … i la seva relaci贸 amb D茅u. Est脿 considerat com un dels primers textos de la ci猫ncia-ficci贸.

Felipe Cabezas ha volgut encaixar en aquesta proposta, d’una banda la biografia de l’autora Mary Shelley, des del moment del seu naixement fins que va comen莽ar a crear la seva novel路la, i d’altra banda la mateixa novel路la amb la creaci贸 del monstre.

Amb un format de cabaret i de com猫dia, les dues hist貌ries s’alternen i les tres actrius han d’anar interpretant diferents personatges; tamb茅 ho fa Felipe Cabezas, que actua com a mestre de cerim貌nies, i alterna tamb茅 el paper de Lord Byron i el del mateix monstre que va crear Victor Frankestein, amb la utilitzaci贸 d’un titella.

Descobrim la figura de Mary Shelley i com l’autor d’aquest text indaga en el seu entorn per esbrinar el proc茅s mental i l’experi猫ncia vital, que va portar a una noia de vint-i-un anys a escriure una novel路la com la de Frankenstein. Una noia turmentada que va aprendre a llegir i escriure sobre la tomba de la seva mare i vivia al costat d’un cementiri. Els seus malsons i la seva soledat van donar origen al personatge del seu llibre.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Un gran desplegament de recursos que s’han volgut encabir potser massa a la for莽a en la mateixa proposta, … teatre de text, titelles, commedia dell’arte i m煤sica en directe de la m脿 de Joange (Joan Gerard) i potser un excessiu聽moviment esc猫nic que fa que la petita sala es quedi encara m茅s petita i on fins i tot les actrius ens han de recol路locar els peus per no entorpir el pas de la llitera.

Alba Valldaura (memorable record de IAIA聽en aquesta mateixa sala), Elena Visus i Aleyda Puerto creiem que acaben una mica perdudes entre els diferents papers que han d鈥檌nterpretar i sobretot ens acaben perdent a nosaltres, que finalment no sabem si veiem a la mare o la germanastra, el marit o 鈥..

Una acurada feina amb la il路luminaci贸 que aconsegueix una atmosfera claustrof貌bica i morbosa de llums i ombres que contrasta, i molt, amb el caire de cabaret que en principi hem cregut que se li volia donar a la proposta.

Una proposta amb la que malauradament no hem pogut connectar gaireb茅 en cap moment i que en la nostra modesta opini贸, necessitava encara un temps de maduraci贸. Pel nostre gust, s’ha volgut encabir massa temes i massa arts esc猫niques diferents, en aquesta producci贸 (i en poca estona de temps), la qual cosa, almenys a nosaltres ens ha provocat molta confusi贸 …. i encara ens ho ha acabat d’espatllar m茅s, l’aire d’un pret猫s vodevil amb una comicitat amb la qual no ha hagut manera de connectar.

Malgrat tot, creiem que hem de continuar apostant per la feina d’aquesta sala que considerem que forma part important de l’entramat teatral de Barcelona.

Escrit i dirigit : Felipe Cabezas
Int猫rprets:Alba Valldaura, Elena Visus, Aleyda Puerto i Felipe Cabezas
M煤sica en viu: Joange
Assessor literari: Xavi Quero \ Dibuixos:Tareq Salha i Wahab Zeglache \ Construcci贸 de titella: Vud煤 Teatro \ Vestuari: Isabella Pintani i Elena Visus \ Disseny llums: Felipe Cabezas \ T猫cnic llums i videoprojeccions: David Noms \ V铆deos: 3LEMENTS \ Disseny gr脿fic: Isabella Pintani \ Fotos: http://www.geniabadano.com
Producci贸: Sala F猫nix
Idioma: castell脿
Durada: 75 minuts

2 pensaments a “– Teatre (214) – MARY FRANKENSTEIN SHELLEY (馃悓+馃悮) Sala F猫nix – 19.03.2017

 1. Imma C.

  Divendres passat arribem a la Sala F猫nix al c.de la Riereta, com sempre ens vam perdre, per貌 arribem i les entrades exhaurides, despr茅s de la funci贸 hi havia col.loqui.
  Una alegria sabsaber que la sala est脿 plena.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Doncs si, nosaltres tamb茅 ens alegrem que la Sala F猫nix tingui sovint l’aforament ple amb aquesta proposta. Malgrat que a nosaltres no ens ha acabat de fer el pes, els seus propietaris es mereixen que sigui una sala coneguda a la ciutat.

   Respon

Deixa un comentari