– Teatre (208) – FAIRFLY (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 15.03.2017

FAIRFLY

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

La Calòrica és una companyia de teatre creada l’any 2010 per un grup de llicenciats de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Després de “Sobre el fenomen de les feines de merda” i “el Profeta” aquesta és la tercera i última participació de la companyia dintre del Cicle de Companyies Independents en Residència del Teatre Tantarantana,  EL CICLÓ.

Nosaltres també hem pogut veure i gaudir de dues produccions més de la companyia, “Bluf” que vam veure a la Sala Beckett l’any 2015 i “La Nau dels Bojos” al Mercat de les Flors en 2013.

FAIRFLY, i sempre segons el nostre punt de vista, es tracta d’una de les millors propostes que hem vist aquesta temporada, i en portem unes quantes; això encara té més valor, quan pensem que estem parlant d’un tipus de teatre de petit format i sense el pressupost amb què conten altres produccions de grans Teatres,

Fairfly és un espectacle sobre la bombolla de l’emprenedoria i sobre la distància entre allò que ens proposem i allò que acabem fent cada vegada que comencem un projecte col·lectiu.

Quatre amics, dues parelles, treballen a la mateixa empresa i s’enfronten a la decisió de l’obertura d’un ERE que segurament els afectarà. Estan reunits intentant trobar una resposta contundent per defensar els seus drets. La conversa va derivant i es plantegen crear la seva pròpia empresa. La primera idea és lluitar per defensar els seus llocs de feina, és clar. Però de quina manera? I de què servirà? Realment val la pena lluitar per aquesta feina que tenen? Volen canviar el món.

Joan Yago, autor habitual dels textos de la companyia, ha escrit un text que vol ser una denúncia contra un sistema que fomenta l’emprenedoria, com una forma de resoldre els problemes derivats de la gestió econòmica de les empreses i les enormes xifres d’atur. Mentre les empreses tenen llibertat per realitzar acomiadaments i retallar els drets dels treballadors s’impulsen campanyes d’ajuts als emprenedors que no deixen de ser trampes parades pel mateix sistema.

Una comèdia que deriva irremeiablement al drama amb un ritme frenètic i una posada en escena molt propera. Un text que aconsegueix mantenir l’interès fins al final i amb una profunda càrrega de profunditat que ens ha d’ajudar a reflexionar sobre el món ideal de l’emprenedoria, els somnis i els ideals que rapidament queden sotmesos a una realitat competitiva. Uns diàlegs molt divertits amb unes genials interpretacions de Queralt Casasayas, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher i Vanessa Segura i la direcció valenta del Israel Solà.

Són quatre persones joves que a partir d’una idea innovadora i moltes ganes de lluitar posen en marxa el seu propi negoci, tímidament al començament, amb molt esforç i dedicació que els acabarà abocant a l’èxit i a l’ambició. Deixaran en el camí les seves finalitats socials i les seves ganes de canviar el món. També deixaran en el camí la seva amistat i les relacions personals es ressentiran.

La trama juga amb el temps sense canvis d’escena ni talls a les interpretacions, comencen 4 amics que es transformen en emprenedors, passant a ser empresaris i acaben enemistats en una evolució sense pausa. En un no res han passat cinc anys.

El públic està distribuït a quatre bandes però la direcció és tan acurada que els personatges van rotant de posició al voltant de la taula i així podem contemplar les expressions de tots quatre, ja que en alguns moments ens donen l’esquena. Personalitats diferents, en les que ens podem veure reflectits, el que arrisca o el que té por d’arriscar, el que té dots de direcció i el que ha nascut per obeir, el que parla i el que no opina …

Una proposta rodona en tots els aspectes, començant per un magnífic text, en el que ens mostra la cara amable en fer-nos riure, però que al mateix temps ens fa patir, en una mena de pujades i baixades, semblants a les d’una muntanya russa, que ens porta allà on vol, sense que ens adonem en el breu temps de 80 minuts. Una proposta rodona també per una acurada direcció i unes extraordinaries interpretacions, que els actors ens mostren de ben a prop i que passen per un munt de registres diferents.

En resum, una proposta divertida i engrescadora, amb un profund substrat reivindicatiu, que ens confirma que hem de continuar donant suport, des del nostre espai, als projectes futurs d’aquesta companyia.

Dramatúrgia: Joan Yago
Direcció: Israel Solà
Intérprets: Queralt Casasayas, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher i Vanessa Segura
Escenografia, vestuari i il·luminació: Albert Pascual \ Cançó Fairfly: Ona Pla i José Sanchez-Rico \ Vídeo: Mash-Mellow Crew \ Fotografies: Anna Fàbregas \ Alumne en pràctiques: Abel Montes \ Disseny Gràfic: Albert Pascual
Idioma: català
Durada: 80 minuts

Un pensament a “– Teatre (208) – FAIRFLY (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 15.03.2017

 1. Imma C.

  FAirfly sí que ha voltat i voltat.
  I avui a Roda de Ter hem vist un text ferm, fresc, ben lligat, més actual impossible. La tònica en tot moment. Grans interpretacions
  Els emprenedors i les trampes de la indústria.
  Llarga vida a La Calòrica, grans emprenedors!!!!

  Respon

Deixa un comentari