– Teatre (205) – YERMA (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Akad猫mia – 08.03.2017

YERMA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Una col路laboraci贸 de Projecte Ingenu i el teatre Akad猫mia, que, tal com va comentar la directora del teatre a la roda de premsa culmina una fita present a la filosofia del teatre, propiciant sinergies d’intercanvi amb companyies de creaci贸 recent.

En aquella roda de premsa es va arribar a parlar de la m铆tica representaci贸 de la N煤ria Espert d’aquesta obra al Teatre Coliseum l’any 1973. Nosaltres els Voltaires hi 茅rem i malgrat que recordem poca cosa m茅s que una posada en escena molt agosarada, realitzada sobre una mena de xarxa, el que si recordem, 茅s que ens va impactar molt铆ssim. Marc Chornet, va comentar que ell encara no havia nascut, la qual cosa em va fer notar massa el pas dels anys.

Despr茅s del gran encert amb la versi贸 de Romeu i Julieta presentada la temporada passada a la Seca i la no tan encertada (sempre des del nostre punt de vista) Top Girls presentada en aquesta mateixa sala, tornen a encertar-la amb aquesta revisi贸 del cl脿ssic de Federico Garcia Lorca.

Marc Chornet dirigeix la trag猫dia amorosa de Yerma en una adaptaci贸 que ha fet ell mateix a quatre mans amb l’Anna Maria Ricart. Una versi贸 contemporaneizada que vol constatar la vig猫ncia d’un text escrit en 1934, un parell d’anys abans de l鈥檈sclat de la guerra civil espanyola.聽

Aquesta obra, juntament amb 鈥淟a casa de Bernarda Alba鈥(1936)i 鈥淏odas de sangre鈥 (1933) conformen l鈥檃nomenada trilogia lorquiana, una trilogia on Lorca mostra la disconformitat amb les normes socials del seu temps, i, on els seus personatges tenen una gran necessitat de realitzaci贸 personal, per貌 no aconsegueixen els seus desitjos perqu猫 s’ho impedeixen la mort, el temps o les mateixes convencions socials.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

La relaci贸 entre Yerma i el seu marit es va corcant paulatinament perqu猫, malgrat desitjar-ho amb delit, ella no aconsegueix quedar-se embarassada. La vida passa i la tristor s鈥檃podera de Yerma: la nost脿lgia d鈥檜n possible amor d鈥檃dolesc猫ncia que mai va esdevenir-se, el desenc铆s de les amistats que s鈥檃llunyen pels fills, la p猫rdua de la joventut i la llar conjugal que esdev茅 una aut猫ntica pres贸. Un retrat cru dels nivells m茅s privats de la nostra societat on s鈥檈sdevenen les trag猫dies m茅s reals, la trag猫dia 铆ntima de Yerma, la trag猫dia de no poder desenganxar-se del propi cos. Una posada en escena contempor脿nia, que reflexiona sobre la fecunditat dels nostres temps.

El plantejament inicial d’en Marc era el d’abordar Lorca des de la perspectiva d’una generaci贸 que ja ha nascut en la democr脿cia i que, per tant, no t茅 records “viscuts” de l’猫poca franquista. D’inici tenia la necessitat d’eliminar gran part de la c脿rrega simb貌lica de l’猫poca. Estava doncs davant d鈥檜n cl脿ssic que s鈥檋avia de versionar i actualitzar. I aix铆 ho va enfrontar amb l鈥橝nna Maria Ricart.

鈥淗aur铆em de ser capa莽os d’imaginar-la caminant entre nosaltres, responent amb les seves paraules els nostres dubtes, pors, incerteses … La seva actitud ens molestaria tant com ens atrauria: a vegades la trobar铆em reaccion脿ria, altres cops massa moderna. Ens l’estimar铆em i l’odiar铆em a la vegada鈥.

Ha volgut conservar l’ambient rural i han constru茂t una escenografia, de la m脿 de Laura Clos, i una posada en escena que podr铆em qualificar de m脿gica i absolutament encertada. Els espectadors, a tres bandes, observem un terra de diferents cer脿miques que assenyalen diferents habitacions, un llit i un v脿ter al mig de l’escenari …al voltant la terra erma. Yerma (Alba Jos茅) i el seu marit Juan (Mart铆 Salvat) viuen el seu matrimoni asfixiats per la constant vigil脿ncia dels habitants de l’entorn i el desig irrefrenable d’ella, de quedar embarassada.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

El camp s’omple de ceps que ens mostren el pas del temps amb el naixement de les fulles i els fruits, un pas del temps que va ofegant la vida de la protagonista en un constant contrast entre la vida que germina al seu voltant i la seva esterilitat. Entre el m贸n exterior i el seu m贸n interior. Les convencions socials obliguen a Yerma a viure tancada en el seu particular mon mentre el seu marit se n’ocupa dels camps, dels pomers i de les ovelles que acaba comprant. Ell, aparentment no necessita res m茅s.

En una societat on mitologia, poesia i realitat s’entrellacen, Yerma 茅s, en paraules del mateix Lorca, “la imatge de la fecunditat castigada per l’esterilitat“. T茅 les eines per poder ser feli莽, per貌 la seva insatisfacci贸 no li permet.

“I el neguit. El neguit permanent que ens ho governa tot, el neguit que no marxa, que tot ho devora sense quedar-se mai saciat”.

“I a poc a poc, Yerma ens resulta molt propera. Molt endins de nosaltres viu Yerma. Una Yerma que t茅 la nostra edat, que lluita per les mateixes il路lusions que tots nosaltres, dia a dia, que s’avergonyeix de les mateixes pors ….”

I un dubte … Gros. Enorme. Estem nosaltres secs? Est脿 sec el m贸n on vivim? Existeix encara una remota possibilitat de convertir en fecund el nostre lloc i temps? I si existeix… Sabem estimar prou b茅 com per a fer que res bo germini?

Amb aquestes paraules i d’altres que no transcrivim, i que figuren en el programa de m脿, Marc Chornet reflecteix a la perfecci贸 el que ens ha transm猫s la proposta. Sincerament, bravo!

Una il路luminaci贸 genial, obra de David Bofarull, i l’encertada m煤sica de Miquel G. Font reforcen i acompanyen unes extraordin脿ries interpretacions de tots els protagonistes, Alba Jos茅, Mart铆 Salvat, Xavier Torra, Ariadna F铆gols, Isabel Soriano, Roser T脿pias i Cristina L贸pez.

En acabar va tenir lloc una interessant xerrada amb Mar铆a Jos茅 Ragu茅 de Recomana.cat i l’equip art铆stic.

I com a cloenda l’enorme alegria de la “remuntada” del Bar莽a. Nit rodona.

Autor: Federico Garc铆a Lorca
Adaptaci贸: Marc Chornet i Anna Maria Ricart
Direcci贸: Marc Chornet Artells
Ajudant de direcci贸: Anna Maria Ricart
Repartiment: Yerma 鈥 Alba Jos茅 \ Juan 鈥 Mart铆 Salvat \ V铆ctor 鈥 Xavier Torra \ Mar铆a 鈥 Ariadna F铆gols \ Vieja 鈥 Isabel Soriano \ Muchacha 鈥 Roser T脿pias \ Muchacha 鈥 Cristina L贸pez
Disseny d鈥檈spai: Laura Clos 鈥楥losca鈥 \ Disseny de vestuari i caracteritzaci贸: Marta Rafa \ Disseny d鈥檌l路luminaci贸: David Bofarull \ M煤sica Original i assessoria de moviment: Miquel G. Font \ Producci贸 executiva: Neus P脿mies \ Fotografia: David Ruano \ V铆deo i edici贸: Carlos Escrig
Idioma: castell脿
Durada: 1 hora i 30 minuts

2 pensaments a “– Teatre (205) – YERMA (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Akad猫mia – 08.03.2017

  1. Imma C.

    Avui hem vist YERMA i 茅s tot el que diueu una escenografia propera a l麓espectador i que atrapa com tamb茅 la interpretaci贸 dels actors i l麓adaptaci贸 als nostres dies, pel vestuari, d麓un cl脿ssic lorqui脿 com YERMA.
    Molt contents, ens ha passat com qui no vol la cosa, una Yerma que es va corsecant, en fi cap al Teatre Akad猫mia a veure teatre del bo de deb貌.

    Respon

Deixa un comentari