– Roda de premsa – Cicle LA REVOLUCIÓ DELS GÈNERES – Sala Beckett (rp77) – 08.03.2017

Cicle LA REVOLUCIÓ DELS GÈNERES – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Ahir dimecres vaig poder assistir a la Sala Beckett, a una roda de premsa en la que no es presentava un sol espectacle, sinó un cicle sencer de conferències i tallers al voltant de LA REVOLUCIÓ DELS GÈNERES, que durarà 4 setmanes i en el que com a complement, també s’inclouen 3 propostes escèniques, dues que ja s’han pogut veure a diferents llocs de Catalunya i una de nova creació, producció de la mateixa Sala Beckett.

D’aquesta manera, la Sala del Poblenou vol promoure una reflexió i un debat que posi en evidència els esquemes i models culturals d’un món eminentment masculí i patriarcal.

La presentació del cicle ens el presenten el director de la Sala Beckett, Toni Casares i la responsable del cicle Laia Grau. Per altra banda també estan presents Mercè Sarrias, l’actriu Rosa Renom, Clara Peya i Miriam Escurriola.

Quatre setmanes, quatre temàtiques: cada dijous hi haurà una conferència, i cada divendres un taller, que giraran al voltant del mateix tema:

El feminisme i l’emancipació masculina. El dijous 16 de març Nuria Varela oferirà la conferència Violència simbòlica. Salomón no era sabio, Don Juan no era un héroe y ‘Lolita’ no es una historia de amor. L’endemà, divendres 17, serà el torn del taller Sobre estereotips, normes de gènere i altres contes de terror, que impartirà l’Associació Candela.

La representació de personatges femenins i masculins en la ficció – El 23 de març conferència El género en las series de televisión americanas, des de Donna Reed hasta la Edad de Oro actual i el 24 de març, el taller Ver la tele, mirar el género  Totes dues activitats seran conduïdes per l’escriptora i periodista basca Irati Jiménez. La conferència serà presentada per la periodista Natza Farré.

Noves identitats o l’explosió del sistema binari. En la conferència del 30 de març, Miquel Missé reflexionarà sobre el fet trans a partir de la seva experiència personal a la conferència Repensar les identitats des de l’experiència trans. L’endemà 31 de març, la cooperativa Fil a l’Agulla ofereix Introducció a la Performance Drag King, en què les dones que vulguin podran buscar la seva masculinitat: cada dona performarà un personatge creat a partir de la masculinitat que coneix.

Les relacions afectives. El 6 d’abril, Brigitte Basallo proposa la conferència Pensament monògam, l’amor, la frontera. Divendres 7 i dissabte 8 d’abril, Iratxe Fresneda Delgado imparteix el taller Construyendo identidades: Ellas vienen del frío, per buscar identitats que vagin més enllà dels rols clàssics que s’assignen a les dones en la ficció.

Pel que fa als espectacles:

EVA I ADELA  ALS AFORES, Segona producció pròpia de la Beckett aquesta temporada (del 22 de març al 30 d’abril) – un text original de Mercè Sarrias que interpretaran Sílvia Bel i Rosa Renom, sota la direcció de Toni Casares.

Dues dones immerses en el seu món particular es pregunten, desacomplexades i lliures, si els queden motius per intervenir en la vida comuna. Davant del risc permanent, l’amenaça constant i la por planificada, l’Eva i l’Adela qüestionen si no és millor quedar-se a fora definitivament, mirar les coses passar i amb prou feines comentar-les.

CROTCH, de Catalina Carrasco i Míriam Escurriola (Cia Baal, del 23 al 26 de març) – una peça de dansa performance que reflexiona sobre la identitat de gènere.

LIMBO, de Míriam Escurriola, Clara Peya, Ariadna Peya i Marc Rosich (Cia Les Impuxibles, del 30 de març al 9 d’abril). Interpretat per Mariona Casillo i amb dramatúrgia de Marc Rosich. Limbo és la història d’un trànsit, de les vivències i de l’imaginari de l’Albert, que abans era la Berta. D’aquest espectacle ja us hem parlat aquí en aquesta crònica.

Us deixo aquí l’àudio de la roda de premsa …

Deixa un comentari