– Teatre (203) – HOMES, el Musical (🐌🐌) – Teatre Condal – 06.03.2017

HOMES, el Musical

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

El problema que poden tenir les readaptacions d’obres, que han gaudit de reconeixement i èxit, és que no compleixin expectatives. I això és el que ens ha passat amb aquesta nova versió d’HOMES.

Segons van comentar a la roda de premsaHem recuperat l’esperit fresc del muntatge de T de Teatre i hem creat un espectacle musical actual, sincer i directe amb esperit de cabaret“. Doncs a nosaltres no ens ho ha semblat, ens hem trobat amb una proposta plena de tòpics i totalment desajustada amb la realitat actual.

Aquest és un muntatge de nova creació signat per Carol López i Sergi Berbel inspirat en el fenomen teatral HOMES, creat l’any 1994. Una comèdia “musical” sobre els rols de gènere en la societat actual.

Sergi Belbel repeteix aventura en l’apassionant món de les relacions de parella després de participar en el muntatge de T de Teatre l’any 1994. Per Carol López aquesta és la seva primera aventura musical, ella és autora i directora d’escena especialitzada en l’art de la comèdia.

La música original és de Marc Parrot que afirma que amb aquest muntatge ha ampliat el seu registre transitant per diferents estils, tango, pop, rock … amb la intenció de presentar un musical en format de cabaret contemporani, creant una banda sonora original amb lletres plenes d’humor, que anessin més enllà del fet purament musical i il·lustressin les escenes que formen la trama de l’obra.

La proposta manté l’estructura d’esquetxos amb cinc dones vestides d’home. Les actrius escollides han participat en el procés de creació, són Anna Barrachina, Agnès Busquets, Alba Florejachs, Mireia Portas i Glòria Sirvent “parlarem d’homes i de dones des de la comicitat i amb molta complicitat“. Més que personatges concrets presenten  una reconstrucció d’escenes quotidianes portades a l’extrem i elles van interpretant papers femenins o masculins alternativament.

En paraules de la directora, de l’obra original queda el caire despreocupat, la frescor i el fet de ser cinc dones vestides d’home … amb sabates de taló. Es manté només un dels esquetxos, el del “Ramon” que ha de respondre a l’eterna pegunta de les dones després d’anys de convivència: Tu m’estimes?.

La resta d’escenes són de nova creació. Curiosament, hem de confessar que l’escena del “Ramon” és dels pocs moments que vàrem gaudir plenament de l’espectacle….. i quan la vàrem veure, encara no sabíem que era l’única basada en l’espectacle de fa 20 anys.

El muntatge apel·la directament el públic i, mitjançant un text àcid i cançons originals interpretades en directe, el fa reflexionar sobre què suposa ser un home i una dona avui en dia, i si els dos sexes estan condemnats a no entendre’s.

La coreografia de Vero Cendoya està molt ajustada al caire de cabaret que volen donar al musical; les cinc actrius ho fan prou bé, però volem destacar les interpretacions d’Alba Florejachs i Anna Barrachina; canten en directe amb música gravada.

Una escenografia molt simple on només juguen els llums i les cadires i cap al final les escales “típiques” de qualsevol espectacle de cabaret.

Sincerament ens ha decebut molt perquè l’hem trobat anacrònica i plena d’estereotips, un “divertiment” que pretén provocar el riure i que en el nostre cas no ho ha aconseguit, tot i que hem de dir que al nostre voltant hi havien persones que no han parat de riure en tot moment.

Per nosaltres tampoc ha ajudat gaire la tan “gastada” fórmula de fer una enquesta entre alguns homes de la sala, que havien d’indicar quina era la seva dona ideal, i la també tan “gastada” fórmula de trencar la quarta paret parlant del senyor de la tercera fila …

Autors: Sergi Belbel i Carol López
Música original i direcció musical: Marc Parrot
Direcció: Carol López
Repartiment:  Anna Barrachina \ Agnès  Busquets \ Alba Florejachs \ Mireia Portas i Glòria Sirvent
Escenografia i vestuari: José Novoa \ Il·luminació: Mingo Albir \ Espai sonor: Tomàs Pérez
Caracterització : Kim Grau para Salon Twelve-Six i Toni Santos (maquillatge) \ Coreografia: Vero Cendoya \ Ajudant de direcció: Anna Llopart \ Direcció de producció: Amparo Martínez \ Cap de producció: Maite Pijuan \ Producció executiva: Raquel Doñoro \ Direcció tècnica: Moi Cuenca \ Ajudant d’escenografia i vestuari: Carlota Ricart \ Regidora/sastressa: Olga Fibla
Cap tècnica del Teatre Condal: Marta García \Operador de so: Rai Segura \ Microfonista: Jaume Cuadrada
Construcció escenografia: Pascualin, Arts-Cenic, Pro-escena \ Premsa: Marta Ferrà i Anna Casasayas \ Màrqueting i comunicació: Publispec \ Reportatge Fotogràfic: David Ruano \
Disseny gràfic: Santi&Kco
És una producció de Focus i Misògines
Idioma: català
Durada de l’espectacle: 1 hora i 30 minuts aprox.

Cargol decebut

Deixa un comentari