– Cinema (C02) – MOONLIGHT (🐌🐌🐌🐌) – Cinemes Balmes – 05.03.2017

MOONLIGHT

VOLTAR i VOLTAR 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Liberty City, és un barri de Miami, de majoria negra i amb una de les tasses de violència més elevada de tot EE.UU. En aquest barri és on van viure i créixer Barry Jenkins (director i guionista) i Tarell Alvin McCraney (autor del text), ambdós fills de mares solteres addictes al crack. I és en aquest barri on es va rodar gran part de la pel·lícula.

El guió de MOONLIGHT està basat en l’obra de teatre semi autobiogràfica de McCraney “In Moonlight Black Boys Look Blue” (Sota la llum de la lluna els nois negres semblen blaus).

El rodatge de la pel·lícula va començar el 14 d’octubre de 2015 i va ser filmada en l’anomenada plaça de la Llibertat, un complex d’habitatges en el barri de Liberty City. Tot el rodatge va comptar amb escorta policial. Aquest complex de Liberty Square, inaugurat en 1937, compta amb 753 habitatges d’una sola planta, i va arribar a estar separat per un mur, dels barris pròxims.

L’estrena mundial de la pel·lícula va ser en el Festival de Cinema de Telluride el 2 de setembre del 2016. En aquell moment era impensable que amb un pressupost d’1,5 milions de dòlars i parlant de la vida d’un jove negre enfrontant-se a la seva condició homosexual,  i  en un ambient de violència, pobresa i droga, pogués aconseguir les nominacions i els premis que ha obtingut:

 • Premis Oscar amb vuit nominacions aconseguint els premis a la millor pel·lícula, al millor actor de repartiment (Mahershala Ali) i al millor guió adaptat (Barry Jenkins i Tarell Alvin McCraney)
 • Premi Globus d’Or amb sis nominacions guanyant el de la millor pel·lícula dramàtica.

 • Premis Bafta amb 4 nominacions
 • American Film Institute (AFI): Top 10 millor pel·lícula de l’any
 • National Board of Review (NBR): Millors 10 pel., director i actriu secundària (N. Harris)
 • 6 Premis Independent Spirit: incl. millor pel·lícula, director, guió i fotografia
 • Cercle de Crítics de Nova York: Millor director, actor sec. i fotografia
 • Crítics de Los Angeles: Millor pel·lícula, director, actor sec. i fotografia
 • Cercle de Crítics de San Francisco: 6 premis, inc. Millor pel·lícula i director
 • Festival de Mar del Plata: Millor actor (Mahershala Ali)
 • Premis Gotham: Millor pel·lícula, guió i repartiment
 • Crítics Choice Awards: Millor repartiment i actor sec. (Mahershala Ali). 10 nomin.
 • Sindicat de Productors (PGA): Nominada a Millor pel·lícula
 • Sindicat de Directors (DGA): Nominada a Millor director/pel·lícula
 • Sindicat de Guionistes (WGA): Millor guió original
 • Sindicat d’Actors (SAG): Millor actor secundari (Mahershala Ali)
 • British Independent Film Awards (BIFA): Millor pel·lícula internacional
 • Satellite Awards: Millor actriu sec. (Harris) i guió original. 7 nominacions.

MOONLIGHT explica la difícil infància, adolescència i maduresa d’un noi afroamericà, Chiron,  que creix en una zona conflictiva de Miami. Està estructurada en tres parts:

I.Little 

Chiron (Alex Hibbert) és un nen tímid i introvertit sobrenomenat “Little” per la seva personalitat i per ser escanyolit. És perseguit pels altres nens del barri fins que es troba amb Juan (Mahershala Alí) cap de la distribució de drogues del barri, d’origen cubà, que el protegeix i l’acull a casa seva. Ell viu amb Teresa (Janelle Monáe).

Chiron decideix passar la nit amb ells i l’endemà Juan l’acompanya a casa seva on es troba amb la seva mare, la Paula (Naomie Harris) una de les seves clientes.

Només un company d’escola, Kevin (Jaden Piner) li fa costat. Chiron passa moltes estones amb el Juan que l’ensenya a nadar, en una de les escenes més tendres de la pel·lícula, i li diu que ha d’escollir el seu camí, que no ha de permetre que siguin els altres qui li marquin.

II.Chiron

Chiron adolescent (Ashton Sanders) és assetjat pels seus companys liderats per en Terrel (Patrick Decile) que el situen al centre de les seves burles i li peguen. Ell continua sent amic de Kevin (Jharrel Jerome), un dia els dos amics xerren a la platja, fumen i parlen de la vida i de la incapacitat de Chiron d’enfrontar-se amb els seus assetjadors. Acaben fent-se un peto i masturbant-se.

Amics fins al dia que Terrel pressiona Kevin perquè sigui ell qui li pegui.

Paula, la seva mare, ja és una addicta al crack. Chiron continua freqüentant la casa de Teresa. Juan ha mort.

Després de l’última agressió Chiron reacciona, entra en classe i trenca una cadira a l’esquena de Terrel. És detingut i portat a un correccional.

III. Black

Chiron (Trevante Rhodes) és adult, han passat els anys i s’ha endurit. Ara és conegut amb el sobrenom de “Black” i ha ocupat el lloc de Juan en el món de la droga.

Rep trucades de la seva mare que li demana atenció, està internada en un centre de desintoxicació.

Una nit rep una trucada de Kevin (André Holland) que li diu que ha pensat en ell i que li agradaria tornar-lo a veure.

Des de la seva infantesa Chiron lluita per trobar el seu lloc en el món, en un ambient carregat de violència i desesperança.  Viu en  una lluita interna constant per descobrir perquè els altres li diuen “maricon” i per saber que és, qui és. Ha de fer front als conflictes que se li plantegen a casa seva amb una mare addicta al crack. El seu caràcter tímid no encaixa amb l’entorn agressiu en el que viu.

Tres actors encarnen el personatge principal, Chiron nen està interpretat per un debutant en el món del cinema, Alex Hibbert, que es transforma magistralment en un nen ple de dubtes sobre ell mateix, amb una extraordinària sensibilitat. La seva etapa adolescent interpretada per un actor, Ashton Sanders, que ens descobreix el seu dolor davant la falta d’acceptació de l’entorn en el qual viu, i finalment un Chiron adult, Trevante Rhodes, que d’aparença forta i musculada deixa veure una persona sensible que viu dins seu, amagant el seu veritable jo.

Chiron està permanentment fora de lloc, en un entorn violent on es valora la duresa, ell és sensible, en un entorn on es valora la masculinitat ell és homosexual, en un entorn on calen diners per viure ell és pobre. Ha de tirar endavant ell sol amb una mare pendent de la seva dosi i dels diners per comprar-la i un pare inexistent.

Una pel·lícula plena de moments màgics rodats amb una gran sensibilitat, com la de la seva primera experiència sexual o el retrobament amb la mare primer i el seu amic després. Un enfocament del tema de l’homosexualitat sense imatges explícites, basada en la necessitat de qualsevol persona de trobar el seu lloc i de ser capaç d’expressar els seus autèntics sentiments. Amb un caire gairebé documental ens mostra com el pas del temps afecta els diferents personatges i com les vivències infantils poden marcar la vida adulta.

La música de Moonlight està composta per Nicholas Britell i la banda sonora compta amb 18 cançons originals i altres títols de Goodie Mob, Boris Gardiner i Barbara Lewis.

Serà discutible o no que aquesta pel·lícula sigui mereixedora de l’Oscar, però el que és cert, és que transmet un missatge d’autoacceptació, a través d’una narrativa potent, recolzada en una fotografia esplèndida de James Laxton i unes interpretacions convincents i dotades d’una gran sensibilitat.

Direcció: Barry Jenkins
Producció: Adele Romanski \  Dede Gardner \ Jeremy Kleiner
Guió: Barry Jenkins
Història: Tarell Alvin McCraney
Basada en : In Moonlight Black Boys Look Blue de Tarell Alvin McCraney
Repartiment: Trevante Rhodes com Chiron \ Ashton Sanders com Chiron d’adolescent \ Alex Hibbert com Chiron nen \ André Holland com Kevin \ Jharrel Jerome com Kevin d‘adolescent Jaden Piner com Kevin nen \ Janelle Monáe com Teresa \ Naomie Harris com Paula\ Mahershala Ali com Juan \ Patrick Decile com Terrel
Música: Nicholas Britell \Fotografía:  James Laxton \ Montatge: Nat Sanders i  Joi McMillon
País(es): Estats Units – Any: 2016
Génere: Comedia dramàtica
Idioma: anglès – Duració:  111 minuts

5 pensaments a “– Cinema (C02) – MOONLIGHT (🐌🐌🐌🐌) – Cinemes Balmes – 05.03.2017

Deixa un comentari