– Òpera (202) – (versió concert) – THAÏS (🐌🐌🐌🐌) de Jules Massenet – Gran Teatre del Liceu – 04.03.2017

THAÏS de jules Massenet –

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Crec que ja hem manifestat moltes vegades que NO ens agraden les òperes en versió concert, perquè creiem que l’opera té la vessant musical i la vessant teatral i que es complementen. Però aquesta versió de Thaïs formava part del nostre abonament i no la volíem desaprofitar …..

THAÏS - Gran Teatre del Liceu - Voltar i Voltar - 1

THAÏS és una comèdia lírica en tres actes amb llibret de Louis Gallet i música de Jules Massenet. Basada en la novel·la homònima d’Anatole France es recolza en la llegenda cristiana de santa Taís, una prostituta egípcia que va ser convertida per Sant Pafnuci. Això la fa la santa patrona de les prostitutes penedides.

L’estrena de l’òpera va tenir lloc el 16 de març del 1894 a l’Òpera de París i el paper protagonista va ser interpretat per la soprano nord-americana Sibyl Sanderson, per a la qual Massenet havia escrit el paper, en ser considerada la seva musa en aquell moment. Al Liceu de Barcelona es va estrenar el 22 de febrer de 1905 i la darrera representació va ser el 8 de juliol de 2007 també en versió concert (en aquella ocasió la soprano va ser Renée Fleming).

Està ambientada a Egipte sota la dominació romana. El monjo Athanaël vol convertir la cortesana Thaïs al cristianisme. Ella prova de seduir-lo, però ell es manté ferm fins que aconsegueix la conversió. Després de deixar-la en un monestir, s’adona que l’estima. Passat un temps, Athanaël somia amb Thaïs moribunda. Es desperta i corre al monestir, on la troba a punt de morir. Thaïs li agraeix la seva conversió, Athanaël li confessa el seu amor, però ella no l’escolta i mor en profund èxtasi.

THAÏS - Gran Teatre del Liceu - Voltar i Voltar - 2

Patrick Fournullier és el director musical d’aquesta proposta que compta amb Plácido Domingo en el paper de Athanaël i que, igual que en el concert que va dirigir a Los Angeles en 2012, comparteix escena amb la soprano Nino Machaidze en el paper de Thaïs. Plàcido Domingo va incorporar aquest paper en el seu repertori el mateix 2012, al Palau de les Arts de València, en versió escenificada,  en ocasió de celebrar-se el centenari de la mort del compositor.

Deia el cantant madrileny la setmana passada que el compositor francès és un pintor amb la música. En aquest quadre la paleta camina entre el pecat i la redempció, la condemna i la salvació, el plaer terrenal i la fe”.

També torna al Liceu, en el paper de Nicias, l’amant ric de la Thaïs,  el tenor espanyol Celso Albelo, qui considera que el rol que defensa no posseeix grans línies melòdiques perquè en les seves parts impera la importància de la paraula, del text, tot un repte si tenim en compte que és en francès.

Plácido Domingo va ser l’únic dels personatges que va “interpretar” una mica dins de la limitació de la no representació i va contrastar amb la fredor de la soprano Nino Machaidze que es va mantenir estàtica tota l’estona amb una veu molt sensual i que va ser molt aplaudida a les àries ‘Qui te fait si sévère’ o ‘Dis-mois que je suis belle’. Malgrat tot, Nino Machaidze va ser la millor veu de la nit i la que ens va arribar a posar la pell de gallina amb les seves interpretacions vocals.

De la resta del repartiment destacar la presència de la guanyadora del Concurs Tenor Viñas 2016, Sara Blanch, en el paper de Crobyle, una de les serventes de Nicias.

També molt remarcable l’aportació del Cor del Gran Teatre del Liceu dirigit per Conxita García i que va tenir moments molt idíl·lics. Una brillant interpretació de l’orquestra destacant l’actuació del concertino Kai Gleusteen en el passatge de la “Meditació” del segon acte.

Plácido Domingo, als seus 76 anys continua omplint un Liceu que li és fidel i va aplaudir-ho amb ganes en diverses ocasions i en finalitzar la representació.

Una bona nit de música.

THAÏS - Gran Teatre del Liceu - Voltar i Voltar - 3

Director Musical:  Patrick Fournillier
ORQUESTRA SIMFÒNICA I COR DEL GRAN TEATRE DEL LICEU
Concertino: Kai Gleusteen
Directora del cor: Conxita Garcia
Repartiment :  Plácido Domingo (Athanaël, monjo de la comunitat cenobita) \ Nino Machaidze (Thaïs, cortesana i sacerdotessa de Venus) \ Celso Albelo (Nicias, noble i amant de Thaïs) \ Damián del Castillo (Palèmon, cap de la comunitat cenobita) \ Marc Pujol  (un servent) \ Sara Blanch (Crobyle, esclava de Nicias) \ Marifé Nogales (Myrtale, esclava de Nicias) \ María José Suárez (Albine, abadessa del monestir de les Filles Blanques) \ Mercedes Arcuri (l’encisadora)
Assistents musicals: Jocelyne Dienst i Jaume Tribó \ Sobretítols : Glòria Nogué i Anabel Alenda
Idioma: francès
Durada:  2h 45m amb entreacte

Deixa un comentari