– Voltar per la Literatura – TEMPS DE RATES de Marc Moreno (馃悓馃悓馃悓馃悓) (L22) – 05.03.2017

TEMPS DE RATES de Marc Moreno –

Per Imma Barba

Em va faltar temps per comprar aquesta novel路la tan bon punt em vaig assabentar que havia sortit al mercat. Una novel路la guardonada amb el Premi Crims de Tinta 2017 i escrita per un autor i editor al qual segueixo i admiro.

temps-de-ratesUna novel路la situada en el barri de la Verneda, un barri en el qual ell ha viscut i que coneix prou b茅, un barri que no forma part de la Barcelona “guapa” ni de la Barcelona tur铆stica, un barri marginal que viu en una realitat que la majoria preferim no veure.

I dona veu a uns joves sense futur, a uns perdedors, a l’Eloi, al Mentens, a la J猫ssica i a en Charly, que esdev茅 el nostre particular narrador. Uns joves sense feina ni estudis que envegen obertament la manera de fer i viure dels traficants del barri, que viuen en el si de fam铆lies desestructurades i que conviuen amb delinq眉ents, mossos corruptes i m脿fies d’una brutalitat extrema.

Tot comen莽a quan un traficant que fuig encoloma una motxilla plena de coca茂na al seu ve铆 de repl脿. I amb aquesta motxilla, amagada a sota el llit de l’Eloi, comen莽a una hist貌ria de ritme trepidant on realment passen poques coses, per貌 que ens endinsa en una realitat amagada als nostres ulls amb una brutalitat gaireb茅 dolorosa. Una realitat s貌rdida on queda poc lloc per l’esperan莽a.

Estructurada en cap铆tols curts, amb forces di脿legs i descripcions de situacions que ens ajuden a copsar l’entorn de viol猫ncia, de mis猫ria, de pobresa, d’autodestrucci贸, on viuen els nostres protagonistes. Un cert toc d’humor, negre, ajuda, de tant en tant, a suavitzar la duresa del que ens explica. Els personatges s贸n tan reals que segur que els identificar铆em si an茅ssim a fer un tomb per qualsevol barri marginal de qualsevol gran ciutat.

Temps de rates 茅s potser la novel路la m茅s negre d’en Marc, i on deixa poc lloc a l’esperan莽a d’uns joves que viuen el que els ha tocat viure i que no tenen cap oportunitat, ni intenci贸, de canviar o triar el seu futur.

Una novel路la que tot i ser molt dura no puc deixar de recomanar. Una nova aposta de l’autor pel g猫nere negre en catal脿, “per acostant-se a la realitat menys amable seguint la funci贸 social pr貌pia de la novel路la negra“.

Marc Moreno

Marc Moreno

Marc Moreno 茅s periodista, escriptor i editor nascut a Barcelona en 1977. Actualment 茅s editor de l’editorial Llibres del Delicte dedicada principalment a la publicaci贸 de novel路la negra en catal脿.

脡s autor de “Cabdills” (2011), “Independ猫ncia d’interessos” (2013),” Els silencis dels pactes” (2014) i “Contra l’aparador” (2015), a m茅s de coautor de “La reina de diamants” (2014).

T铆tol original: Temps de Rates
Data de publicaci贸 :gener 2017
Editorial: RBA- La Magrana
Idioma: catal脿 –聽P脿gines: 266

rata-i-cargol

Deixa un comentari