– Teatre (198) – VERDAGUER, OMBRES I MADUIXES – (馃悓馃悓+馃悮) Teatre Romea – 01.03.2017

VERDAGUER, OMBRES I MADUIXES

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

El passat dia 16 de desembre es va estrenar al Teatre l’Atl脿ntida de Vic el musical “VERDAGUER, OMBRES i MADUIXES“, una coproducci贸 del mateix teatre, la Fundaci贸 Jacint Verdaguer i l’Ajuntament de Vic.

Ahir dia 1 de mar莽, aquest musical va ser representat en el Teatre Romea on s’estar脿 fins al dia 5 en sis 煤niques representacions.

verdaguer-ombres-i-maduixes-teatre-romea-voltar-i-voltar-1

Un musical at铆pic, conceptuat com a 貌pera rock pel grup osonenc Obeses, que liderats pel cantant Arnau Tordera聽, s贸n els que han constru茂t musicalment aquest espectacle. Ja hav铆em tingut l’oportunitat de veure’ls al teatre a la producci贸 “Frank V (opereta d’una banca privada)“.

L’obra, dirigida per Antoni Font-Mir i Pep Par茅, est脿 basada en proses autobiogr脿fiques i poemes de Jacint Verdaguer, i construeix un fil argumental que ens mostra un Verdaguer jove i terrenal, encarnat pel mateix Tordera, amb un Verdaguer vell, savi i desenganyat, interpretat per Ferran Frauca, a qui vam veure en el paper d’en Villarroel en el musical “Fang i setge“.

Per endinsar-nos en el particular mon d’aquest poeta, els autors del llibret Pere Ti贸, Pep Par茅, Antoni Font-Mir i Jaume Coll Marin茅 han combinat textos de les peces amat貌ries de joventut amb textos de poesia m茅s m铆stica i fragments de poemes emblem脿tics com “Canig贸” o “l’Atl脿ntida”.

Una desena d’actors a l’escenari i cinc m煤sics situats a les llotges laterals. Un di脿leg entre els dos Verdaguer, el jove i el vell, que 茅s qui analitza la vida viscuda i la no viscuda i fa balan莽 dels somnis de joventut que no ha pogut complir per manca de valentia o de convicci贸. S贸n les ombres.

Verdaguer est脿 enamorat de la Roser (Xuel D铆az), una noia del mas d鈥橦eures que s鈥檃caba comprometent amb l鈥檋ereu. Els llavis de la Roser s贸n les maduixes.

This slideshow requires JavaScript.

Segons manifesta un dels autors del text “茅s aix铆 que partim dels fets que el mateix Verdaguer narra en les proses autobiogr脿fiques de joventut. Per exemple, si diu que mentre espellofaven el blat de moro les velles feien insinuacions dels amors incipients de les jovenetes o s’explicaven rondalles i endevinalles, ho concretem amb di脿legs escaients, amb materials de l’猫poca“. I aix铆 ho fan tamb茅 amb els estudiants de Vic dient llatinades, al ball de festa major, o reflectint la vida rural de la comarca. Tamb茅 s’han basat en relats de persones que el van con猫ixer, en cartes o en textos in猫dits dels 煤ltims anys del poeta, encara que, en alguns moments “accentuem la fabulaci贸, per necessitats de fer cr茅ixer la tensi贸 dram脿tica del musical“.

No dubtem que bones intencions i ganes de fer-ho b茅, hi s贸n, per貌 el resultat 茅s per nosaltres molt pobre, ja que a banda de l’escenografia que hem trobat molt austera i est脿tica, la posada en escena i sobretot la coreografia ens ha fet pensar molt sovint en qu猫 est脿vem veient uns pastorets d’escola. No ha ajudat gens un, tamb茅 per nosaltres, p猫ssim disseny de llums que feien passar el fons ennuvolat d’un gris a un groc o a un vermell sense transici贸, de cop i volta, o il路luminaven amb un focus a un dels personatges ara en blau, ara en blanc, ara en vermell, tamb茅 sense transici贸 …

Les veus tamb茅 les hem trobat molt desajustades, tret dels dos Verdaguer i de la Roser, la resta del repartiment ha estat m茅s que fluixa tant en veu com en interpretacions. En la primera part de la representaci贸 incl煤s creiem que hi ha hagut un exc茅s de desafinacions, que pensem han estat a causa dels nervis de l’estrena a Barcelona.

Ens ha agradat molt la m煤sica en directe, tot i que en alguns moments era repetitiva i una mica mon貌tona, per貌 globalment 茅s el millor de la proposta.

La m煤sica 茅s obra del mateix Arnau Tordera, que es passeja, tal com acostuma, per territoris ac煤stics nous que van del pop al rock simf貌nic. La interpretaci贸 茅s a c脿rrec del grup osonenc Obeses (Arnau Burd贸, Jaume Coll Marin茅, Maiol Montan茅 i Arnau Tordera) refor莽at amb un piano (Jordi Matas) i guitarres (Guillem Plana).

“Musicar Verdaguer 茅s, sense dubte, un repte maj煤scul. No parlem de la dificultat t猫cnica que comporta posar m煤sica a uns textos que no han estat pensats per ser cantats. No parlem de la falta de tradici贸 que hi ha a casa nostra a l’hora de portar cl脿ssics de la literatura al teatre cantat. Parlem, sobretot, de la dificultat que comporta haver de posar m煤sica a la paraula de Verdaguer, amb tots els racons, clarors i foscors”.

verdaguer-ombres-i-maduixes-teatre-romea-voltar-i-voltar-2

Les fites del musical s贸n fragments significatius de les composicions: L鈥橝tl脿ntida, El cant del segador, L鈥檈spigolera, Lo niu dels meus amors, Vora la mar, Qu猫 茅s la poesia?, Cant de Gentil (Canig贸), Los camillaires, Lo roser del mas d鈥橦eures, Als estudiants/Recepta, Maduixes i m贸res, Cap al vespre, La Pomerola, Se鈥檔 cansaran? i Esperan莽a.

En resum, una proposta que ens ha agradat veure, per貌 que globalment ens ha decebut for莽a.聽

This slideshow requires JavaScript.

Textos:聽Jacint Verdaguer
M煤sica:聽Arnau Tordera 聽–聽
Llibret:聽Pere Ti贸, Pep Par茅, Antoni Font-Mir i Jaume Coll Marin茅
Direcci贸:聽Antoni Font-Mir i Pep Par茅
Direcci贸 musical:聽Arnau Tordera

Repartiment: Verdaguer jove:聽Arnau Tordera I \ Verdaguer vell:聽Ferran Frauca \Roser del mas d鈥橦eures:聽Xuel D铆az聽\ Jep Morgades:聽Miquel Malirach \ 聽Jordi:聽Ernest Garrido聽\Guideta:聽Laia Alsina聽\Vicen莽:聽Xevi Freixa聽\Mireia:聽Laura Pau聽\ Paula:聽Maria Cirici聽\ Joan:聽Robert Puig

M煤sics: Teclats:聽Arnau Burd贸 (Obeses) \ Baix el猫ctric:聽Jaume Coll Marin茅 (Obeses)\ Bateria:聽Maiol Montan茅 (Obeses) \ Piano:聽Jordi Matas \ Guitarres:聽Guillem Plana
Coreograf铆a: Karen L贸pez \ Disseny de so: Dani Guix i Dami脿 Mart铆nez \ Disseny de llum: Antoni Font-Mir \ T猫cnic de llum: Joan Santaugini \ Canonera: Sara Maro帽as \ Disseny d鈥檈scenograf铆a: Xavier Or贸 \ Disseny de vestuari: M.脌ngels Pladevall \ Disseny gr脿fic: Robert Puig \ Producci贸 executiva: Sente Fontestad \ Premsa: Marta Ferr脿 i Anna Casasayas \ M谩rqueting i comunicaci贸: Publispec
Idioma: catal脿
Durada:聽1 hora i 40 minuts (amb una pausa de 15 minuts)

verdaguer-i-cargol

2 pensaments a “– Teatre (198) – VERDAGUER, OMBRES I MADUIXES – (馃悓馃悓+馃悮) Teatre Romea – 01.03.2017

  1. Miquel Gascon

   En aix貌 est脿 la gr脿cia del Teatre i de qualsevol de les Arts, siguin musicals, pict貌riques o esc猫niques; a uns els agrada molt i poder a uns altres no els acaba d’arribar o incl煤s els decep. Com veieu a nosaltres la part musical ens va agradar for莽a, per貌 no aix铆 la posada en escena que la v脿rem trobar for莽a fluixeta…… per貌 aix貌 茅s simplement la nostra opini贸, una m茅s… i en cap cas vol dir que tinguem la ra贸.

   Gr脿cies pel teu comentari, Pilar.

   Respon

Leave a Reply