– Roda de premsa – YERMA – Teatre Akadèmia (rp72) – 28.02.2017

YERMA – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Després d’un breu parèntesi per unes proves mèdiques dilluns passat, torno a assistir a un parell de rodes de premsa ahir mateix. La primera al Teatre Akadèmia, a la presentació de YERMA, un text que ha estat massa absent dels teatres a casa nostre i que nosaltres encara recordem haver-la vist al Teatre Coliseum quan la va protagonitzar Núria Espert, crec que va ser l’any 1973.

En arribar al Teatre Akadèmia se’ns ofereix un passi de gràfics amb una petita escena de la proposta escènica que us deixo aquí mateix…

Ja a la roda de premsa, la directora del Teatre Akadèmia, Mercè Managuerra ens presenta als components de la Companyia Projecte Ingenu i comenta que està molt satisfeta perquè amb aquesta col·laboració culmina una fita present a la filosofia del teatre des dels seus inicis: propiciar sinergies d’intercanvi amb companyies de creació recent, artistes compromesos i donar suport a nous talents.

Marc Chornet és el que ha adaptat el text de Federico García Lorca i el director d’aquesta versió escènica; comenta que ha intentat contemporanitzar al màxim aquest meravellós text, malgrat que ha volgut conservar el seu ambient rural original; afirma que ell mateix s’ha sorprès de la riquesa del llenguatge d’aquesta obra i dels matisos que amaga i que es van descobrint en anar rellegint el text.

Federico la va escriure un parell d’anys abans de l’esclat de la guerra civil espanyola, quan el feixisme estava encara amagat i volia tot just treure el cap. Han passat molts anys, però ara estem en un oment de la història on tornen a aparèixer símptomes clars de què aquell feixisme torna a despertar i un dels clars exemples el tenim en l’elecció de diferents polítics arreu del món, propers a aquesta ideologia.

yerma-roda-de-premsa-al-teatre-akademia-voltar-i-voltar-4

80 anys després de l’afusellament de Federico García Lorca, avui 1 de març, s’estrena aquesta nova versió de YERMA, una coproducció del teatre Akadèmia amb la companyia Projecte Ingenu, que va ser la companyia resident durant la temporada passada.

L’espectacle compta amb la direcció de Marc Chornet i amb Alba José, Martí Salvat, Xavier Torra, Ariadna Fígols, Isabel Soriano, Roser Tàpias i Cristina López al repartiment. Els components de la companyia han estat assajant durant més de 3 mesos aquesta nova proposta.

La relació entre Yerma i el seu marit es va corcant paulatinament perquè, malgrat desitjar-ho amb delit, ella no aconsegueix quedar-se embarassada. La vida passa i la tristor s’apodera de Yerma: la nostàlgia d’un possible amor d’adolescència que mai va esdevenir-se, el desencís de les amistats que s’allunyen pels fills, la pèrdua de la joventut i la llar conjugal que esdevé una autèntica presó.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un retrat cru dels nivells més privats de la nostra societat on es donen les tragèdies més reals, la tragèdia íntima de Yerma, la tragèdia de no poder desenganxar-se del propi cos. Una posada en escena contemporània, que reflexiona sobre la fecunditat dels nostres temps.

Com ja és costum, us deixo l’àudio de la roda de premsa ….

Es podrà veure al Teatre Akadèmia des d’avui 3 de març fins al 2 d’abril.

yerma-cargol

Deixa un comentari