– Voltar per la Literatura – EL PAÍS DELS CREPUSCLES d’en Sebastià Bennasar (🐌🐌🐌) (L19) – 21.02.2017

EL PAÍS DELS CREPUSCLES d’en Sebastià Bennasar –

Per Imma Barba

Aquest és el primer llibre que llegeixo d’aquest autor i la veritat és que ja en tenia ganes.  Amb aquest llibre viatgem a la Vall de Boí on sense preàmbuls ens trobem davant d’un assassinat terrible.

el-pais-dels-crepuscles

El comissari Jaume Fuster  està accidentalment a Pont de Suert, arribat de Barcelona, impartint un curs de formació sobre tècniques de recerca criminal, i serà ell, qui en primera persona, ens anirà conduint per la novel·la.

Ha començat a arribar el fred a la Vall de Boí. I amb les primeres nevades també ha arribat un assassí implacable que va deixant cadàvers torturats i martiritzats a les esglésies que són Patrimoni de la Humanitat. El comissari Jaume Fuster, un home que no té por de res, haurà de fer front a velles supersticions medievals al mig de la bellesa blanca de la vall, on tot torna, fins i tot els llops. Una novel·la que ens trasllada fins a un dels paratges més bells dels Països Catalans, en un ambient d’intensa gelor nòrdica passada pel sedàs mediterrani i la violència americana.

Amb una gran riquesa lingüística, barreja de mallorquí i català de la Vall, i un gran dinamisme, l’autor també aprofita per parlar d’altres temes que afecten casa nostra i la Vall de Boí en concret, com pot ser el retorn dels joves als pobles on l’envelliment de la població és palpable, la reintroducció d’espècies animals com el llop, la defensa de la natura o la necessitat de recuperar els usos ramaders i agrícoles tradicionals.

Però també aprofita per parlar de temes més generals com la prostitució, el contraban, la gastronomia casolana i el procés independentista. La capacitat de l’autor per parlar de tots aquests temes i no desviar-se de la trama principal és realment envejable, i mes en un llibre de 200 pàgines.

Acompanyem als mossos en les seves investigacions i descobrim amb ells els crims que tenen com a teló de fons la talla medieval del Davallament d’Erill la Vall, a l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Erill la Vall … sembla que algú ha decidit complir una vella profecia medieval.

Els personatges que ens presenta són propers i les descripcions que fa de la natura són impressionants, ja que veiem sense esforços el llac de Sant Maurici glaçat, o les carreteres bloquejades per la neu en indrets sense cobertura.

Un llibre que he llegit ràpidament, ja que està estructurat en capítols curts que encara ho faciliten més. Potser he trobat que s’enceten molts temes i es queden moltes preguntes a la “recamara”, però és segurament això el que pretenia l’autor?

Una novel·la emmarcada en la col·lecció de novel·la negra crims.cat, de l’Editorial Alrevés. Dirigida per Àlex Martín Escribà i coordinada pel mateix Bennasar, aquesta col·lecció va néixer amb la intenció d’englobar tot tipus de relat criminal escrit en llengua catalana, així com autors europeus de prestigi encara per descobrir a Espanya.

sebastia-bennasar-i-llobera

Sebastià Bennasar i Llobera va néixer a Palma el 1976, és periodista, escriptor, traductor i crític literari. Des de 1994 fins al 2005 va treballar als diaris Baleares i Balears. Després va estudiar Humanitats a la Pompeu i en acabar en 2009, es va instal·lar a Lisboa, on va promoure la creació del Casal Català de Lisboa i l’associació Catalunya presenta. Fou membre fundador de la revista Capicua dedicada a la traducció de literatura catalana al portuguès i a l’inrevés. En 2013 va tornar a Barcelona.

Ha publicat una trentena de llibres de tots els gèneres excepte teatre i dirigeix la revista Bearn dedicada a la promoció de la literatura en català i el festival de novel·la negra Tiana Negra.

També imparteix cursos d’escriptura creativa en diferents centres cívics de Barcelona i coordina tres clubs de lectura en biblioteques de Barcelona.

ANY DE PUBLICACIÓ:  2013
EDITORIAL:  Alrevés Editorial
COL·LECCIÓ:  crims.cat
IDIOMA:  Català
NÚMERO DE PÀGINES:  208

neu-i-cargol

Deixa un comentari