– Teatre al cinema (188) – WAR HORSE (🐌🐌🐌🐌🐌) (National Theatre)- Cinemes Yelmo Icaria – 16.02.2017

WAR HORSE (National Theatre)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

Aquest passat dijous vam anar als Yelmo per tal de gaudir de la retransmissió en diferit d’una de les obres del National Theatre que ens hem quedat amb ganes de veure quan hem estat a Londres, en estar sempre les localitats exhaurides.

WAR HORSE és una obra mestre, segurament la millor proposta teatral que hem pogut veure, malgrat que l’hem hagut de veure filmada. Una genialitat en tots els aspectes, música, escenografia, posada en escena, interpretacions, text, direcció, titelles.. Absolutament captivadora. Vam sortir entusiasmats.

war-horse-national-theatre-1

La producció del National Theatre està inspirada en la novel·la de Michael Morpurgo adaptada per Nick Stafford i ha obtingut cinc premis Tony, entre ells el del millor muntatge teatral.

Aquesta producció va ser estrenada el 17 d’octubre de 2007 en el Olivier Theatre de Londres sota la direcció de Marianne Elliot i Tom Morris i la “coreografia dels cavalls”, de Toby Sedgwick.

Michael Morpurgo és autor de molts llibres per a nens, cinc dels quals s’han convertit en pel·lícules. War Horse va ser publicat en 1982 i està narrada en primera persona pel cavall. L’any 2011 Steven Spielberg va estrenar la pel·lícula basada en aquesta novel·la.

Morpurgo ha dedicat tota la seva vida als nens i ara és propietari de tres granges ‘Farms for City Children’ on les escoles porten els nens a fer estades per conviure i treballar amb els animals.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ambientada en la primera guerra mundial explica la història de Joey, un cavall d’una granja de Devon que és destinat a anar a la guerra. Durant aquella guerra un milió de cavalls van ser venuts i enviats des d’Anglaterra als altres països d’Europa. Passaven dels camps de cultiu als camps de batalla.

Una rivalitat entre dos germans de la família Narracott porta a un dels germans a licitar per un cavall de muntar que acabarà portant a la seva granja davant la sorpresa de la dona i el fill. El cavall és encara un poltre i l’Albert, el fill, decideix domar-lo i es converteix en el seu amic inseparable. La guerra ho canviarà tot en ser requisat el cavall per a l’exèrcit. L’Albert es desespera però no pot evitar que se l’emportin.

Joey viu doncs una aventura atípica, acompanyant soldats al front, descobreix l’horror de la guerra, abans de ser capturat per les forces alemanyes, per ser utilitzat en combats.  Joey no deixa ningú indiferent, ja que, per la seva presència i el seu comportament, dóna esperança als soldats que l’envolten i a les persones que troba en el seu camí.

Albert, és massa jove per allistar-se, només té 16 anys, però decideix, malgrat tot, anar-hi per trobar el seu cavall, i portar-lo de tornada amb ell. També haurà de viure els horrors de la guerra.

Una proposta on les interpretacions són extraordinàries, amb actors que han de representar diferents papers al llarg de l’obra. Una posada en escena fantàstica amb un escenari circular que gira i que es converteix simultàniament en una granja, un camp de batalla, un poble, un riu …..

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La música en directe és una composició de John Tams amb la veu de Adrian Sutton. Una música molt emotiva que acompanya un espectacular drama de gran força que commou profundament.

Diferents aspectes són tractats en aquesta obra, des de la gelosia entre germans, que es transmet als fills i que provoca la competència sense límits, el vincle indestructible que es pot crear entre un animal i una persona, l’amistat, i la cruesa de la guerra, de qualsevol guerra on les persones es veuen obligades a enfrontar-se i a matar per no morir per una causa que ni tan sols coneixen, només pel fet de portar un altre uniforme.

Però sens dubte el més destacable d’aquesta proposta són els cavalls, uns titelles que als nostres ulls tenen vida pròpia, que respiren, gemeguen, miren i pateixen com si fossin animals reals. Els titellaires són de la companyia sud-africana Handspring Puppet Company i són els que donen vida a l’escenari a aquests animals que caminen, troten o galopen amb ells i els han dotat d’ànima.

Una tasca titànica que els ha donat diversos premis, construir titelles de cavalls de grandària natural, controlats per tres actors , dos per operar les cames i un per controlar el cap i el coll, amb els tres actors proporcionant els efectes de so dels animals.

Handspring Puppet Company té la seva seu a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, i ofereix una llar artística i una base professional per a un nucli d’artistes, dissenyadors, artistes de teatre i tècnics. El treball de Handspring s’ha presentat en més de 30 països al voltant del món. En l’intermedi vam tenir oportunitat de veure un petit reportatge del procès d’elaboració d’aquests animals a mida natural.

Una obra magnífica, commovedora i d’una perfecció tècnica que ens ha captivat.

Text : Basada en el llibre War Horse de Michael Morpurgo
Adaptació: Nick Stafford
Direcció: Marianne Elliot i Tom Morris
Repartiment:
Els cavalls:  Joey poltre: Ashleigh Cheadle, Tamsin Fessey i Emma Thornett \ Cap de Joey: Nicholas Hart \ Cor de Joey: Andrew London \ Maluc de Joey: Sam Wilmott \ Cap de Topthorn: Nigel Allen \ Cor de Topthorn : Michael Taibi \ Maluc de Topthorn: Lewis Peploe \ la oca: Tom Meredith
Capitàn Nicholls: Alex Avery \ Sargent Allan/Coronel Strauss: Oliver Beamish \ Billy Narracot/Geordie: Alistair Brammer \ Rudi: Eke Chukwu \ Carter\Sargent Fine: Ewen Cummins \ Sargent Thunder: Paul Hawkyard \ Arthur Narracot: Tom Hodgkins \ Doctor Schweyk/John Greig: Pieter Lawman \ Thomas Bone/David Taylor: Brian Lonsdale
Disennyador/dibuixos: Rae Smith \ Disenny titelles I fabricació: Basil Jones i Adrian Kohler (Handspring Puppet Company) \ Disseny de llum: Paule Constable \ Director de moviment i coreografia dels cavalls: Toby Sedgwick \ Disseny de video: Leo Warner i Mark Grimmer (59 Productions Ltd) \ Música: Adrian Sutton \ Compositor musical: John Tams \ Disseny de só: Christopher Shutt
Idioma: angles sobretitulat en català.
Durada: 180 minuts

cavall-cargol-1

Deixa un comentari